Közélet

Alig változott a munkanélküliek száma

Alig változott a munkanélküliek száma

2013. április 26., péntek
Alig változott a munkanélküliek száma

A munkanélküliek első negyedévi 509 ezres létszáma alig tér el az egy évvel korábbitól vagy az egy hónappal korábbi 2012. december - 2013 februári adattól, és a 15-74 éves korosztályban 11,8 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

Az egy évvel korábbihoz képest a munkanélküli férfiak száma 11 ezerrel nőtt, a nőké 6 ezerrel csökkent, ami mindkét nemnél 0,4 százalékpont változást okozott a munkanélküliségi rátában. A férfi munkanélküliség 12,4 százalékra nőtt az idei első negyedévben, a nőké 11,0 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 12,0, illetve 11,4 százalékról. Mint a KSH hozzátette, a változás nem érte el a mintavételi hibahatárt. Március végén 620,1 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, 4,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban - tette hozzá a jelentésében a KSH a munkanélküliség kezelésére szolgáló eszközrendszer működtetésére és értékelésére kialakított adminisztratív nyilvántartásból származó adatok alapján. A 25-54 éves korosztályban, azaz a legjobb munkavállalási korúak között, 2 ezerrel, 373 ezerre csökkent a munkanélküliek száma a tavalyi év első negyedéhez hasonlítva és a munkanélküliségi ráta ebben a korosztályban 10,8 százalékos volt. Ebben a korosztályban a munkanélküli férfiak száma a statisztikai kimutatás szerint 7 ezerrel nőtt és a ráta 11,5 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 11,1 százalékról. A korosztályba tartozó nők létszáma 9 ezerrel csökkent és ez a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékpontos javulását eredményezte 10,0 százalékosra. A munkanélküliek 18,1 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoportban 13 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma és a 30,5 százalékos munkanélküliségi ráta 2,7 százalékponttal magasabb az egy évvel azelőttinél. A munkanélküliek 44,7 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 15,8 hónap volt. A hét statisztikai régióból mindössze kettőben, Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon volt 10 százalékosnál alacsonyabb a munkanélküliségi ráta. Az előző év azonos időszakához képest Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon csökkent a munkanélküliség, míg a többi régiót stagnáló, vagy növekvő munkanélküliség jellemezte - közölte a KSH.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.