Közélet

Szegeden az új kínai nagykövet

Szegeden az új kínai nagykövet

2013. március 24., vasárnap
Szegeden az új kínai nagykövet

Kétnapos látogatást tesz Szegeden és környékén a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált új nagykövete, Xiao Qian, akit vasárnap az SZTE Konfuciusz Intézetben köszöntöttek az intézmény vezetői, valamint kínaiul tanuló egyetemisták, középiskolás és általános iskolás diákok, valamint az egyes partneriskolák igazgatói, képviselői is.

Ujhelyi István

, az Országgyűlés alelnöke, a Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének elnöke elmondta, itthon és hivatalos kínai útjain egyaránt szeret eldicsekedni azzal, hogy Szegeden van Konfuciusz Intézet. „Büszkeség ez, hiszen a világ minden táján pályáznak ilyen intézetek működtetésére, de kevés városnak adatik meg ez a lehetőség” – így Ujhelyi. Ígéretet tett a nagykövetnek, hogy az intézet munkája révén sok ezren fognak megtanulni kínaiul, és sok ezer kínai diákot fognak fogadni. A képviselő örömét fejezte ki, hogy a nagykövet bár csak néhány hónapja van hivatalában, máris ellátogatott Szegedre, ahol többek között találkozik a rektorrral és a polgármesterrel, megtekinti a világhírű balett-táncosok műsorát és megkóstolja a szegedi halászlevet is.

Rokon és barát

A kínai-magyar kapcsolatok nagy múltra tekintenek vissza, sok kínai szerint a két nép rokon egymással, ezért különösen is barátsággal viszonyulnak a magyarokhoz. Nem ismeretlen számukra a magyar kultúra sem,

Liszt

és

Petőfi

például benne van a kínai tankönyvekben – a Szabadság, szerelem című verset a diákoknak kívülről kell tudni – ennek bizonyságaként

Xiao Qian

a vers első sorát el is mondta magyarul. A nagykövet elismerősen beszélt a két ország kapcsolatának eddigi politikai-gazdasági-kereskedelmi eredményeiről is, példaként említette, hogy 2011-ben 9,3 milliárd, 2012-ben – a recesszió ellenére is – 8 milliárd dolláros kereskedelmet bonyolított a két ország. Kína Magyarország legnagyobb Európán kívüli gazdasági partnere, Magyarország pedig – földrajzi helyzeténél fogva is – Kína számára a legfontosabb pillér a közép- és kelet-európai térségben. A nagykövet arról is beszélt, a kínai reform és nyitás után sok eredményt értek el, a nyitás és az együttműködés legfontosabb eszköze pedig a nyelv. A kínai nyelv tanításával lehetőségeket szeretnének adni a tanulóknak.

Őszközéo ünnepre készülnek

A hivatalosan 2012 októberében megalakult SZTE Konfuciusz Intézet célja a kínai nyelv és kultúra terjesztése Magyarországon, elsősorban Szegeden és a dél-alföldi régióban. Tavaly decemberig közel 15 kulturális programot és ugyanennyi nyelvtanfolyamot tartottak. Megkezdték az oktatást az egyetemen közel 300 hallgatónak, ingyenes kínai nyelvtanfolyamokat tartottak az érdeklődőknek. A kulturális programokon több mint 500-an vettek részt. 2013-ban több mint 30 kulturális, és több mint 50 oktatási programmal, nyelvtanfolyammal készülnek. Előbbiek közül kiemelkedik az augusztusi Sziget fesztivál, illetve az október elejére tervezett őszközép ünnep, mely a világ Konfuciusz Intézeteinek legfontosabb rendezvénye lesz 2013-ban – mondta el beszámolójában

Szentmártoni Lívia

, az intézet igazgatója. A Konfuciusz Intézet hallgatóinak nevében

Uhrin Ákos

egyetemi hallgató mondott köszöntőt magyarul és kínaiul, majd a Madách-iskola tanulói egy kínai dalt és egy magyar népdalt énekeltek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.