Írjon nekünk

Szórakozás

Szerdai programajánló: Mese-est a Babzsákban, Pipásról a Mórában + VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Hogyan lett Fődi Viktóriából Pipás Pista? Kiderül a Móra-múzeumban 17 órakor. A Padláson ezúttal táskát varrhatnak az érdeklődők, a Piano Clubban jótékonysági est lesz és folytatódnak az Észt Hét programjai is.

Nyílt nap lesz a Kelemen László Szakközépiskola Színitanodában. A Kálvária sgt 14. szám alatt 8 órától foglalkozásokra várják az érdeklődőket, míg 15 és 18 órakor előadások lesznek a Pinceszínházban. délután háromkor „Milyenek vagyunk?” címmel a színitanoda 2. és 3. éves hallgatóinak félévi színészmesterség vizsgáját láthatják az érdeklődők, míg 18 órától „Etűdök szavak nélkül” címmel a tanoda első éves hallgatóinak félévi vizsgája lesz megtekinthető.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a Katolikus Szabadegyetem meghívására a KDNP Victor Hugo utca 3. szám alatti nagytermében tart előadást Balogh Elemér professzor, alkotmánybíró 17 órakor „Az európai társadalom alapja: a család” címmel.

Hogyan lett Fődi Viktóriából Pipás Pista? Erre a kérdésre keresik a választ 17 órától a Móra Ferenc Múzeumban, ahol Szabó Gabival, a darab címszereplőjével Kovács Szilvia orvos-pszichoterapeuta beszélget.

Varrni mindenki tud! A Padlás Varrás szerdán 17 órakor kezdődő foglalkozásán ezúttal táskát lehet varrni, applikációkkal díszítve. Gyakorolják a kézi öltésfajtákat is. A foglalkozások nem egymásra épülnek, és mindig egy-egy témához kapcsolódnak. Így bármikor érdemes csatlakozni, érdeklődési körnek, vagy tudásszintnek megfelelően. A Padlásra bejárat a Matrix Hotelen keresztül.

17 órakor folytatódik a Somogyi-könyvtár “Fiatal tehetségek Szegeden” című sorozata. Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek közül ezúttal Lukács Angéla, a csodálatos hanggal megáldott énekes mutatkozik be, akivel Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke beszélget. A fiatal tehetségről bővebben ITT http://szegedma.hu/hir/szeged/2013/03/az-operettben-van-igazan-otthon-lukacs-angela-a-kozeleti-kavehazban.html olvashat.

Mese-est lesz a Babzsák Teaházban 18 órától. „Szereted a meséket? Akkor ülj be hozzánk és csatlakozz a Babzsák Teaház és Művészeti Galéria első Mese-estjéhez! Mire számíthatsz? Családi hangulatra és jókedvre! Pár lelkes ember összeül, teázik, beszélget és természetesen mesél, mesél és mesél… Esténk témája a magyar népmese lesz” – írják a rendezvényről. A programra a „belépő” egy tea elfogyasztása. A Babzsákban várják azok jelentkezését is, akik szívesen mondanának mesét.

Jótékonysági est lesz a Piano Clubban 19 órától. Sztárfellépőkkel segítenek, hogy egy kisfiú újra teljes értékű életet élhessen. „Mi is az a LOTTA? A Lotta Jótékonysági Egyesület orvostanhallgatókból, fogorvostan-hallgatókból és gyógyszerészhallgatókból álló egyesület, amely tavalyi évben kezdte meg működését olyan cél érdekében, amely elsősorban hátrányos helyzetű, beteg gyermekek gyógyulását, gyógyulási körülményeit segíti. Első megmozdulásunk egy 2012. február 18-án szervezett jótékonysági est volt, amelyen számos fellépő előadásában, (többek között Király Viktor, Takács Nikolas, Motiva együttes és még sok más helyi híresség, mint például Tandi Flóra) szerveztük meg adománygyűjtésünket. Az adományok pénz formájában érkeztek a daganatos és leukémiás gyermekek kezelésére szükséges életmentő műszerek megvásárlására. Így közel három millió forintot sikerült gyűjtenünk, amelyből három darab infúziós pumpát sikerült vásárolnunk a Szegedi Gyermekgyógyászati és Gyermek Egészségügyi Központ javára” – írják a rendezvényről.

A 25 éves Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház Stabat Mater című darabját 19 órakor láthatja a nagyérdemű a Kisszínházban. A cím, a témaválasztás a balett-társulat 25 éves jubileumához kapcsolódik. Az együttes alapítója, az első hat év munkájának meghatározó művésze Imre Zoltán, 1988-ban készített koreográfiát Pergolesi azonos című művére. A legendás koreográfus legjobban sikerült darabjai közé tartozik a fiatalon, 26 évesen elhunyt olasz zeneszerző legismertebb és egyben utolsó zeneművének feldolgozása. Ennek a műnek emlékét idézi fel Juronics Tamás, és egyben tiszteleg volt mestere előtt, aki 2013-ban lenne 70 éves. Az együttes Szegedi Kortárs Balett néven 1993-ban alakult újjá. Az akkori első bemutatót is megidézzük. Az egyik darab „Kroki” címen, Arvo Pärt Stabat Mater című műve volt. Az észt származású komponista a modern egyházzene megteremtésének egyik jelentős alakja. Juronics akkori darabját írja újra, pontosan húsz év elteltével. Emlékezés és újjászületés a mottója a megalakulásának 25. évét ünneplő Szegedi Kortárs Balett kisszínházi produkciójának.

Az Észt Hét keretében az Egy hölgy Párizsban című filmet tekinthetik meg az érdeklődők a Grand Caféban. A 2012-es, 94 perces észt-francia alkotást Ilmar Raag rendezte.

Folyamatos kiállítások, programok

125 éve született Fitz József, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja. Rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár, amit április 10-éig a könyvtár aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is. Fitz József (1888-1964) a húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című időszaki tárlattal tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra Ferenc Múzeum, amelyen az érdeklődők honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, valamint egy tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek. A Móra-múzeum 1848-hoz kötődő eredeti relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők, de kiállítottak egy sebesültszállító szekeret is, ami a veszteségekre emlékezteti a látogatókat. Egy 1848-as honvéd párbajpisztolya is a kiállított tárgyak sorát színesíti, amit unokái 1919-ben adományoztak a kultúrpalotának. Egy Szőregnél zsákmányolt osztrák dobot is megtekinthetnek az érdeklődők.

A Kass Galéria új kiállításán a Szekeres Ferenc grafikusművész alkotásait bemutató, „Remake – Átjárók és áthatások” című tárlaton szokatlan, megdöbbentő installációkat, falba mélyesztett bútorokat, trükkös trükköket is láthat a közönség, csakúgy, mint különböző fotó-összeállításokat és a művész által tervezett címlapokat. Szekeres a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, majd a szegedi rajztanszéken önálló szakmai programot dolgozott ki. Tervezőmunkáját dicséri számos intézmény arculata, valamint több mint ötven kiadvány tipográfiai megjelenése. Többek között Szeged Város Alkotói díjjal, Vinkler-díjjal és Kölcsey-éremmel is jutalmazták. A tárlat április 7-éig tekinthető meg.

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják. A tárlat különlegessége, hogy Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művésznek az elmúlt tizenöt évben sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét, Stettner Sebestyént. Mára tizenkét magyarországi alkotása ismert az alkotónak, akinek művein az itáliai barokk hatásait láthatják az érdeklődők. A tárlaton az egykori Dömötör templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

Víztengerben álló Széchenyi tér, tankok a dóm előterében, villamos a Belvárosi hídon- ezek a pillanatok is Szeged múltjának szerves részét képezik. A város elmúlt 140 évének történetéből szemezget a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása: a „Tornyos Szeged híres város” című tárlat több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. Látni szeretné hogyan masíroztak a megszálló német katonák a Kelemen utcán? Kikkel nézett futballmeccset Puskás Ferenc az SZVSE-pályán? Ezeket a meghatározó pillanatokat is bemutatja a Móra-múzeum új fotókiállítása: a közel- és a régmúlt Szegedének mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait idézik meg a Kultúrpalotában. A látogatók nem csak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken. A kiállítás április 7-éig látogatható.

Magyarországon élő madárfajokról készült fotókból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban Asztalos Tibor természetes környezetükben örökíti meg a mindannyiunk által ismert és kedvelt fajokat. A természet rejtett csodái című tárlaton a nagyszerű tájképek mellett madárcsicsergés is várja az érdeklődőket.


A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Szórakozás

Megjelentek a kecskeméti Cityrocks koncertfelvételei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Dübörgött a Metallica és a Depeche Mode Kecskeméten.

Tovább olvasom

Szórakozás

Nemesi Pállal eljön a Változás Szegedre, vagy marad minden a régiben?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Akár néhány szavazaton is múlhat a választás, és az, ki lesz hétfőtől Szeged polgármestere.

Tovább olvasom

Hírzóna

A juhászok életét mutatták be Makó-Bogárzóban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogyan lesz a juhtejből gomolya.

Tovább olvasom

Aktuál