Közélet

Temes és Csongrád megyei kutatóhelyek fogtak össze

Temes és Csongrád megyei kutatóhelyek fogtak össze

2013. március 20., szerda
Temes és Csongrád megyei kutatóhelyek fogtak össze

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködés Programja 2007-2013 keretében, Temes és Csongrád megye K+F+I tevékenységének vizsgálatával COMINPRO címmel közös projektet valósított meg az innovációs eredmények hasznosítása területén a Temesvári Politechnika Egyetem és a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ). A COMINPRO projekt időtartama: 2012. április 1. – 2013. március 31.

A Magyar Innovációs Szövetség záró műhelytalálkozót szervezett Szegeden, 2013. március 20-án a COMINPRO projekt végrehajtásáról, eredményeiről, határon átnyúló együttműködési lehetőségekről. A COMINPRO azonosító jelű program célja: a Temes és Csongrád megyei egyetemek és kutatóintézetek közötti együttműködésének erősítése, illetve a keletkezett K+F+I eredmények hasznosításának elősegítése, ezzel a társadalmi és gazdasági kohézió, együttműködés erősítése a határ menti térségekben - közölte a SZEGEDma.hu-val a MISZ. Megtudtuk: az együttműködő felek kidolgozták a projekt megvalósításának módszertanát, megvalósítási ütemtervét, jelentések, zárótanulmány szakmai követelményeit. A projekt három ütemben valósult meg. Az első jelentési időszakban magyar részről felmérték a felsőoktatási, kutatási intézmények (Szegedi Tudományegyetem, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft, Szegedi Biológiai Kutatóközpont) kutatóhelyeit, fő tevékenységeit és projektjeit, keletkezett K+F+I eredményeit, amelyek üzleti hasznosítására alkalmasak. A második jelentési időszakban személyes interjúk és kérdőívek révén felmérések készültek listán lévő intézményekről, az adatok feldolgozása után elkészült egy tájékoztató dokumentum, amely részletesen bemutatja a technológiai transzfer adatbázisokat, rendezvényeket, kiállításokat, üzletember-találkozókat, illetve a jelenleg elérhető hazai és EU-s pályázatokat, forrásokat. Mindkét jelentési időszak műhelytalálkozóval zárult, ahol elfogadták adott időszakot lezáró jelentéseket. A harmadik jelentési időszakot a most március 20-án Szegeden tartott műhelytalálkozó zárta. Román részről

Radu Vasiu

, a Temesvári Politechnika Egyetem professzora, a projekt vezetője, magyar részről

Mogyorósi Péter

, a MISZ Dél-alföldi Régió igazgatója, a projekt magyar vezetője előadásukban áttekintették az elvégzett munkát, az elkészült tervet, illetve tanulmányt, amelyek feltárják a közös magyar-román együttműködési, megvalósítási lehetőségeket K+F+I területen, amely biztosítja a pozitív hatást a gazdaságra mindkét megyében (Temes, Csongrád), mindkét országban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.