Közélet

A szegedi rakpartra csordult a Tisza + FOTÓK

A szegedi rakpartra csordult a Tisza + FOTÓK

2013. április 3., szerda
A szegedi rakpartra csordult a Tisza + FOTÓK

A rakpartot már húsvét vasárnap lezárták az áradások miatt, a Tisza mégis „várt” néhány napot és szerdán ebédidő környékén lépett ki a rakpartra medréből.

Az ország jelentős részén folyik az ár- és belvíz elleni védekezés, van ahol már megkezdődött az apadás, a Tisza mellékfolyóin tovább emelkedik a vízszint, ráadásul még napokig csapadékos időt jósolnak a meteorológusok. Szegeden már a 6 métert közelíti a vízszint, a folyó kilépett az úttestre. Az előrejelzések szerint csütörtök már enyhül az esőzés, pénteken, szombaton pedig búcsút inthetnek az esőfelhők térségünknek. Enyhébb időre van kilátás, délkeleten 13°C köré is melegedhet a levegő. Vasárnap már teljesen száraz időre van kilátás és gyakran lesz erős, olykor viharos az északi-északnyugati szél, ami felgyorsíthatja a száradást. Rossz hír: az igazi tavaszi melegre még egy kicsit várni kell, április közepétől erősödhet a felmelegedés.

Lassan, de tovább árad a Tisza

A helyi vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Tisza vízgyűjtő területén a következő napok 0 fok feletti és csapadékos időjárása miatt a hegyvidékeken is tovább folyik az olvadás, az elmúlt napok árhullámainak nagyságát döntően – ezzel együtt – döntően a leesett eső határozza meg. A Felső-Tiszán Vásárosnaménynél, 674 centiméterrel tetőzött a víz, a Körösökön az elmúlt 24 óra csapadékmennyisége nem indított el újabb árhullámot, ahogy a Maros vízrendszerében sem. Az Alsó-Tiszán a körösi árhullám leérkezése miatt az áradás felgyorsult, Mindszenten elsőfokú készültségi szintű, 650 centi a vízállás, de a Tisza jelenlegi árhulláma viszonylag gyenge. A Tisza reggeli vízállása 578 centi volt, ami délutánra már épp annyival nőtt, hogy „kilépett” a folyó az alsó rakpart lezárt autóútjára. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) területén a Szentes-Öcsöd árvízvédelmi szalaszon és az Öcsöd-Kunszentmárton térségében másodfokú készültséget rendeletek el, a Csongrád-Szentes-Csanytelek-Mindszent-Mártély-Baks-Dóc-Sándorfalva településeket érintő folyószakaszon pedig elsőfokú az árvízvédelmi készültség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.