Írjon nekünk

Szórakozás

Szerdai programajánló: Zenés pódiumest az IH-ban, társasjáték est a Babzsákban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

The Carbonfools koncert lesz a JATE Klubban, a Cooltour AKKUsztik vendége ezúttal a Zeninjam lesz, míg a Club Noirban a The Overalls lép fel. Az IH Rendezvényközpontban egy zenés pódiumest várja az érdeklődőket, Mellettem elférsz – Grecsó Krisztián, Dés László és Dés András estjére várják az érdeklődőket.

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára és Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, a Société Diderot és az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület szervezésében 17.30-kor “Denis Diderot születésének 300. évfordulója 1713-2013; Szegedi Tudományegyetem 2013” címmel nyílik kiállítás a TIK-ben. Megnyitó beszédet mond Csernus Sándor, az SZTE Bölcsészettudományi Karának dékánja,  az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület elnöke. A kiállítást Gausz Ildikó, Rácz Béláné és Márté Tibor, a Klebelsberg Kuno Könyvtár munkatársai rendezték. A rendezésben közreműködtek az SZTE BTK Francia Tanszékének oktatói és hallgatói valamint Eric Blin, a Francia Nagykövetség szegedi tiszteletbeli konzulja, az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület igazgatója és az Egyesület munkatársai.

17 órától ismét PadlásVarrás! Ezúttal babzsák puffot és minifotel varrnak ezen az estén az érdeklődők a Padláson. A szervezők vallják, Varrni MINDENKI tud! A foglalkozások nem egymásra épülnek, és mindig egy-egy témához kapcsolódnak. “Így bármikor becsatlakozhatsz idődnek, érdeklődési körödnek, vagy tudásszintednek megfelelően” – írják. Bejárat a Mátrix hotel felől.

A Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában 18 és 20 óra között SzegedTech Meetup. A téma ezúttal Leonar3Do demo.

Tizenkét lépés a bölcsesség felé címmel tartanak előadást 18.30-tól a Concordia Kultúrműhelyben. Keleti és nyugati tanítások a gyakorlatban – amelyek javíthatják az ember „látását”. A látás és megértés öröme a természet legnagyszerűbb ajándéka – írta Albert Einstein. A csatornaépítő megszabja a víz útját, a nyílkészítő kiegyenesíti a nyilat, az ács formát ad a fának, a bölcs pedig irányítja saját elméjét – vallotta Buddha. A kurzus szerdánként folytatódik, ugyanebben az időpontban.

Mellettem elférsz – Grecsó Krisztián, Dés László és Dés András estje, zenés pódiumest hagyományról, családról, titkokról 19 órakor az IH Rendezvényközpontban.  Bárcsak az a régi rézmozsár beszélni tudna! Ugye néha önnek is jólesne hallani, mit mondana. Kívánta már szóra bírni a régi időket: a nagymama alumínium kanalát, azt a kővé száradt utolsó üveg szilvalekvárt?

Dés András ütős, Dés László fúvós-zeneszerző és Grecsó Krisztián író zenés pódiumestjén mesélnek a régi almáriumok, édes-bús történetek kerülnek elő. Az író anekdotázik és olvas, a muzsikosok pedig, apa és fia, a színpadon írnak zenét a megelevenedett mesékhez. Tartalmas, mégis könnyed szórakozás, egy est a hallgatásról, identitásról és a régi idők szerelmeiről.

Társasjáték est lesz 19 órától a Babzsák Teaházban. “Tölts el egy kellemes estét barátaiddal, vagy csatlakozz valamelyik asztaltársasághoz. Társasjátékot kérhetsz tőlünk, vagy hozhatsz magaddal, a lényeg, a JÁTÉK-korhatár nélkül” – írják a rendezvényről.

A Cooltour AKKUsztik vendége ezúttal a Zeninjam lesz 20.30-tól a CoolTour Caféban. A Zeninjam több zenei stílust, műfajt és megközelítést hoz közös nevezőre. A közös nevező a három zenész; a három különböző személyiség, zenei kreativitás metszetében pedig létrejön valami, ami egyszerre nyers, organikus és csiszolt, letisztult. Egyaránt fogyaszthatja zenész, hipster és persze a legfontosabb közönség, a laikus, aki csak jól akarja érezni magát. Nincs semmi titok, nem találták meg a rossz zene ellenszerét, nem csomagolják újnak a régit, és nem is attól lesz valami jó hogy azt mondjuk róla hogy az. Attól lesz az, hogy szeretik csinálni. Jazz, hiphop, funk és electronica – négy tájékozódási pont, ami segíthet behatárolni a Zeninjamet, jó kérdés hogy minek tenné ezt bárki. Az biztos, hogy e négy stílus formáit veszik alapul, szétszedik, összerakják, körülimprovizálják és így születnek új dalok, vagy nyernek új testet ismerős dallamok. A Zeninjam nem öltözik jelmezbe, kaméleon. Egy kaméleon ritmusérzékkel. „Lépesmézbe süllyedő puha moha.” Vagy csak egy zenekar, aki jól érzi magát, hogy az lehet ami, és mindenkit arra biztat, hogy tegye ugyanezt. Tagok: Szokola Vince – gitár, Bihari Péter – basszusgitár, Nagy Zoltán – ének, dobok, sampler.

Egy rock, metal crossover banda teszi tiszteletét Szegeden, a The Overalls (A) koncert lesz 21 órától a Club Noirban.

The Carbonfools koncert lesz 21 órától a JATE Klubban. Első nagylemezük Poisoned Goulash (Mérgezett gulyás) címmel 2004-ben jelent meg a Crossroads Records gondozásában. A hangzásvilágot az elektronikus alapok és az élő hangszeres muzsika fúziója határozza meg. Zenéjük a rock, blues, reggae, dub, disco, folk, ethno, darkwave és a mai modern elektronikus műfajok egyvelege. Rengeteg remixet készítettek olyan előadóknak, mint például a Noir Desir, Kispál és a Borz, Jazz+Az, Korai Öröm, Kimnowak, Anando Drom, stb. Angliában a Mint Source kiadó három maxilemezt jelentetett meg, melyek igen kedvező fogadtatásban részesültek az angol DJ-k körében. 2008-ban jelent meg Carbonheart című lemezük, melynek dalait előszeretettel játszottak a rádiók és a televíziók nem is beszélve a több százezres internetes letöltésről.

Folyamatos kiállítások, programok

125 éve született Fitz József, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja. Rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár, amit április 10-éig a könyvtár aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is. Fitz József (1888-1964) a húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

Szegeden harminc éve indult újra az éremverés, ezt ünneplik egy különleges tárlattal a Móra-múzeum kupolacsarnokában. A kollekció egyik különlegessége, hogy nem tematikus, hanem időrendben szemezget az alkotásokból, így soronként végignézve a kiállított darabokat látható, hogyan fejlődött a műhely. Külön tárolóban kapott helyet egy érdekes sorozat, a székesfehérvári Király-sor, amit 1987-ben kezdtek el készíteni az ottani éremgyűjtők megrendelésére. Az összesen harminchét éremből álló kollekciót együtt hazánkban még sehol nem láthatta a nagyközönség. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Csongrád Megyei Szervezete és Szabó Géza ötvösmester – ÉremVerde közös, „30 éve indult újra az éremverés Szegeden” című tárlata május 26-áig tekinthető meg a kultúrpalota kupolacsarnokában.

A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című időszaki tárlattal tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra Ferenc Múzeum, amelyen az érdeklődők honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, valamint egy tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek. A Móra-múzeum 1848-hoz kötődő eredeti relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők, de kiállítottak egy sebesültszállító szekeret is, ami a veszteségekre emlékezteti a látogatókat. Egy 1848-as honvéd párbajpisztolya is a kiállított tárgyak sorát színesíti, amit unokái 1919-ben adományoztak a kultúrpalotának. Egy Szőregnél zsákmányolt osztrák dobot is megtekinthetnek az érdeklődők.

A Kass Galéria új kiállításán a Szekeres Ferenc grafikusművész alkotásait bemutató, „Remake – Átjárók és áthatások” című tárlaton szokatlan, megdöbbentő installációkat, falba mélyesztett bútorokat, trükkös trükköket is láthat a közönség, csakúgy, mint különböző fotó-összeállításokat és a művész által tervezett címlapokat. Szekeres a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, majd a szegedi rajztanszéken önálló szakmai programot dolgozott ki. Tervezőmunkáját dicséri számos intézmény arculata, valamint több mint ötven kiadvány tipográfiai megjelenése. Többek között Szeged Város Alkotói díjjal, Vinkler-díjjal és Kölcsey-éremmel is jutalmazták. A tárlat április 7-éig tekinthető meg.

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják. A tárlat különlegessége, hogy Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művésznek az elmúlt tizenöt évben sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét, Stettner Sebestyént. Mára tizenkét magyarországi alkotása ismert az alkotónak, akinek művein az itáliai barokk hatásait láthatják az érdeklődők. A tárlaton az egykori Dömötör templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

Víztengerben álló Széchenyi tér, tankok a dóm előterében, villamos a Belvárosi hídon- ezek a pillanatok is Szeged múltjának szerves részét képezik. A város elmúlt 140 évének történetéből szemezget a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása: a „Tornyos Szeged híres város” című tárlat több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. Látni szeretné hogyan masíroztak a megszálló német katonák a Kelemen utcán? Kikkel nézett futballmeccset Puskás Ferenc az SZVSE-pályán? Ezeket a meghatározó pillanatokat is bemutatja a Móra-múzeum új fotókiállítása: a közel- és a régmúlt Szegedének mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait idézik meg a Kultúrpalotában. A látogatók nem csak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken. A kiállítás április 7-éig látogatható.

Magyarországon élő madárfajokról készült fotókból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban Asztalos Tibor természetes környezetükben örökíti meg a mindannyiunk által ismert és kedvelt fajokat. A természet rejtett csodái című tárlaton a nagyszerű tájképek mellett madárcsicsergés is várja az érdeklődőket.


A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Közélet

Lélegzetelállító felvételeken tárulnak elénk Szeged éjszakai fényei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az extrém magas, 400 méteres drónrepülés a repülésügyi szakemberek figyelmét is felkeltette.

Tovább olvasom

Közélet

35 ezerbe kerül a SZIN-bérlet, de a fellépőkről alig tudni valamit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább szállnak a Szegedi Ifjúsági Napok bérletárai.

Tovább olvasom

Szórakozás

Már épül az adventi óriáskerék Szeged belvárosában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A csaknem 40 méter magas, 144 férőhelyes játék tavaly nagy sikert aratott.

Tovább olvasom

Aktuál