Kultúra

Koszorúzással és kiállítással tisztelegtek Kohán György előtt

Koszorúzással és kiállítással tisztelegtek Kohán György előtt

2013. április 28., vasárnap
Koszorúzással és kiállítással tisztelegtek Kohán György előtt
bivalyos_szeker_kohan

Újraértelmezett Kohán tárlat nyílt a Tornyai-múzeumban. Koszorúzással és kiállítással tisztelegtek a gyulai-vásárhelyi művész előtt.

Az újra felfedezésre váró

Kohán György

festőművész (1910-1966) ikonikus alkotásai mellett derűsebb színvilággal és festői látásmóddal készült festményeiből nyílt válogatás a gyulai Kohán Képtár anyagából vasárnap délben a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. A viharsarki születésű, de Hódmezővásárhely városához (is) kötődő művész munkássága előtt koszorúzással és kiállítással tisztelegtek a két város vezetői és a művészetkedvelők az alföldi városban.

Kohan_Gyorgy

Kohán György 1910-ben Gyulavárin született, majd

Glatz Oszkár

növendékeként a Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Első kiállítása 1930-ban Budapesten volt. Rövid Párizsban töltött idő után 1933-ban akkor állt be döntő fordulat életében, amikor Hódmezővásárhelyre költözött. Itt nagy hatást gyakorolt rá

Tornyai János

művészete, azért a vásárhelyiség megkerülhetetlen Kohán életművében. Kohán, mint a 20. század magyar festészetének egyedi utat járó, rendhagyó tehetsége önálló festői világot alkotott az alföldi realisták szociális elhivatottságával, drámai, heroikus mondanivalójával. Ám az alapvetések és a mára már ikonikussá vált alkotások mellett a derűsebb színvilággal és festői látásmóddal készített festmények is tetten érhetők a Tornyai-múzeum kiállításán. A tárlat megnyitója előtt Hódmezővásárhely és Gyula városok vezetői és a helyi román nemzetiségi önkormányzat képviselői az Andrássy út elején található Kohán-emléktáblánál rótták le tiszteletüket a festőművész előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.