Közélet

Tizenhét kormányablak nyílik Csongrád megyében + FOTÓK

Tizenhét kormányablak nyílik Csongrád megyében + FOTÓK

2013. március 21., csütörtök
Tizenhét kormányablak nyílik Csongrád megyében + FOTÓK

Hatszázezredik ügyfelét fogadta a kormányablak Szegeden csütörtök délelőtt, akit Szabó Erika közigazgatási államtitkár köszöntött. A szakpolitikus a járások eddigi működéséről tájékozódott a Megyeházán, ahol azt is megtudtuk: Csongrád megyében tíz településen tizenhét kormányablakot terveznek kialakítani az év végéig.

A Csongrád megyében működő járási rendszerről tájékozódott csütörtök délelőtt

Szabó Erika

, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Területi Közigazgatásért és Válaszárokért felelős államtitkára a Megyeházán. A szakpolitikus ellátogatott a Huszár utcai épület okmányirodájába, majd a Megyeházi kormányablakot is megtekintette, ahol hatszázezredik ügyfelüket köszönthették.

Herceg Hanna (alsó fotónkon bal oldalon)

ügyfélkapujával kapcsolatos ügyben érkezett, a Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskola érettségi előtt álló tanulójának

B. Nagy László

kormánymegbízott is sok sikert kívánt. A járási hivatalok működésének első negyedéves tapasztalatairól a kormánymegbízott számolt be, aki február 24-én kezdett Megyejárása során első kézből szerezhetett tapasztalatot az intézmény munkájáról. Mint mondta, a megyében működő hét járási hivatal mind különböző, szerencsére azonban 2,5 hónap után úgy látta, hogy az ügyfelek elégedettek, a munkatársak motiváltak és hozzáértőek, a munka pedig gördülékenyen zajlik. "Az embereknek egységesen olyan szolgáltatást kell kapniuk, ami magas színvonalon látja el feladatát. A lakossági elégedettség az a visszacsatolás, ami alapján pozitívan értékelhetjük a munkánkat, eddig igen biztató reakciókat kaptunk" - mondta a Megyeházán tartott sajtótájékoztatón B. Nagy László.

Közelebb az állampolgárokhoz

Bodó Imre

, a Szegedi Járási Hivatal vezetője úgy nyilatkozott: harminc év után egy tetszhalott állapotban lévő járási rendszert kellett ismét működőképes állapotra hozni, az itt dolgozók munkájának köszönhetően azonban zökkenőmentes átállást sikerült biztosítani az állampolgároknak. Szeged az ország harmadik legnagyobb járása, amely immár a 25 ezredik ügyfelén is túl van, szerencsére ezidáig minden az elvártak szerint alakult Bodó Imre szerint. "2010 tavaszán, amikor megkezdtük a kormányzást, egy rendkívül széttagolt, bürokratikus közigazgatási rendszert örököltünk. Az állam nem kapta meg azokat a szükséges információkat a területről, ami az egységes irányításhoz elengedhetetlen lett volna" - foglalta össze a járási rendszer és a kormányablak kialakításának előzményét Szabó Erika. Összesen 33 területi szakigazgatási szerv működött, melyből 16-ot beintegráltak a megyei közigazgatási hivatal mellé, létrehozva a fővárosi és megyei kormányhivatalokat, a kormány így napi szinten informálódhatott a területek működésével kapcsolatos kérdésekről. Legújabb szervezeti egységként a járások is visszatértek, melyeket 1983-ban szüntette meg az akkori politikai vezetés. "Amit most január elsejével visszaállítottunk nem ugyanaz, mint amit akkor beszüntettek, hisz akkor közigazgatás épült rá, most kizárólag államigazgatási szervezeti struktúraként funkcionál, a kormányhivatal kirendeltségeként" - magyarázta az államtitkár. Ennek kialakításával az állam a lehető legközelebb szeretett volna kerülni az állampolgárokhoz, ügyfélbarát módon fordulva hozzájuk. Ennek szellemében már 2011-től, a kormányhivatalok munkájának kezdetétől kísérleti jelleggel az ország 29 pontján nyíltak ki a kormányablakok, melyeknek célja a bürokratikus útvesztőben elveszett ügyfél számára könnyen kezelhető és elérhető ügyintézési lehetőséget biztosítani. "Év végéig tervezzük kiépíteni országosan a kormányablak-hálózatot: több mint háromszáz helyszínen várja majd az ügyfeleket kibővített, több mint kétezer ügykörrel. Ha ez megvalósul, az állampolgárnak csak azt kell tudnia, hogy merre van a lakóhelyéhez legközelebbi kormányablak" - emelte ki. Csongrád megyében tíz településen tizenhét kormányablakot terveznek nyitni az év végéig, a kistelepüléseken pedig ügysegédi rendszerrel látják majd el feladatukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.