Közélet

Kalandparkkal, játszva mesél a Meskete Gyálaréten + FOTÓK

Kalandparkkal, játszva mesél a Meskete Gyálaréten + FOTÓK

2013. április 22., hétfő
Kalandparkkal, játszva mesél a Meskete Gyálaréten + FOTÓK
meskete09_gs

Szeged szomszédságában épült fel 3,5 hektárnyi területen egy tanyasi játékokat idéző tanösvény.

Mesevilág épült 10 percre a 74-es busz gyálaréti végállomástól, ahol rackajuhok, mangalicadisznók, tehenek, lovak és szárnyasok fogadják a vendégeket, na meg a régi időket idéző, modern kalandpark, amit a Szilágyi-major területén épített a Meskete alapítvány. A három és fél hektáros területen különböző népi építészeti megoldásokkal, faépítményekkel, fajátékokkal alakítottak ki gyerekeknek és természetesen játékos, vállalkozó kedvű felnőtteknek kalandpályát és tanösvényt. Az alapítvány a Sport és Egészség Tanösvény létesítése DAOP-5.1.3-11-2011-0041 nevű pályázaton nyert 25 millió forintos uniós támogatást a projektre. „Az elhúzódó havas, csapadékos időjárás miatt kisebb csúszással, végül március 27-ére épült meg a tanösvény, és megtörtént a műszaki átadás is, április 27-én pedig ünnepélyes keretek között a gyerekek is átvehetik majd a játszóparkot” – mondta el portálunknak

Oláhné Szántó Mária

, a Meskete alapítója. Hozzátette: a Szilágyi-majornak rengeteg az előnye, nagy területen fekszik, legelők, ártér közelében, van fás terület is, nyulak, őzek, rókák és rengeteg madár él a környéken. Közel fekszik a városhoz, helyi járatú busszal elérhető, és mégis igazi, vidéki, tanyasi világba csöppen az ide látogató.

Bitó Ilona, az alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy az eszközök, melyekből a kalandpark felépült népi, tájjellegű építmények, a kukoricagóréktól kezdve a csűrökig, lápi tipegőn át a csodálatos panorámát nyújtó kilátóig, ezek mellett persze épült mezei focipálya is. Hasonló építmények közt játszottak, nőttek fel régen a vidéki gyerekek, mászkáltak, kergetőztek, bújócskáztak, erősödtek. „Készül majd egy kiadvány is, ami részletesen bemutatja az eszközöket, lesznek szervezett programjaink, már megkezdődtek az előzetes tárgyalások iskolákkal, szeretnénk csoportokat, egynapos kirándulásokat szervezni, ezeket összekötni különböző rendezvényekkel. Az első másfél év alatt a pályázat értelmében ingyenes belépést biztosítunk a csoportoknak, később is úgy gondoltuk, hogy a fenntartását, a szociális létesítmények üzemeltetését finanszíroznánk csak a belépőkből. A távlati tervek közt szerepel földházak építése, így tudunk majd szálláslehetőséget is biztosítani, illetve többnapos, akár tematikus, biológus-, csillagásztáborokat szervezni” – mesélt a jövőben rejlő lehetőségekről Oláhné Szántó Mária.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.