Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Gazdaság

Bohács Zsolt: Nyárra dönthetnek a szegedi biomassza-pályázatról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

bohacszsolt_kozgyules08_gsA Fidesz-KDNP frakcióvezetője a kettős mércéről: Botka Lászlóék néhány éve a Rókusra tervezett gázerőmű kapcsán nem mutattak be hatástanulmányt, s nem kérdezték meg a lakosságot…

A szegedi közgyűlés pénteken rendkívüli ülésen erősítette meg korábbi döntését: a Fidesz-KDNP és a Jobbik politikusainak támogatásával tulajdonosi hozzájárulást adott a SZENERGOTT Kft. pályázatához, tervezett beruházásához. A magáncég biomassza tüzelésű fűtőművet és geotermikus alapú használati melegvíz előállítására szolgáló termálkutakat létesítene Újrókuson. A több mint 4 milliárd forintos projekt – a pályázat sikere esetén – a jobboldal szerint bevételt jelent a városnak, új munkahelyeket teremt, s csökkenti az érintett szegedi lakosság rezsiköltségeit. Az MSZP, a Szabad Város Egyesület és az LMP változatlanul ellenzi a beruházást, gazdasági, gazdaságossági és környezetvédelmi aggályokat is sorolva. Népi kezdeményezés, aláírásgyűjtés indul az erőmű ellen, Botka László polgármester azonnal a kezdeményezés mellé állt. Bohács Zsoltot, az előterjesztőt, a Fidesz-KDNP helyi frakciójának vezetőjét kérdeztük az ülést követően.

Az MSZP részéről ezúttal is többen nehezményezték, hogy az önkormányzat nem kapta meg a tervezett program részletes hatástanulmányát. Először erre reagált az országgyűlési képviselő. “A magánberuházó pályázatot nyújtott be, a teljes pályázati anyag, így annak részeként a hatástanulmány is természetesen titkos a bírálat ideje alatt. Ezt követően kezdődik minden egyéb szakhatósági eljárás, ami ahhoz szükséges, hogy a támogatási szerződést megkössék. Tehát nem elég, hogy valaki elnyer egy pályázatot, azt követően meghatározott határidőn belül az összes törvényi feltételnek meg kell felelnie, minden engedélyt be kell szereznie. Ha viszont a pályázat nem nyer, akkor az ember előzetesen nem költ 80-100 millió forintokat bizonytalan dolgokra. A szocialista városvezetés egyébként pontosan ismeri ezt a rendet, hiszen megvannak például az engedélyek egy 800 MW-os rókusi gázerőműre – Póda Jenő képviselőtársam úgy jellemezte ezt a mai ülésen, hogy „fél Paks nagyságrendű”, ahhoz mérten szennyező – , melyhez szintén semmiféle hatástanulmányt nem hoztak a közgyűlés elé annak idején Botka Lászlóék. Néhány évvel ezelőtt érdekes módon azzal a kommunikációval vezették elő azt a beruházást, hogy micsoda bevétele keletkezik abból a városnak, micsoda nagyszerű projekt valósul meg végre Szegeden… Álljunk meg egy szóra: fontosnak tartották akkor, hogy megkérdezzék a Rókuson lakók véleményét? Nem. Úgy gondolom, ebből egyértelműen kiderül, hogy viszonyulnak Botka Lászlóék ehhez a kérdéshez, s milyen kettős mércét alkalmaznak itt is” – szögezte le Bohács Zsolt.

Azt mondta: a szocialisták jelenleg a szegediek hergelésén fáradoznak, miközben a SZENERGOTT-pályázat még nem is nyert. “Ezt persze nagyon jól tudják az MSZP-sek, pusztán politikai hangulatkeltés céljából végzik a dolgukat, illetve hazudoznak a számokkal kapcsolatban. Ugyanakkor egyértelmű, ha nyer és megvalósulhat a fejlesztés, az ott élők számára igen kedvező feltételeket biztosíthatna, nagymértékben csökkennének a rezsiterheik. Másrészt Szeged város légszennyezettségi adatait is javítaná, hogy a károsanyag-kibocsátás évi 24 tonnával mérséklődne” – sorolta.

Milyen szakaszban van jelenleg a SZENERGOTT pályázata? – érdeklődtünk. Megtudtuk: a hiánypótlási fázist futják. “Ezt követően várhatóan május végén, június elején döntenek majd az ügyben. Rengeteg pályázat érkezett biomassza tüzelésű fűtőmű építésére vonatkozólag, a kormány mérlegeli, melyik alkalmas arra, hogy megvalósítsák, s melyik nem. Ezután kerülhet sor a rendes engedélyezési eljárásra. Természetesen ezt már megelőzi az előzetes engedélyezési eljárás, ami megkönnyítheti a hatósági engedélyek későbbi beszerzését, de összességében az egész előkészítés hosszú folyamat még” – árulta el a frakcióvezető.

Bohács Zsolt az ügy kapcsán megjegyezte: Botka Lászlóék egyfolytában igyekeznek gátolni a jobboldali képviselők munkáját. Minden esetben megpróbálják megakadályozni például, hogy azok tartani tudják a különböző határidőket. “Botka László és Mózes Ervin címzetes főjegyző támadta az önkormányzati cégvezetők 2012-es prémiumfeladat-értékelésével kapcsolatos előterjesztésünket. Szeretnék emlékeztetni, anno 2012 tavaszán beterjesztettük a prémiumfeladatokat, azokat a felügyelőbizottságok jóváhagyták, de a városháza részéről olyan akadályokat emeltek, melyek miatt a közgyűlés nem tudta időben elfogadni az anyagot, csak december folyamán. A prémiumfeladatok kitűzése tehát gyakorlatilag 2012. február-március folyamán megtörtént, nem a közgyűlés és nem is a cégvezetők hibája, hogy a közgyűlés csak hónapokkal később hagyta azokat jóvá” – válaszolt a jegyző ezzel kapcsolatos törvényességi észrevételére.

Dobó Csaba – Pintér M. Lajos

Hírzóna

Egymillió forint támogatást is kaphatnak a vidéki idegenvezetők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Sikeresek a megyei iparkamara pályaorientációs táborai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A gazdasági önkormányzat három településen szervezett programokat a továbbtanuló fiatalok számára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Rendkívül népszerű a falusi csok 

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egész Európában nincs még egy ilyen támogatási rendszer.

Tovább olvasom

Aktuál