Közélet

Országos és megyei szinten is jól vizsgázott a katasztrófavédelem

Országos és megyei szinten is jól vizsgázott a katasztrófavédelem

2013. március 4., hétfő
Országos és megyei szinten is jól vizsgázott a katasztrófavédelem

Jelentős változást hozott az elmúlt esztendő a katasztrófavédelem szempontjából. Hatályba lépett az új törvény, amely számos jelentős átalakítást, hatáskörbővülést, eljárásrendet határozott meg, megjelent 260 más jogszabály is, miközben a megyei védelmi bizottsági rendszer is gyökeres változáson esett át. Az idén a katasztrófavédelem költségvetése több mint 10 százalékkal bővül.

Az elmúlt év munkáját értékelte országos szinten

Bakondi György

, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója,

Szatmári Imre

, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője,

Polner Eörs

, a megyei kormányhivatal főigazgatója pedig a megyei eredményekről számolt be.

Egységes tűzvédelmi rendszer

A közigazgatási és a védelmi igazgatási rendszer átalakítása terén szoros összhangban történtek a lépések, hangsúlyozta a főigazgató. A katasztrófavédelemnek 3 fő feladata van: az állampolgárok életének és vagyonbiztonságának védelme, a gazdaság biztonságos működőképességének elősegítése, valamint a kritikus infrastruktúrák, létfontosságú rendszerek hatósági felügyelet alatt tartása. Idén január elsejével a másik fontos változás az volt, hogy a kéményseprő-ipari tevékenység hatósági felügyeletét is a katasztrófavédelem látja el. Ennek az az oka, hogy az elmúlt negyed évben mintegy 170-en szenvedtek sérülést szénmonoxidtól és 17-en haltak meg. A korábbi, nem túl eredményes gyakorlattal ellentétben ma két országos rendeltetésű mentőszervezet működik. Ők ENSZ-vizsgát tettek, s bárhol a világon bevethetők. Minden megyében megalakították a megyei rendeltetésű mentőszervezeteket, most azon dolgoznak, hogy a járásokban is felálljon hasonló különítmény. A tűzvédelem is állami irányítás alá került, egységes tűzvédelmi rendszer alakult ki. A tavalyi évben technikai eszközökre és felújításokra 4 milliárd forint jutott. A hivatásos katasztrófavédelemben ma tizenkétezer fő dolgozik, a tagság képzése terén is kimagasló eredmények születtek. Új egyetemi intézet alakult 3 tanszékkel, munkabiztonsági központok üzemelnek, beindult a tűzoltójármű-gyártás, nagyon sok változás, előrelépés történt, aminek csak egy részét sikerült felvázolnia Bakondi Györgynek, aki kitűnőnek értékelte a megyei igazgatóság tevékenységét, közigazgatási, társadalmi, lakossági kapcsolatrendszerét.

Megyénkben nem volt halálos szénmonoxid-mérgezés

A közigazgatás átszervezése a megyei és helyi védelmi bizottság tevékenységében is nyomon követhető, hangsúlyozta Polner Eörs, a kormányhivatal főigazgatója. A jó állam jellemzője – erre az esetre aktualizálva –, hogy nem csak erős és tisztelhető, hanem segítőkész is. A januárban megalakult járások sokkal rugalmasabban, gyorsabban és jobban tudnak reagálni az adott térség problémáira, ezért nem véletlen, hogy a járási hivatalok vezetői egyben a járási védelmi bizottságnak a vezetői is egyúttal. A megyei igazgatóság az elmúlt évben megerősödött, a létszám 46 fővel nőtt, és a bevethető egységek száma is jelentősen gyarapodott. Szatmári Imre, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta, katasztrófavédelmi őrs alakult Ruzsán, ugyanakkor Kisteleken is egy hasonló kialakításán dolgoznak. Megkezdte működését egy 3 megyés területi egészségügyi pszichológiai központ csakúgy, mint egy munkavédelmi, munkabiztonsági központ. Szatmári ezredes kiemelte, a halálesettel járó káresemények száma tavaly a felére csökkent, Csongrád megyében pedig egy haláleset sem fordult elő szénmonoxid-mérgezés következtében. 90 nagy kiterjedésű, több bevethető egység összehangolt munkáját igénylő beavatkozás volt, mindegyik eredményesen ért véget. Újságírói kérdésre válaszolva Bakondi György megerősítette, az idén több pénzből gazdálkodhat a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, több mint 10 százalékos növekedést irányoztak elő költségvetésükben erre az évre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.