Bulvár

Egy rendelettervezet szerint szülésznő is végezhetne terhesgondozást

Egy rendelettervezet szerint szülésznő is végezhetne terhesgondozást

2013. április 29., hétfő
Egy rendelettervezet szerint szülésznő is végezhetne terhesgondozást
allapotos

Az egészségügyért felelős államtitkárság tervei szerint szeptembertől szülésznő is végezhet terhesgondozást; az erről szóló miniszteri rendelet tervezete már olvasható a kormány honlapján.

A tervezet szerint ha a szülész-nőgyógyász szakorvos alacsony rizikójú terhességet állapít meg, akkor a várandós választása alapján szakorvos helyett szülésznő is végezhet önállóan terhesgondozást. Csak azok a szülésznők vállalhatnak terhesgondozást, akik felsőoktatási intézmény alapképzési szakán vagy főiskolai karán szereztek szakképesítésüket, illetve azok, akiknek emelt szintű vagy felsőfokú a szakképesítésük, továbbá valamelyik kórházban szülésznőként dolgoznak, vagy rendelkeznek a várandósgondozásra vonatkozó érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással – olvasható a tervezetben. Mind a terhességet, mind a várandósságra vonatkozó rizikóbesorolást a szülész-nógyógyász szakorvosnak kell megállapítania, de a tervezet szerint ha a várandósság alacsony rizikójú, akkor szülésznő is gondozásba veheti majd az anyát, követve a terhesgondozás szigorú protokolljait. A dokumentum szerint ha a várandósgondozás bármely szakaszában a terhesség magas rizikójának gyanúja merül fel, a szülésznő köteles az anyát haladéktalanul szülész-nőgyógyász szakorvoshoz irányítania, aki átveszi a gondozását. Ha ez a rizikó megszűnik, a várandós gondozását a szülésznő is folytathatja. A tervek szerint szeptember elsején hatályba lépő rendelet alapján a mindenki számára kötelező alapvizsgálatok a gondozási könyvben szerepelnek majd, a háziorvos bélyegzőjével és aláírásával hitelesíti azokat, így a várandósnak nem kell külön beutalókért más orvosokhoz mennie. Változás lesz az is, hogy a védőnő adja majd ki a szülési segélyhez szükséges igazolást a várandósgondozáson részvételről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.