Bulvár

Élen jár a katasztrófavédelem az iskolai közösségi szolgálat szervezésében

Élen jár a katasztrófavédelem az iskolai közösségi szolgálat szervezésében

2013. április 26., péntek
Élen jár a katasztrófavédelem az iskolai közösségi szolgálat szervezésében

A Csongrád Megyei Közművelődési, Pedagógiai és Sportintézmény ÁMK és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében egész napos tájékoztató napot tartottak csütörtökön Szegeden az önkéntes közösségi szolgálatról. A fogadó intézmények képviselői mellett 74 oktatási intézmény részéről is megjelentek pedagógusok, iskolavezetők.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot

Ménesi Zoltán

százados és Volford-Makk Eszter tű. százados képviselte, mint a program koordinátorai. A délelőtti előadások során a jogi keretek és az adminisztratív feladatokról tartott előadások mellett a program kidolgozóinak, „tesztelőinek” beszámolóit hallgathatták meg a résztvevők. A felszólaló pedagógusok elismeréssel beszéltek a katasztrófavédelemnél tapasztalt szervezettségről, segítőkészségről, ami a munkájukat segíti. A program második felében lehetőség nyílt a fogadó intézmények bemutatkozására és programjuk rövid ismertetésére. A tanuló ifjúság közösségi szolgálatteljesítésének katasztrófavédelmi megszervezéséről Ménesi Zoltán tű. százados tájékoztatójában a szervezet által egységesen meghatározott célokat emelte ki: szeretnénk, hogy a programunkban részt vevő tanulók felelős állampolgárként vegyenek részt a katasztrófák elleni védekezésben, a katasztrófavédelem nemzeti ügyként történő kezelésében. Az előadásban öt fogalom - biztonság, megelőzés, védekezés, felelősségérzet és elkötelezettség - köré csoportosítva mutatta be a katasztrófavédelem helyét és szerepét a programban. Az előadó kitért a csoportos foglalkozások lehetőségeire, a tevékenységi körök által meghatározott program elemeire, időpontjaira, és azok időkorlátaira is. A távlati célok további lehetőséget biztosítanak a fiatalok részére: májusban már több mint 150 diák kezdi meg a közösségi szolgálatot a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezésében. A jelenlévőknek Ménesi Zoltán elmondta, hogy az igazgatóság két különböző idő-intervallumú modul kidolgozásán is dolgozik, amivel még több tanulót tud fogadni a program keretein belül. Forrás:

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.