Közélet

Csökkent a belvizes területek nagysága

Csökkent a belvizes területek nagysága

2013. április 16., kedd
Csökkent a belvizes területek nagysága
belviz01_gs

Az elmúlt 24 órában tízezer hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága és a védvonalak hossza az országban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatójában tudatta: jelenleg 1942 kilométeres szakaszon van árvízvédelmi készültség az országban, ebből harmadfokú a védekezés 575 kilométeren - a Taktán, a Zagyva alsó szakaszán, a Tisza Kisköre és Csongrád közötti szakaszán, a Hortobágy-Berettyón, valamint a Hármas-Körös alsó és középső szakaszán - van, ez 57 kilométerrel kevesebb, mint egy nappal korábban. Másodfokú készültség mellett védekeznek 1012 kilométeren: a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Tisza Zalkod-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakaszán, a Bodrogon, a Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásain, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Hármas-Körös felső szakaszán. Elsőfokú a készültség jelenleg 355 kilométeren van, 122 kilométerrel kevesebb szakaszon, mint hétfőn. A védekezés a Tisza Szabolcsveresmart - Zalkod közötti, valamint Szeged-déli országhatár közötti szakaszát, a Zagyva középső szakaszát, a Berettyó felső szakaszát, a Lónyay főcsatorna alsó szakaszát, a Kettős-Köröst, a Marost, a Zala alsó szakaszát, valamint a Rába egyes szakaszait érinti, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak. A belvízzel elöntött területek nagysága egy nap alatt tízezer hektárral, 158 ezerre csökkent, ebből több mint 71 ezer hektár vetés-szántó. A 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 79 szakaszon van belvízvédelmi készültség. A harmadfokú készültséget az Alföld középső és déli területein, nyolc szakaszon kell fenntartani. Emellett 51 helyen másod-, 21-en pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.