Közélet

Széchenyi-díjat kapott Fülöp Ferenc szegedi vegyész

Széchenyi-díjat kapott Fülöp Ferenc szegedi vegyész

2013. március 15., péntek
Széchenyi-díjat kapott Fülöp Ferenc szegedi vegyész

Több évtizedes pályafutása során mindig is a célorientált kutatás foglalkoztatta Fülöp Ferenc akadémikust, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának előző dékánját, akit a nemzeti ünnep alkalmából munkássága elismeréseként Széchenyi-díjjal tüntettek ki pénteken.

Fülöp Ferenc

a szintetikus szerves kémia, az innovatív gyógyszerkutatás terén, a következő nemzedék magasan kvalifikált szakembereinek utánpótlásában, a gyógyszerészképzésben, tudományos eredményeinek színvonalas publikálásában elért, világszerte nagyra becsült eredményeiért, rendkívül aktív tudományos közéleti tevékenysége elismeréseként vehette át az elismerést. A 61 esztendős tudós érdeklődése már gyermekkorában a kémia felé fordult. "Szülőfalumban, Szankon a 1960-as években olaj után kutattak, ez, s a munkákat kísérő robbantások felkeltették az érdeklődésemet, majd nagyon élveztem az általános iskola kémia óráit is, melyeken

Csányi János

tanár úr rengeteg kísérletet mutatott be" - emlékezett vissza a kutató. Fülöp Ferenc tanulmányait a kiskunfélegyházi Petőfi gimnázium biológia-kémia tagozatán folytatta, ahonnan egyenes út vezetett a szegedi egyetem vegyész szakjára. "Az első évek enyhe csalódást okoztak, de minden megváltozott, amikor Bernáth Gábor meghívott a laborjába" - mondta az egyetemi tanár, aki akkor jött rá, hogy a szerves kémia, azon belül is a szintézis, a különféle vegyületek átalakítása lesz a szakterülete. A diplomaszerzést követően Fülöp Ferenc nem kapott állást a szerves kémia tanszéken, így hat éven át a Chinoin gyógyszergyár ösztöndíjasaként dolgozott. Ezt követően került az egyetem gyógyszerkémiai intézetébe, amelyet 1998 óta tanszékvezetőként irányít. "Igen erős kapcsolataink vannak hazai és külföldi gyógyszercégekkel. Az ipari megrendelésre végzett munka során szerzett tudás pedig beépíthető az oktatásba, az alapkutatásba, csak egy kis kreativitásra van szükség" - fogalmazott a szakember, aki az intézet tevékenységét úgy próbálja irányítani, hogy a végeredmény konkrét hasznot hozó termék vagy megoldás legyen. Az elmúlt húsz évben egyetlen hazai fejlesztésű originális gyógyszer sem jelent meg. Egy olyan új termék piacra kerülése - mint amilyennel a Richter jelentkezik a közeljövőben - 10-15 vagy akár 20 év kitartó munka eredménye. Ennek feltétele, hogy egy hosszú folyamat minden egyes lépése sikeres legyen - mondta a professzor. "Ma már nagyon ritkán fordul elő egy ember életében, hogy olyan gyógyszert tud felfedezni, amely a nevéhez kötődik. Szinte mindenki csoportban dolgozik" - hangsúlyozta a kutató, aki rendkívül szerencsésnek tartja magát, hiszen kiváló munkatársai vannak. "A díj nekik is szól" - tette hozzá. Intézeti oktató kollégái kivétel nélkül egykor tanítványai voltak, mindannyiukat nagyon jól ismeri, így könnyű együtt dolgozni velük. Fülöp Ferenc örül annak is, hogy az újabb generációk mindegyikében akad egy-egy kiváló fiatal. Bár a gyógyszerkémia nehéz tantárgynak számít, a hallgatók szívesen jelentkeznek az intézetbe diákkörösnek vagy doktorandusznak. A professzor a Széchenyi-díjról szóló értesítéssel szinte egy időben kapott e-mailt a hallgatóktól, hogy a harmadévesek ismét a legjobb oktatónak választották. "Bár a két elismerés nem feltétlenül összemérhető, hasonló örömet okozott mindkettő" - jegyezte meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.