Közélet

Márciusi tél: szerdán folytatódik a havazás (FRISSÜL!) + FOTÓK, VIDEÓ

Márciusi tél: szerdán folytatódik a havazás (FRISSÜL!) + FOTÓK, VIDEÓ

2013. március 26., kedd
Márciusi tél: szerdán folytatódik a havazás (FRISSÜL!) + FOTÓK, VIDEÓ

Továbbra sem múlik a márciusi tél, országszerte okozott fennakadásokat a havazás és a hófúvás - Szegeden sem látszik szűnt meg a hóesés.

21.57: Több alacsonyabban fekvő településen is 20-30 centiméteres a hó

A Kékestetőn 77 centiméteres a hóréteg vastagsága, de több alacsonyabban fekvő településen is 30 centiméter körüli hó van: a legtöbbet a Baranya megyei Mázáról jelezték a meteorológiai szolgálatnak, ott 38 centiméteres a hóréteg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának kedd esti összesítése szerint a 300 méter feletti települések közül a Kékestetőn van a legtöbb hó, de jelentős, 60 centiméteres hóréteget mértek Bánkúton is. Heves megyében Mátraszentimrén 32 centiméteres, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bükkszentkereszten 28 centiméteres hó van. A 300 méternél alacsonyabban fekvő településeken is több helyen 20-30 centiméternyi hó hullott az elmúlt napokban. A Somogy megyei Zicsen 30, a Tolna megyei Hőgyészen 24, a szintén Tolna megyei Szakályon és Pakson 23 centiméteres hóvastagságot mértek.

21.40: Még akár 10 centi hó is eshet

Csongrád megyében nem történt újabb, beavatkozást igénylő esemény, a havazás intenzitása csökkent. Az utak hókásásak, sónedvesek, mindenütt járhatók a megye területén, a közlekedésben és a közszolgáltatások során fennakadás nem volt. Sárga riasztás van érvényben Jász-Nagykun-Szolnok megye egészére, Pest megye két kistérségére, valamint Zala, Vas, Somogy, Bács-Kiskun, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére és Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Pest, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés megye egyes kistérségeire - olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint országszerte tovább folytatódik a havazás, a szerda reggeli órákban a legtöbb csapadékra az északkeleti országrészben kell számítani. A reggeli órákig az országban még 3-10 centiméter hó eshet, éjfélre valószínűleg már csak az ország északkeleti felében marad meg öt-tíz centiméternyi hólepel. A Dunántúl nyugati felében és a keleti országrészben szerda reggelig helyenként gyenge hóátfúvás előfordulhat. A rendkívüli havazás ideje alatt, kedd kora délutánig Magyarország területén összesen 1400-1500 tehergépjármű kényszerült várakozni. Nem sokkal három óra előtt azonban mindenhol megindult a forgalom. A határátkelőhelyeken folyamatos az áthaladás, sok helyen ütemezetten, tízesével, harmincasával engedik a járművek haladását, a tehergépjárművek tehát fokozatosan hagyhatják el a várakozóhelyeket. A főutak döntő többsége jól járható, kisebb fennakadások egyes mellékutakon fordulhatnak elő. A forgalom megindítása óta, háromnegyed háromtól este háromnegyed hétig 24 műszaki mentéshez kellett a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek kivonulniuk. Az esti órákig tehát országszerte összesen csaknem 200 műszaki mentésnél segítettek a tűzoltók a bajbajutottakon.

21.24: Váltóállítási gondok miatt késések több vasútvonalon

Ismét váltóállítási problémák lassítják több vasútvonalon a közlekedést. A Mávinform az MTI-hez kedd este eljuttatott közleményében azt írta: az időjárás miatt a Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony és a Debrecen környéki vonalakon 10-20 perces késések várhatók. A Budapest-Veresegyház-Vác vonalon - szintén a havazás miatt - váltóállítási problémák nehezítették a vasúti közlekedést. Az erre utazóknak 20-25 perc késésre kell készülniük. A Mávinform felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a havas, szeles időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért az utasoktól azt kérik, hogy a fel- és leszállásnál legyenek óvatosabbak.

18.44: Szerdára már csak három megyére adtak ki figyelmeztetést

Szerdára már csak három megyére és csak havazás miatt - hófúvás miatt már nem - adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat. Az ország többi részén nem várható veszélyes időjárási jelenség. A meteorológiai szolgálat kedd kora esti, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: tovább folytatódik az országos havazás, amelynek súlypontja szerda reggelre az északkeleti országrészre helyeződik át. Addig az országban még 3-10 centiméternyi hó hullhat. Szerdán az éjszakai órákig már csak az ország északkeleti felében valószínű számottevő megmaradó hó. Ebből általában legfeljebb 5, az északkeleti határ közelében 5-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki - tették hozzá. Szerda reggelig a Dunántúl nyugati felében és a keleti országrészben fordulhat még elő gyenge hófúvás - írta a meteorológiai szolgálat.

Részletek itt!

17.37: Havazás: megyei és országos helyzetkép

Csongrád megyében eddig 24 esetben avatkoztak be az egységek, a nap további részében havas eső, eső várható, éjjel a hőmérséklet 0 és mínusz 1 fok között várható. A megye valamennyi útja járható, a Magyar Közút Zrt. gépei folyamatosan dolgoznak az utak tisztításán. A busz és vonatközlekedésben számot tevő késések nincsenek, a gáz- és áramszolgáltatás területén az időjárással összefüggő fennakadás nem volt a nap folyamán. Mivel jelentős hideg nem várható az éjszaka folyamán, nem várható, hogy jegesedés következzen be a megye útjain.

16.35: Folyamatosan javul a helyzet

Sárga riasztás van érvényben Jász-Nagykun-Szolnok megye egészére, Pest megye két kistérségére, valamint Zala, Vas, Somogy, Bács-Kiskun, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére és Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Pest, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés megye egyes kistérségeire. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szerda reggelig váltakozó intenzitással havazhat, helyenként 5- 10 centiméter friss hó hullhat - közölte Petróczi Tímea, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Szlovénia délben megnyitotta a határátkelőhelyeket, ezért az érintett megyei védelmi bizottságok – Zala, Somogy, Tolna, Fejér – határozattal feloldották a tehergépjármű-forgalomra vonatkozó korlátozást. A rendkívüli havazás miatt Magyarország területén összesen 1400-1500 tehergépjármű kényszerült várakozni - áll a közleményben. Nem sokkal három óra előtt mindenhol megindult a forgalom. Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Heves megyében fokozatosan indítják útba a várakozóhelyekről a tehergépjárműveket. Hajdú-Bihar megyében óránként harminc járművet engednek be az országba. Az utóbbi egy-két órában nem nőtt jelentősen a műszaki mentések száma az országban, de összességében így is több mint 170 esetben kérték a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek segítségét - tette hozzá a szóvivő. Az aktuális információkról a

www.met.hu

és a

www.katasztrofavedelem.hu

oldalakon, a közlekedéssel kapcsolatban pedig a

www.police.hu

és a

www.kozut.hu

oldalakon tájékozódhatnak.

15.49: A vasúti közlekedésben is javult a helyzet

A havazás ellenére kora délutánra javult a helyzet a vasúti közlekedésben - közölte a Mávinform az MTI-vel. Mint írták: reggel a Szolnok környéki vonalakon még jelentős fennakadást okozott az időjárás a közlekedésben, kora délután azonban az érintett területeken közlekedő vonatok "szinte menetrend szerint" közlekednek. Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében már csak 5-10 perces késéssel kell számolniuk az érintett vonalon utazóknak. A Mávinform közleményében felhívta a figyelmet: a vonatok aktuális menetrendjéről a

www.vonatinfo.mav-start.hu

weboldalon és a 06-40/49-49-49-es telefonszámon lehet tájékozódni.

14.45 Feloldották a részleges határforgalom-korlátozástPintér Sándor belügyminiszter feloldotta a határforgalom részleges korlátozását, így mind a határátkelőhelyeken, mind az autópályákon meghatározott ütemezés szerint és rendőri irányítás mellett megindulhat a forgalom. A rendőrség kéri a közlekedőket, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek! 14.00 Letört faágak a belvárosban Délután jelezték főügyeletünkre, hogy Újszegeden, az Ady Endre Kollégium mellett egy fa vastag ága leszakadt. A kiérkező szegedi egység a felderítés során megállapította, hogy a fa a járdát keresztezve kollégium kerítésére dőlt. A beavatkozók motoros láncfűrész alkalmazásával a letört ágat levágták, így a járdát sikerült a gyalogos forgalom részére átadni. Számos hasonló esetben került sor beavatkozásra Csongrád megye területén a nap folyamán, amelyek oka, hogy a vizes hó jelentős terhelést jelent a fásszárú növények számára.
13.51: Mindenhol elsőfokúra mérsékelték a figyelmeztetéseket, riasztásokat Mindenhol elsőfokúra mérsékelte a hófúvás miatt korábban kiadott másodfokú figyelmeztetéseit, illetve riasztásait az Országos Meteorológiai Szolgálat. Korábban Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint a főváros területén másodfokú figyelmeztetés volt érvényben a hófúvás miatt. Több térségre riasztásokat is kiadtak. Két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével az ország egész területén elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben a havazás, illetve a várható hófúvás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: éjfélig összességében általában 5-10 centiméter friss hó valószínű, a nagyobb megmaradó hómennyiség a Dunántúl délkeleti felében várható. Az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja a lehullott havat. Szerdára virradó éjszaka a havazás súlypontja várhatóan áttevődik az ország északkeleti felére. Szerdán 3-10 centiméter hó várható az ország északkeleti felében, csökken viszont a gyenge hófúvás valószínűsége. 12.55 Nincs elzárt település, több főúton kamionstop van, a vonatközlekedés akadozik Az országos fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok, de nincs hótól elzárt település az országban. Több megyében továbbra is érvényben van a kamionstop. A mentők kedd délelőttig mindenhová eljutottak, hívásaik száma sem több a szokásosnál. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren nem okozott gondot a havazás, viszont a vonatközlekedésben vannak fennakadások. A fővárosban kedd hajnalban minden BKV-járat rendben elindult, csak a hegyvidéki buszjáratok közlekedésében lehetnek kisebb fennakadások - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel. Győr-Moson-Sopron megyében a 85-ös és a 86-os út után már a 81-es útra sem térhetnek le a Szlovéniába tartó kamionok az M1-es autópályáról, a hóhelyzet miatt a 81-es főút Győrből kivezető szakaszán a szomszédos megyébe tartó autósokat a rendőrök visszafordítják. Ezt a főútvonalat csak a megye településeire közlekedők vehetik igénybe. Egyre több kamionos kényszerül várakozásra Vas megyében, elsősorban a Szlovénia irányába tartó, 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek forgalmának korlátozása miatt. Összesen 117 kamion várakozik a megyében, a 86-os számú főúton Körmendnél, a Szarvas csárdánál, illetve az OMV benzinkútnál 50 tehergépjármű, Szombathelyen pedig a táplánszentkereszti elágazótól a Tesco parkolóig sorakoznak a leállított kamionok - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Több mint hétszáz, többségében külföldi kamion vesztegel forgalmi korlátozások miatt Zala megyében, a sofőrök ellátását karitatív szervezetek is segítik. Elsősorban Lenti és Rédics térségében, illetve az M7-es autópálya mentén több mint hatszáz teherjárművet helyeztek el kamionterminálokban, pihenőhelyeken vagy szükségparkolókban. További száznál is több jármű az M7-es autópálya Letenyéhez közeli szakaszán, a leállósávon várakozik hétfő óta. A veszteglő kamionok 10-15 százaléka magyar, a külföldiek között szlovákok, lengyelek, litvánok, csehek és románok vannak legtöbben, az M7-es mellett állók között legnagyobb számban román kamionosok vannak. A nagykanizsai tűzoltók a hajnali órákban végigellenőrizték a parkolókat, hogy a sofőrök bármilyen segítségre szorulnak-e, de erre nem volt igény. A kényszerpihenő miatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársai ételt és italt kínálnak a várakozóknak, elsősorban azokon a helyeken, ahol nincs lehetőség vásárlásra. Baranyában két településre továbbra sem járnak a buszok, ebben a megyében is érvényben van a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherjárművek forgalomkorlátozása. A vonatközlekedésben az ország középső részén vannak fennakadások. A Mávinform tájékoztatása szerint Szolnok állomáson váltóállítási problémák miatt a vonatok átlagosan 30-40, egyes járatok 100-120 perccel hosszabb menetidővel közlekednek, míg Szeged, Békéscsaba, Kecskemét, Kiskunfélegyháza térségében, valamint Délnyugat-Magyarországon, Pécs, Nagykanizsa, Kaposvár, Siófok, Dombóvár térségében átlagosan 10-20 perces késésekre kell számítani. Kelet- és Északkelet-Magyarországon, Debrecen, Nyíregyháza, Mátészalka, Záhony, valamint Miskolc, Füzesabony, Szerencs térségében jelenleg nincs fennakadás a vonatközlekedésben. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren nem okozott fennakadást a havazás sem hétfőn éjjel, sem kedd hajnalban - közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója kedd reggel az MTI-vel. Hardy Mihály elmondta, hogy reggel az 1-es kifutópálya üzemel, a 2-es pályát pedig tisztítják, és várhatóan nap közben is felváltva fogják használni, illetve takarítani a két pályát. A kedd reggeli járatok rendben elindultak és fogadni is tudja az érkező járatokat a repülőtér. 12.20 Fák szakadtak le a Deák Ferenc utcában A Belvárosi mozi mellett, a Deák Ferenc utcában ágak szakadtak le a hő súlya alatt. Eltakarításukra a tűzoltóság munkatársai vonultak ki a helyszínre dél körül.
11.50 Megkezdődött a kamion mentése, teljes útzár Megkezdődött a Szeged és Bordány között még reggel elakadt kamion műszaki mentése, ez idő alatt teljes útlezárás van érvényben ezen a szakaszon - olvasható a katasztrófavédelem közleményében. 11.32 Eddig tizenegy esetben avatkoztak be a megyei katasztrófavédelem egységei Reggel óta közel tucatnyi esetben érkeztek beavatkozásra a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei. A megye útjai havasak, latyakosak, de járhatóak. A délelőtt folyamán egy kamion fordult keresztbe Szeged és Bordány között, a járművet sikerült úgy félrevontatni, hogy a forgalom félpályán meginduljon. A rövidesen sorra kerülő mentés idejére – amelyhez kamionmentő érkezik a helyszínre – a forgalmat rövid időre leállítják. Több autó is az árokba csúszott a síkos úton, két esetben könnyebb sérülés is történt, valamint több fa is kidőlt, vagy az úttestre, illetve parkoló járművekre szakadt egy-egy faág, így Szeged Belvárosában, a Deák Ferenc utcán, továbbá a Kemes, a Kereszttöltés utcán, a Honvéd téren is. Részletekért kattintson ide!11.14 Húsz percet is késhetnek a szegedi vonatok A havazás az ország középső részein, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye vasútvonalain okoz jelentősebb fennakadást, de kedd reggeltől megerősített szolgálat dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésében - közölte a Mávinform ügyeletese az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Szolnok állomáson váltóállítási problémák miatt a vonatok átlagosan 30-40, egyes járatok 100-120 perccel hosszabb menetidővel közlekednek, míg Szeged, Békéscsaba, Kecskemét, Kiskunfélegyháza térségében, valamint Délnyugat-Magyarországon, Pécs, Nagykanizsa, Kaposvár, Siófok, Dombóvár térségében átlagosan 10-20 perces késésekre kell számítani. Kelet- és Északkelet-Magyarországon, Debrecen, Nyíregyháza, Mátészalka, Záhony valamint Miskolc, Füzesabony, Szerencs térségében jelenleg nincs fennakadás a vonatközlekedésben. A Mávinform közlése szerint hétfő délutántól megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok, éjszaka 300, kedd reggeltől már újabb 600 fő dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésében, de készenlétben vannak a nagyteljesítményű hóekével felszerelt mozdonyok, továbbá a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre. 10.16 Parkoló autókra csúszott a 8-as troli Feltehetőleg a télies útviszonyok következtében két parkoló autóval koccant a 8-as troli kedd reggel a Szentháromság utcában. Személyi sérülés nem történt, a Vidra utca – Klinikák között trolibuszpótló autóbuszok közlekednek. Részletek itt olvashatóak!10.03 Bordány és Szeged között keresztbe fordult egy kamion A helyszínen jelen vannak a katasztrófavédelem és a rendőrség erői is, kezdetben itt teljes útlezárás volt érvényben. Az eset során személyi sérülés nem történt, háromnegyed tíz után sikerült a kamiont olyan helyzetbe vontatni, hogy a forgalom fél pályán elindulhatott. A teljes műszaki mentést kamionmentő fogja elbégezni, akkor – egy rövidebb időszakra – ismét teljes útlezárás lesz ezen a szakaszon. 09.53: A mentők munkájában nincs komolyabb fennakadás A télies útviszonyok ellenére a mentők mostanáig mindenhová eljutottak, a mentésben nem volt komolyabb fennakadás - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kedden délelőtt az MTI-nek. A mentők esetszáma sem több a szokásosnál. Mivel az utakon csak lassabban lehet közlekedni, nem szaporodtak meg a közúti balesetek sem. Vannak olyan területek, ahol meghosszabbodott a mentők kiérkezési ideje, mivel a nehezen járható utakon lassabban tudtak megközelíteni egy-egy helyszínt, de mostanáig mindenhová eljutottak. A légi mentés időjárási feltételei viszont egyelőre nem mindenhol adottak, de ez az időjárási helyzet függvényében bármikor változhat - mondta Győrfi Pál. 09.35 Katasztrófavédelem: csúszósak az utak, téli gumival közlekedjenek! Csongrád megye közútjain a Magyar Közút Zrt. gépei folyamatosan dolgoznak, járhatatlan szakasz nincs, azonban az utak havasak, hókásásak, csúszósak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga figyelmeztetést adott ki a megye területére, napközben havazás, havas eső, eső is várható. A 7 és fél tonna feletti kamionok nem léphetik át az országhatárt sem Románia, sem Szerbia felől – ez alól kivétel csak az élő állatokat és romlandó árut szállító, valamint a hazai telephely felé tartó magyar teherjárművek jelentenek. A vonatok és az autóbuszok valamennyi vonalon közlekednek, azonban kisebb késések előfordulnak. Csongrád megyében a közutakon kilenc jármű csúszott árokba, azonban személyi sérülés egyik helyen sem történt, a katasztrófavédelem beavatkozását követőn folytatni tudták útjukat. A katasztrófavédelem munkatársai kérik, hogy útnak csak téli közlekedésre alkalmas gépjárművel, téli gumival induljanak. Indulás előtt mobiltelefonjukat töltsék fel, a gépkocsit tankolják tele, és legyen a járműben innivaló és meleg takaró. Indulás előtt az érinteni kívánt megyék úthelyzetéről is tájékozódjanak, valamint a megszokottnál hosszabb menetidővel számoljanak, és az időjárási viszonyoknak megfelelően, lassan közlekedjenek. Amennyiben elakadnának, hívják a 105-ös segélyhívószámot! 09.10: Folytatódik a kamionstop Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú és Tolna megyékben az elrendelt kamionstop - a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozása - visszavonásig érvényben van. Továbbá az ország területén Szlovéniába tartó 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozását a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt fenntartja a rendőrség - olvasható közleményükben. 08.15: Szegeden továbbra is havazik Szegeden sem enyhült a havazás, tovább gyarapodik a hópaplan városszerte, szakadatlan tolják az utcákon a hólapátot. Tegyen egy körutat a havas városban az alábbi videónkkal! http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HJ9zkbCAcrw 08.11: Elakadt autókat szabadítottak ki rendőrök A rendőrök fél nap alatt országszerte 69 embert és 53 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedd reggel az MTI-vel. Az összegzés szerint 719 rendőr 296 gépjárművel látott el mentési feladatokat rendkívüli időjárás miatt. Az elmúlt 12 órában a havazással összefüggésben 127 közúti közlekedési baleset történt az ország közútjain, nyolc ember súlyos, huszonhat pedig könnyű sérülést szenvedett. Kedd hajnalban a Készenléti Rendőrség munkatársai az M1 autópályán egy kisgyermekes családnak segítettek biztonságos helyre jutni, mert autójuk elromlott; érdi rendőrök egy olyan kétgyermekes családnak nyújtottak segítséget, akik autójukkal elakadtak a hóban. Az ORFK felhívta a figyelmet arra, hogy Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú és Tolna megyében az elrendelt kamionstop - a 7,5 tonnát meghaladó teherjárművek forgalomkorlátozása - visszavonásig érvényben van, a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherautók közlekedésének korlátozását - a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt továbbra is fenntartják. 07.50: Csongrád megye valamennyi közútja járható Csongrád megye valamennyi közútja járható, amelyek havasak, hókásásak, illetve sónedvesek, csúsznak, emiatt a járművek csak lassabban haladhatnak. A MÁV és a Volán járatainál néhány perc késés előfordulhat. Szerdán is várható csapadék Csongrád megyében, változó intenzitással hó, havas eső illetve eső formájában. A hőmérséklet nem csökken fagypont alá, így az olvadás is megindul. Erős szél nem várható a megye területén, itt hófúvásra nem számítanak a meteorológusok. Aki útra kel, csak a téli közlekedésre alkalmas, téli gumival közlekedő járművel tegye, és indulás előtt érdeklődjön az utazása során érinteni kíván megyék út- és időjárási viszonyairól. Röszkén és Nagylakon nem léphetnek az országba a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnánál nagyobb kamionok, kivéve, ha romlandó árut, vagy élő állatot szállítanak. 7.20: Teljes útlezárás az M43-ast az M5-össel összekötő úton Röszke felé Egy szalagkorlátnak ütközött jármű műszaki mentése miatt továbbra is teljes útlezárás van az M43-as autópályát az M5-ös autópályával összekötő úton Röszke irányába. 06.41: Országszerte havazás, hófúvás veszélyezteti a közlekedést Országszerte havazás, illetve hófúvás veszélyezteti a közlekedést. Jelenleg két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével az ország egész területén első-, illetve másodfokú figyelmeztetések, valamint riasztások vannak érvényben a havazás, illetve a várható hófúvás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adott ki a várható erős hófúvás miatt. Pest megyére és a fővárosra emellett a havazás mennyisége miatt elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak. A többi megyében a gyenge hófúvás, illetve a rövid idő alatt lehulló sok hó miatt elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a Tiszántúl délkeleti, keleti részén vegyes halmazállapotú csapadék várható, de az ország jelentős részén folytatódik a havazás. Kedd éjfélig összesen általában újabb 5-15 centiméter friss hó valószínű. A kevesebb hómennyiség az északi, északkeleti tájakon várható. Emellett az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja a lehullott havat. A Jászság térségében a délelőtt még erős északkeleti szél erősebb hófúvást is eredményezhet. Főként Jász-Nagykun-Szolnok megye és Pest megye délkeleti részén kell készülni arra, hogy az erős szél magas hótorlaszokat emelhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.