Közélet

Ezer roma nő képzése kezdődött meg

Ezer roma nő képzése kezdődött meg

2013. április 24., szerda
Ezer roma nő képzése kezdődött meg

2012. július. 01-én indult el az az uniós támogatású projekt, mely keretén belül ezer roma származású nő, asszony szerezhet gyermekjóléti és szociális területen OKJ-s végzettséget.

A program fő kedvezményezettje az Országos Roma Önkormányzat, konzorciumi partnere pedig a Türr István Képző és Kutató Intézet. Holnap Apátfalván tartanak toborzórendezvényt, amelyen szeretnék felhívni a helybeli nagyszámú roma lakosság nőtagjainak figyelmét a képzésre. A rendezvényt B. Nagy László kormánymegbízott nyitja meg. A projekt fő célkitűzése, hogy elsősorban a szegregátumokban, a hátrányos helyzetű kistérségekben élő roma nők társadalmi felzárkóztatásának és befogadásának javítása részben a szociális és gyermekjóléti intézményekben történő foglalkoztatásukkal valósuljon meg. Ehhez a projekt biztosítja a szükséges szakmai végzettség megszerzését valamint kapcsolódik hozzá bértámogatást is. Először nyílik tehát lehetőség a roma asszonyoknak arra, hogy a szociális szolgáltatásokat ne csak rászorulóként ismerjék, hanem szolgáltatás nyújtóként is biztosítsák az állami intézmények, önkormányzatok vagy civil szervezetek munkatársaiként és családjuk részére. Mindez jól tükrözi az ORÖ új szemléletű szakmapolitikáját, amely a kormánnyal kötött Keretmegállapodásban is megjelent. Az első 20 fős, OKJ-s dajkaképzés tavaly decemberben 19-én indult el 20 fővel, Békéscsabán, melyet azóta továbbiak követtek (Nyíregyháza, Szolnok). A program 2014. augusztus 31-ig összesen 1000 roma származású asszonyt, nőt von képzésbe. A projekt egész ideje alatt mentorok egyénre szabott segítséget adnak a célcsoporttagoknak, ezzel is támogatva a képzésben maradásukat, elhelyezkedésüket. A képzésbe bevont jelentkezők a képzés ideje alatt utazási költségtérítést, és megélhetési támogatást kapnak. A képzések elején az elméleti oktatásra, majd a második felében a gyakorlati foglalkozásokra kerül sor. Ezeket a tanulók már a lakóhelyük közelében is végezhetik. A képzést sikeresen zárók elhelyezkedési esélyeit kívánja segíteni a projekt B 2 komponense, a TÁMOP 5.3.1.B-2-12 számú pályázati kiírás, amely egy éves támogatott foglalkoztatás lehetőségét biztosítja a munkáltatók számára. Ezen kiírás megtekinthető az NFÜ honlapján

az alábbi linken.

Program:

TÁMOP 5.3.1.B-1 „Nő az esély” projekttoborzó rendezvényre

Időpontja:

2013. április 25. 10.00 óra

Helyszín:

6931 Apátfalva Templom u. 57.

Szociális Alapszolgáltató Központ

9.30. - 10.00. Érkezés, regisztráció 10.00. - 10.05. Köszöntőt mond a rendezvény házigazdája, Károlyi Sándor az Országos Roma Önkormányzat megyei képviselője 10.05. - 10.10. A rendezvényt megnyitja: B. Nagy László kormánymegbízott úr. 10.10. – 10.25. A Nő az esély, 1000 roma nő képzése című projekt bemutatása Ipacs László projektmenedzser előadása 10.25. - 10.40. A képzési portfólió ismerteti: Balázs Andrea, a TKKI munkatársa 10.40. - 11.00. Tájékoztató a romák megyei helyzetéről – Károlyi Sándor Országos Roma Önkormányzat megyei képviselője 11.00. - 13.00. Szekcióülések két csoportban: Képzések iránt érdeklődők számára, vezetik: Turi Éva a Kontakt Alapítvány munkatársa A munkáltatói szekciót vezeti: Jónás Jánosné koordinátor Tájékoztatót ad TÁMOP 5.3.1-B-2-12/1 projektről Nagy Attila Széchenyi Program Iroda munkatársa 13.00. - 14.00. Ebéd (szendvicsebéd, kávé, üdítő) A programról az Országos Roma Önkormányzat honlapján is lehet tájékozódni a www.oronk.hu/projektek menüpont alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.