Sport

Labdarúgás: hétvégétől szigorodnak a lelátói szabályok

Labdarúgás: hétvégétől szigorodnak a lelátói szabályok

2013. április 5., péntek
Labdarúgás: hétvégétől szigorodnak a lelátói szabályok

Az OTP Bank Liga hétvégi, 22. fordulójában a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) már alkalmazza az európai szövetség (UEFA) háromlépcsős gyakorlatát a stadionokban időről időre tapasztalható tömeges, ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulásokkal szemben.

Az MLSZ honlapjának pénteki beszámolója alapján amennyiben a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak, a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést, majd – amennyiben a sportszerűtlen viselkedés folytatódik –, felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot. A diszkriminatív, rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt 300 ezer forintról 10 millió forintig büntethető az érintett klub. Bővült a szankciók tára is, hiszen súlyosabb fegyelmi vétség esetén akár zárt kapus eltiltást is kiszabhat a fegyelmi bizottság. A legsúlyosabb esetben pedig akár az eredmény is változhat a vétlen csapat javára. A rendbontók kettő-négy évig terjedő kitiltásra, a játékosok, edzők, sportvezetők három-öt hónap eltiltásra számíthatnak indokolt esetben. Arra vonatkozóan, hogy pontosan mi tartozik az üldözendő kategóriába, az MLSZ korábban úgy fogalmazott: lényegében mindegy, hogy az ellenfél játékosaira, a játékvezetőre vagy egy bizonyos társadalmi, politikai csoportra vonatkozik a negatív megnyilvánulás, ennek semmilyen formája nem illeszkedik a sportszerűség fogalmába. Az MLSZ kiemelte, az alapvető sportemberi tisztelet a stadionba látogató minden embert minden esetben megillet. Az MLSZ szerint sokan azért nem járnak bajnoki meccsekre, mert riasztja őket az ott tapasztalt sportszerűtlenség, gyűlölethullám, ezért a szövetség "eltökélt abban, hogy - a klubokkal közösen - olyan hangulatot teremtsen a magyar stadionokban, amely egy kisgyermek és édesanyja számára sem riasztó, de ahol a legszenvedélyesebb szurkoló is kimutathatja klubja iránti rajongását".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.