Gazdaság

Az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé válhat a távhőellátás

Az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé válhat a távhőellátás

2013. április 26., péntek
Az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé válhat a távhőellátás

Az infrastruktúra fejlesztésével, a szolgáltatók hatékony működtetésével és a távhőpiac várospolitikai eszközökkel való bővítésével még 2020 előtt az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé válhat a távhőellátás - mondta Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MATÁSZSZ) alelnöke a 9. Regionális Távhőkonferencián pénteken Nyíregyházán.

A Főtáv Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesi tisztét is betöltő szakember a konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a távhő a jövőben Magyarországon is egyre fontosabb szerepet fog játszani az energiapolitikai és energiahatékonysági célok megvalósításában. Az Európai Unió új energiahatékonysági direktívája komoly szerepet szán a távhőnek abban, hogy az energiapolitikai célkitűzések, a megújuló energiák részarányának növelése, energiahatékonyság- és megtakarítás, az üvegházhatás-csökkentés megvalósuljanak - tette hozzá.

Orbán Tibor

szerint a versenyképes távhőnek három pillére van: fejleszteni kell az infrastruktúra hőtermelési oldalát, azaz "olcsó hőt kell tölteni" a csőbe, de ugyanilyen fontos a meglévő vezetékhálózat és a hőközpontok rekonstrukciója is. Elengedhetetlennek nevezte az önkormányzati kézben lévő távhőszolgáltatók költséghatékony és piacorientált működtetését. A szakember az MTI kérdésére elmondta: a szektor szereplőinek azon kell dolgozniuk, hogy az uniós forrásokból minél több fejlesztési forráshoz jussanak. Csak a hőközpontok fejlesztésére országosan legalább 50 milliárd forintos forrásra lenne szükség, ezt az összeget a távhőszolgáltatók önerőből nem tudják kigazdálkodni. A szektorba a 2007 és 2013 közötti uniós ciklusban nagyjából 11-12 milliárd forint EU-forrás jutott.

Arday Balázs

, a Nyírségi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az elmúlt szezonban minimális szolgáltatási kimaradások voltak Nyíregyházán, ami a több mint negyven éves hálózat korát figyelembe véve jó eredmény. A megyeszékhely 16 ezer háztartásában távhővel fűtenek, ezért ez kiemelt területnek tekinthető - mondta

Kovács Ferenc

(Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere. A városvezető szerint az elindított programokban Nyíregyháza élen jár, ám itt is problémát jelent a hálózat állapota. Az elmúlt időszakban több rekonstrukciós beruházás indult el, valamint a kintlévőségek beszedésére is különböző akciókat hirdettek meg - tette hozzá a polgármester. A 9. Regionális Távhőkonferencián a távhőszolgáltatás jelenlegi helyzetét, a megvalósult és a jövőbeni fejlesztéseket és a szektor lehetséges fejlődési irányait vitatták meg a résztvevők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.