Bulvár

Vízkárok megelőzése: időszerű az árkok karbantartása!

Vízkárok megelőzése: időszerű az árkok karbantartása!

2013. március 28., csütörtök
Vízkárok megelőzése: időszerű az árkok karbantartása!

Az elmúlt hetekben tapasztalt intenzív havazás során jelentős mennyiségű csapadék hullott szinte az ország teljes területén. A hó olvadásának következtében fokozottan terhelődtek a vízelvezető árokrendszerek, ezért még idejében végre kell hajtani a szükséges karbantartási munkálatokat - figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A települések katasztrófavédelmi osztályba sorolása alapján Magyarország 3176 településéből 1618 települést veszélyeztethet belvíz. A belvíz- és más helyi vízkárok megelőzésének szerves részét képezik azok a supervisori hatósági ellenőrzések, amelyek keretében a katasztrófavédelem polgári védelmi szakterülete már a tavalyi év során több mint 2500 település közel 8000 kockázati helyszínén ellenőrizte a belterületi vízelvezető rendszereket. A hatósági munka azonban csak az egyik eleme a megelőzésnek, hiszen a tisztítást és a karbantartást a tulajdonosoknak vagy kezelőknek kell elvégeztetniük. Belvíz- és egyéb vízkárok ugyan ilyenkor is előfordulhatnak a lehullott csapadék mennyiségétől függően, de a tisztítással elérhető, hogy az erre kialakított rendszerek a lehető legtöbb vizet elvezessék. Veszélyforrás lehet az árokrendszerben a víz útjába kerülő bármilyen akadály, ami meggátolja a víz elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetekben a környező kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tehet a víz. Az ellenőrzést végzők általános tapasztalatai szerint az alábbi problémák a leggyakoribbak: az elvezetők és az átereszek feliszapolódnak; hiányos vagy tönkremegy a külterületi vízelvezető hálózat; az átereszek beszakadnak vagy feltöltődnek; egyes utcákból hiányoznak a csatornák és az elvezetők; a partoldalak növényzete elburjánzik. A szemlék során tapasztalt hiányosságok megszüntetésére javító intézkedéseket adtak ki a polgári védelem hatósági szakemberei. Az ellenőrzések során a legtöbb tulajdonos megértette a karbantartás és a megelőző intézkedések fontosságát. Ezt bizonyítja, hogy a belterületi vízelvezetők visszaellenőrzése során a tulajdonosok és kezelők a meghatározott intézkedések 80 százalékát megtették, a fennmaradó kötelezések végrehajtását pedig beütemezték. A belvízzel kapcsolatos tájékoztatókat, az aktuális helyzetről szóló közleményeket és információkat a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.ovf.hu oldalakon találhat.

Forrás:

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.