Közélet

Szemétkupacok a Sárgán – vajon kinek kell elszállíttatnia? + FOTÓK

Szemétkupacok a Sárgán – vajon kinek kell elszállíttatnia? + FOTÓK

2013. március 19., kedd
Szemétkupacok a Sárgán – vajon kinek kell elszállíttatnia? + FOTÓK

Több illegális szemétkupac is éktelenkedik a Sárga üdülőtelepen, a terület azonban nem a városé, így intézkedési joggal nem rendelkeznek. Juhász Gyula tápéi képviselő azt szeretné elérni, hogy az üdülőtársulatok intézkedjenek és szállíttassák el a hulladékot.

Az Új-Sárga és Tömörkény Üdülőtelepek területén egyre több illegális szeméttelep van, melyekre hónapok óta panaszkodnak a lakosok és az üdülőtulajdonosok. A kupacok elég vegyes képet mutatnak, televíziókészülék, monitor, ágybetét, szigetelőanyag és kommunális hulladék egyaránt található ott, akárcsak tejes- és sörös dobozok, flakonok. Ottjártunkkor mosószeres flakont és reklámújságokat is láttunk. „Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén vagyunk, ide a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. is csak tulajdonosok külön megrendelésére jön, illetve a Közterület-felügyeletnek sincs intézkedési joga. Csak a terület tulajdonosa és az üdülőtársulat rendelkezik döntési és intézkedési kompetenciákkal” – magyarázta a problémákat

Juhász Gyula

. Tápé fideszes önkormányzati képviselője sajtótájékoztatóján elmondta, a problémát már jelezték az ATI-VIZIG felé és az üdülőtársulatnak egyaránt, de egyelőre nem történt semmi, egyre gyarapodnak a szemétkupacok. A politikus szerint valószínűtlen, hogy a tápaiak hordják a területre a szemetet, hiszen messze vannak a lakóházaktól az illegális hulladékkupacok, másrészt ők fizetnek a szemétszállításért, vagyis semmi értelme nem lenne annak, hogy az üdülőterületre hordják a szemetüket. Tápén a Déli út mentén hulladékudvar is található, másrészt évente lomtalanítást is tartanak a városrészben. „Arra gyanakszom, hogy vannak emberek, akik részben a gazdasági helyzet miatt életvitelszerűen élnek itt az üdülőterületen, s ők hordják ide a szemetet” – jelentette ki Juhász Gyula. Megjegyezte, az üdülőterületen egyébként elvileg nem lehetne életvitelszerűen laknia senkinek. Az üdülőtársulat szokott konténereket rendelni a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től, főként a nyári szezonban szállítják el onnan az összegyűjtött hulladékot. „A jó szándékú üdülőtulajdonosokkal együtt ezúton szeretnénk felhívni az üdülőtársulatok figyelmét, hogy ezeket a hulladékkupacokat el kellene szállíttatniuk” – közölte a tápéi politikus. Az eddigi figyelmeztetések és felszólítások sajnos hatástalanok maradtak, de Juhász Gyula reméli, változni fog a helyzet, mert ahogy fogalmazott, „Szeged város területe nem nyilvános szeméttelep”. A sajtótájékoztatón elhangzott, változni fog a hulladékgazdálkodási törvény, mely értelmében várhatóan az üdülőtulajdonosok is szemétszállítási-díj fizetésére lesznek kötelezve. Juhász Gyula elmondta, az előzetes kalkulációk szerint egy körülbelül fele lesz annak az összegnek, amit egy belterületi ingatlan után kell fizetnie a lakosságnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.