Közélet

Révész Mihály Szegeden tudásválságról vizionált az iskolai férőhelyek miatt (FRISSÍTVE)

Révész Mihály Szegeden tudásválságról vizionált az iskolai férőhelyek miatt (FRISSÍTVE)

2013. április 19., péntek
Révész Mihály Szegeden tudásválságról vizionált az iskolai férőhelyek miatt (FRISSÍTVE)
reveszmihaly_gs

Az MSZP szerint a beiskolázás óriási gondokat fog okozni, és csak a falvakban több a férőhely, mint a gyerek. A Fidesz-KDNP tudatos megtévesztési kísérletről beszél.

Az első osztályosok beiskolázása kapcsán reagált

Hoffmann Rózsa

nyilatkozatára

Révész Mihály

szegedi MSZP-s önkormányzati képviselő. A korábbi államtitkár szerint aggodalomra semmi ok, hiszen több férőhely van, mint ahány gyerek a KSH adatai szerint az első osztályba szeretne beiratkozni. Ez tulajdonképpen igaz - véli Révész -, de ezeknek a helyeknek a többsége kis falvakban található, és kevésbé valószínű, életszerű, hogy a szülők majd a fővárosból vagy akár Szegedről is oda fogják íratni csemetéjüket. Általában fordítva szokott történni. Az MSZP már hónapokkal korábban jelezte, hogy a beiskolázás óriási gondokat fog okozni. A hivatalos adatok szerint országosan 1000-rel kevesebb gyerek van, viszont megszűnt 27 tagiskola az elmúlt tanév óta. Ha ezt elosztjuk, 37 gyerek jutna egy osztályra ezekben a kisiskolákban, nyilván ennyit nem is lehet beiskolázni. Vagyis, noha kevesebb gyerek van, önmagában rosszabb a helyzet - így a szocialista politikus. A törvény 3 hónappal meghosszabbította az iskolai kötelezettséget, vagyis augusztus 31-re tolta ki, pontosan negyed évvel. Feltételezve, hogy nagyjából ugyanannyi gyerek születik havonta, 25 százalékkal több tanuló jelentkezik most az általános iskola első osztályába országosan. Révész Mihály oktatási bizottsági alelnök szerint városunkban konkrétan 3 osztállyal több első osztály kellene, mint ahány indul. A rendszer nem jó, hiszen arról van szó, hogy szülők, gyerekek egyaránt nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, bizalmatlanok. Adott esetben esetleg egy megalázó sorsolás dönti majd el, ki hova kerüljön. Az ENSZ alapokmánya kimondja: oktatási ügyekben az elsőrendű érdek mindig a gyereké. Csak az lenne elfogadható, s ezt az ellenzék is támogatná, hogy a gyerekek érdekében készítsenek el megfelelő megoldásokat. A politikus szerint ezen intézkedés hatására tudásválság jöhet létre. A korábbi évek gyakorlatát felrúgva több olyan, május 31-ig született gyereket is beiskoláztak, akik közül nem mindenkinek megfelelő az iskolai érettsége. Ezeknek a problémája az évek során halmozódni fog. Révész egy „hazafiságbeli” tudásválságot is felfedezett. Egy hazafinak illik tudnia a magyar nyelvet, érvel a politikus. A kormány televízióban közzétett hirdetéseit figyelve megütközött azon, hogy egyes helyen a teljesít szót rövid ível, a másik helyen hosszúval írják. Milyen példával jár elől a kormány, ha helyesírási hibával engedélyezi saját hirdetését? Mindig át kellett szervezni az oktatást, de ilyen brutális átalakítást Révész hosszú tanári pályafutása során még nem látott. Túl rövid idő alatt és túl kevés szakemberrel csinálták, szerinte ez a legnagyobb baj. A beiskolázás csak az egyik gond, ezen kívül még rengeteg akna van az oktatásban (szakképzés, felnőttoktatás), csak idő kérdése, melyik mikor fog felrobbanni.

A szegedi Fidesz-KDNP frakció reakciója

Révész Mihály sajtótájékoztatójára közleményben reagált a szegedi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója. A nyilatkozat alább olvasható.

Tudatosan próbálja megtéveszteni a szegedi baloldal a szülőket a beiskolázással kapcsolatosan. Tizenhárom ezerrel több férőhely van az iskolában, mint ahány első osztályos. Van tehát bőven hely a leendő elsősöknek, minden elsős beiskolázása meg lesz oldva, minden iskolaérett elsős szeptemberben rendben megkezdheti az iskolát. A baloldal jobb híján megint a feszültségkeltést választotta politikai eszközként, és tudatosan próbálja megtéveszteni a szülőket. Minden szülő pontosan tudja, hogy eddig is voltak, most is vannak, és mindig is lesznek olyan körzetek, ahová túljelentkezés volt, és külön jegyzői döntést igényelt a tanuló felvétele. Jelenleg a beiskolázásra váró elsősöknek mindössze két százalékát érinti ez a kérdés, amely független az iskolák fenntartójától és a köznevelési törvénytől. Tudatosan téveszti meg a közvéleményt és a szülőket a baloldal akkor is, amikor azt állítja, hogy iskolaéretlen gyermekek mehetnek iskolába, ezzel szemben a valóság az, hogy a tankötelezettség új szabályai szerint nem minden hatévesnek, csak azoknak az augusztus 31-ikéig hatodik életévüket betöltő gyerekeknek kell megkezdeni az iskolát, akik az óvodavezetők, illetve a szakértői bizottság szakmai véleménye szerint iskolaérettek. Az iskolakezdésnél a korábbi gyakorlattal megegyezően tehát nem az életkor, hanem az iskolaérettség a meghatározó. Most is óvodában maradhatott minden gyermek, akinek szüksége van az óvodai nevelés meghosszabbítására. A döntést felkészült szakemberek hozták meg a szülőkkel egyetértésben, ennél fogva csak olyan gyerekek kerülnek be az első osztályba, akiknek a fejlődése elérte a megfelelő szintet. A Gyurcsány–Bajnai-kormány nyolc kormányzása alatt semmit sem tett a mindenhol egységesen magas színvonalú nevelés-oktatás érdekében. Intézkedéseikkel tovább növelték az egyes intézmények közötti különbségeket. A Fidesz-kormány ezzel szemben kinyilvánította az állam felelősségvállalását minden gyermek jó iskolában történő tanulásért. Létrehozta az egységes szakmai irányítású állami iskolarendszert; ősszel bevezeti a Nemzeti alaptantervet, amely garantálja, hogy minden diák megkapja a későbbi boldogulásához szükséges tudásanyagot -

olvasható a szegedi Fidesz-KDNP frakció pénteken kiadott reagálásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.