Közélet

Fazekas: Magyarország méhészeti nagyhatalom

Fazekas: Magyarország méhészeti nagyhatalom

2013. április 27., szombat
Fazekas: Magyarország méhészeti nagyhatalom

Magyarország méhészeti nagyhatalom, ám az ágazat stabilitását csak sok munkával és a konkurenseknél tapasztalható összefogással lehet fenntartani - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter szombaton Jászapátin.

Fazekas Sándor

a méhek világnapja alkalmából rendezett szakmai konferencián hangsúlyozta: Magyarországon a méhészet nem csupán mezőgazdasági termelő tevékenységet, hanem kultúrát is jelent. Olyan igényes, hungarikumokat előállító gazdálkodási forma, amelyet a kormányzatnak is ezt figyelembe véve kell megbecsülnie a támogatások és a szabályozás tekintetében egyaránt - tette hozzá. Emlékeztetett: napjainkban mintegy 1,1 millió méhcsalád körülbelül 20 ezer magyar háztartásnak nyújt kiegészítő vagy fő bevételi forrást. Az országban a méztermelés 20 ezer tonna körüli. Ennek a mennyiségnek több mint felét külföldön értékesítik. Szólt arról is, hogy a világon Magyarország büszkélkedhet a legnagyobb méhsűrűséggel. Közölte: az ágazat szemmel láthatón előrelépett az elmúlt években. Jelzi ezt az is, hogy a korábbi esztendők jóval nagyobb behozatalával szemben tavaly már csak 585 tonna mézet importált Magyarország. Mint mondta, a méhegészségügyi, illetve technológiai fejlesztések a következő időszakban is folytatódnak, mint ahogy fontos feladat a fogyasztói bizalom további erősítése is. A mezőgazdaság általános helyzetéről szólva a tárcavezető kiemelte: 2010 előtt nem létezett olyan agrárpolitika, amely kijelölte volna a fejlődés irányait. Eközben a magyar termékek háttérbe szorultak a külföldiekkel szemben. Ennek megváltoztatásához először programalkotásra és a termelők helyzetbe hozására volt szükség. Utóbbit szolgálja a háztáji gazdálkodás újbóli beindítása is, hiszen a magyar mezőgazdaság korábban akkor volt erős, amikor ez a szektor működött, és minden talpalatnyi földet megműveltek - mondta. Utalt rá: ha Magyarországon legalább félmillió ember háztáji termelésbe fogna, az ott előállítható árukból nem lenne szükség behozatalra. A Vidékfejlesztési Minisztérium jövőbeni elképzeléseit említve Fazekas Sándor közölte: céljaik között szerepel a nagyüzemek jelenlegi 50 százalékos arányát 20 százalékra csökkenteni és - a kabinet jóváhagyása után - ötmilliárd forintos pályázati forrást meghirdetve még az idén átfogó, a háztáji gazdálkodást támogató programot indítani. Az eseményen a miniszter átadta az ez évben alapított és először Dobos József jászsági állatorvosnak odaítélt Jász Kaptár Díjat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.