Közélet

Holokauszt-megemlékezéseket tartanak országszerte

Holokauszt-megemlékezéseket tartanak országszerte

2013. április 16., kedd
Holokauszt-megemlékezéseket tartanak országszerte

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából ma megemlékezéseket tartanak országszerte, a programban sok helyen kiállításmegnyitók, konferenciák, rendhagyó történelemórák is szerepelnek. Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította emléknappá április 16-át, az e napi megemlékezéseket 2001 óta rendezik meg.

Budapesten 9 órakor Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Pokorni Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, az emléknap egykori kezdeményezője elhelyezi az emlékezés köveit és mécsest gyújt a Cipők a Duna-parton elnevezésű emlékműnél. A fővárosi Holokauszt Emlékközpontban ma díjmentesen látogathatók az állandó és az időszaki kiállítások. Új időszaki fotókiállítás is nyílik Emlék-Képek - Feledhetetlen 20. századi élettörténetek címmel, ennek célja emléket állítani a magyar kultúra olyan kimagasló alakjainak, akiknek a sorsát megpecsételte a holokauszt tragédiája. A budapesti Terror Háza Múzeumban a holokauszt idején embereket mentő Éliás József református lelkészre emlékeznek. Az emléknap fővárosi záróeseményeként este a Cipők a Duna-parton emlékműnél néma főhajtással, mécsesgyújtással és kövek elhelyezésével róják le kegyeletüket a résztvevők a holokauszt áldozatainak emléke előtt. Hódmezővásárhelyen

Hende Csaba

honvédelmi miniszter részvételével emlékműsort, Embermentés a vészkorszak idején címmel konferenciát, valamint rendhagyó történelemórákat tartanak. Pécsett koszorúzással egybekötött megemlékezés lesz és a holokauszt témáját feldolgozó kiállítás nyílik. 2000. január 18-án, a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján

Pokorni Zoltán

akkori oktatási miniszter javasolta, hogy a középiskolákban minden évben ezen a napon emlékezzenek meg a holokauszt áldozatairól, annak emlékére, hogy 1944-ben április 16-án kezdődött meg az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján a zsidók gettókba zárása, majd deportálása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.