Közélet

Szegedi LMP: Étel helyett börtön

Szegedi LMP: Étel helyett börtön

2013. március 11., hétfő
Szegedi LMP: Étel helyett börtön

Az LMP szegedi csoportja megdöbbenéssel értesült arról, hogy múlt héten egy bevásárlóközpont előtt 50 ezer forintra bírságoltak meg egy rokkant nőt, pusztán azért, mert ételt kért a bevásárlóktól.

"Miután pedig a nő képtelen kifizetni a bírságot, börtönbe kell vonulnia. Ezért arra kérjük a szegedi rendőrséget, hogy a jogszabályok alkalmazása során – a törvény keretei közt – legalább minimális mértékben érvényesítse az emberiesség szempontjait, közleményeiben pedig ne a politikai elit szólamait hangoztassa, melyek célja, hogy a társadalom alsó kétharmadának egyes csoportjait egymás ellen fordítsa" - olvasható a Legyen Más a Politika szegedi szervezetének közleményében. Mindezt azért is szükséges megtennünk - folytatódik a sajtóanyag -, mert a szegedi közéletben már régen polgárjogot nyert az a gondolat, hogy egyes szociális problémákat hatósági úton, a legszegényebbek eltüntetésével kell megoldani. Szegeden az országban másodikként az itteni, magát szocialistának nevező, álbaloldali városvezetés vezette be a belvárosi békés, nem zaklató módon történő koldulás tilalmát, melyet 2011-ben a Fidesz szavazataival erősített meg a közgyűlésben, miután ennek eltörlését az LMP javasolta. Az LMP szerint "ez a rendelkezés tavaly alkotmányellenesnek bizonyult, ám most a jobboldali kormány egyenesen az Alaptörvény szövegébe akarja vésni a hajléktalanok üldözésének jogát. Minderre állítólag a többségi társadalom védelmének érdekében van szükség – és most a szegedi rendőrség is a többség védelmével indokolja brutális intézkedését. Kétségtelen tény, hogy a koldusok, hajléktalanok közül egyesek viselkedése sokakat zavar, ám ennél még egyértelműbb, hogy a többséget egyszerre sújtja a reálbérek csökkenése, a munkavállalói jogok megcsonkítása, a továbbtanulás lehetőségeinek korlátozása és leginkább az adatok kozmetikázása ellenére is egyre növekvő, már így is igen magas munkanélküliség. Mindennek tagadhatatlan következménye, hogy egyre többen lehetetlenülnek el egzisztenciálisan, majd kerülnek az utcára, s így ez a többség, melyre a rendpártiak szüntelen hivatkoznak, egyre kisebb lesz. Kétségtelen az is, hogy mindettől nem a rendőrségnek kellene megvédenie az ország és a város lakóit, ez a törvényhozók és a politikusok feladata lenne. Az LMP ezért nyújtott be a legutóbbi közgyűlésen egy olyan módosítót, mely szerint 40 millió Ft-tal többet kellene költenie a városnak a díjhátralékkal rendelkező városlakók megsegítésére, hogy megelőzze a hajléktalanság további terjedését. A két nagy párt antiszociális nagykoalíciója azonban mondvacsinált ürügyekre hivatkozva leszavazta ezt a javaslatot is, miközben a katolikus egyház bőkezű, 102 milliós támogatásáról döntött." Az LMP szegedi csoportja, mélyen egyetértve a Fidesz-székház foglalóinak követeléseivel, felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az Alaptörvény módosításait, a szegedi nagy pártok politikusait pedig arra, hogy tegyenek többet a mélyszegénység terjedésének megakadályozására - zárul a nyilatkozat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.