Közélet

Kutyatánc az újszegedi ligetben + FOTÓK, VIDEÓ

Kutyatánc az újszegedi ligetben + FOTÓK, VIDEÓ

2013. április 15., hétfő
Kutyatánc az újszegedi ligetben + FOTÓK, VIDEÓ
ingrid13_mj

Kitartó munkával, jutalmazással és tudatos neveléssel bármelyik kutya alkalmas lehet a dog dancingre - mondta Nagy Orsolya, aki Ingrid nevű golden retrieverével űzi ezt a viszonylag fiatal sportot. A II. Kutyafuttában Nap legügyesebb ebének gazdájától kaptunk tippeket, miképp okítsuk házilag kis kedvencünket.

A két hete tartott

II. Kutyafuttában Nap

ügyességi kategóriájának győztesével, Ingriddel ismerkedhettünk meg szombaton: az eb számára nem a szegedi győzelem az első sikerélmény, tavaly Budapesten, egy országos bajnokságon harmadik helyezést ért el, egy nemzetközi megmérettetésen pedig az ötödik legügyesebbnek bizonyult. Tulajdonosa,

Nagy Orsolya

az újszegedi ligetben mutatott pár trükköt nekünk, egyben a kutyás napon előadott "dog dancing" produkcióról is mesélt. A nyolcéves golden retriever három éve ismerkedik komolyabban a dog dancing, vagyis a zenés, táncos ügyességi bemutató műfajával. Tizenhat éves soltvadkerti gazdája, Orsolya az agility-ben is kipróbálta az ebet, amit bár mindketten nagyon élveztek, helyhiány miatt nem tudták rendszeresen művelni. A dog dancing emellett kis udvarban, néhány jutalomfalat mellett is könnyen kivitelezhető. "Alapvetően bármelyik kutya megtanítható rá fajtától, kortól és vérmérséklettől függetlenül. A nyugodtabbak lassabb zenékre adják elő a trükköket, míg a pörgősebbeknél a ritmust is lehet gyorsítani. Nincsen megkötés a trükkök tekintetében sem, fő, hogy az eb és a gazdi is jól érezze magát. Talán emiatt is nyertünk a Kutyafuttában Napon, Ingrid nagyon csóválós, látszik rajta, hogy élvezi a feladatokat" - mesélte Orsolya, majd a liget gyepén egy rövid bemutatóval be is bizonyította mindezt - igaz, ezúttal a zenét már csak mi vágtuk alá: http://www.youtube.com/watch?v=vWSxlH0YnaE "Csak az utóbbi időben kerestünk fel kutyaiskolákat, ahol több hasznos tanácsot is kaptunk: fontos például, hogy figyeljünk a kutya kommunikációjára, hiszen ő is jelzi nekünk, hogy mikor mit szeretne csinálni, illetve hogy mikor kell egy rövid pihenőt tartani" - mesélte a gazdi, aki sokszor naponta több órát is foglalkozik az eb tanításával. Mint mondta, nem szabad a gyakorlatokat kötelező, monoton ismételgetéssé tenni, hiszen így mindkét fél gyorsan ráunhat az amúgy szórakoztató feladatra - gyakran járnak kirándulni, vagy keresnek fel parkokat, ahol Ingrid tovább fejlesztheti mutatványait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.