Közélet

„Nem vagyunk egyedül” – a bűnmegelőzésről Zákányszéken + FOTÓK

„Nem vagyunk egyedül” – a bűnmegelőzésről Zákányszéken + FOTÓK

2013. március 27., szerda
„Nem vagyunk egyedül” – a bűnmegelőzésről Zákányszéken + FOTÓK

Az idősek és a külterületeken élők felvilágosítása szervesen kapcsolódik a Bűnmegelőzési Információs Pont munkájához. Legutóbb Zákányszéken tartottak filmvetítéssel egybekötött előadást a „Nem vagyunk egyedül” projekt keretében az áldozattá válás megelőzéséről.

„Mit tehetünk az áldozattá válás megelőzése érdekében?” – erre a kérdésre keresték és adták is meg a választ a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Csongrád Megyei Szervezete által szervezett bűnmegelőzési programsorozat újabb előadásán. Mórahalom, Sándorfalva, Bordány, Ásotthalom és Algyő után, legutóbb Zákányszéken, a Homokháti Szociális Központ tagintézményében tartottak filmvetítéssel egybekötött előadást a témáról az időseknek, melynek fogadtatása rendkívül pozitív. A programsorozat következő állomása Szatymazon lesz április 24-én. „A Bűnmegelőzési Információs Pont felállításával azon réteg tájékoztatását céloztuk meg, akik valamilyen oknál fogva kimaradnak az egyéb tájékoztatási programokból. Olyanokat is meg akarunk szólítani, akik például valamiért nem mernek problémájukkal közvetlenül a rendőrséghez fordulni. Tevékenységünk alappillére a felvilágosítás, a prevenció, az áldozattá válás, illetve az ismételt áldozattá válás megelőzése. Ehhez a munkánkhoz kapcsolódik, hogy prevenciós előadásokat szervezünk idősek számára. A kamara a projekt részeként főleg kistelepüléseken és külterületeken élő időskorúak felvilágosítását végzi” – tájékoztatott

Herczeg Anna

, a projekt szakmai koordinátora. Az idősek által is megvásárolható, könnyen beszerezhető technikai eszközökről tartott előadást Rakonczai László vagyonvédelmi tanácsadó. „Ezek olyan eszközök, amelyeket bárki megvásárolhat. Praktikus tanácsokat is adunk az érdeklődőknek, hogy saját biztonságukat tudják növelni” – magyarázta. Az előadássorozaton résztvevők leginkább az egyszerűbb eszközök iránt érdeklődnek, ezek közé tartozik az elektronikus ajtóék. A vagyonvédelmi tanácsadó úgy látja, az emberek nem félnek, de egy egészséges mértékű gyanakvás van bennük.

Ábrahám Antalné

szerint elővigyázatosnak kell lennie mindenkinek, még egy kisebb településen is. Portálunknak elmondta, nemrég volt egy rablás Zákányszéken, azóta ő is jobban figyel. „Riasztóm nincs, de bármikor fel tudom hívni a fiamat, rá számíthatok. A kaput is mindig zárom, ha elfelejtem, akkor fiamtól dorgálást kapok” – mondta el. Azon még nem gondolkozott a zákányszéki asszony, hogy vagyonvédelmi eszközt szerezzen be, de a rablás óta sokkal körültekintőbb.

Információs Pont a tájékozottságért és biztonságért

A „Nem vagyunk egyedül” című projekt keretében létrehozott Bűnmegelőzési Információs Pont célja a minél teljesebb körű felvilágosítás, tájékoztatás. Fontos a bűncselekmények áldozatává vált személyek és kapcsolati körük mielőbbi, minél hatékonyabb és szélesebb körű bevonása az áldozatsegítő rendszerbe, ezzel egyfajta hidat képezve a sértettek és az állami szervek között. Herczeg Anna projektkoordinátor elmondta, hogy az információs és tanácsadó szolgáltatások egymást kiegészítve, integráltan és egyenlő súllyal jelennek meg az iroda segítői tevékenységében „Az emberek egy része döntéshozatal előtt szereti átbeszélni a problémáját, akár magánéleti, akár munkahelyi, lakókörnyezeti ügyről is van szó. Szeretnek tájékoztatást kérni jogszabályi vonatkozásokról, eljárási rendekről, saját jogesetükről, megvitatni a lehetséges következményeket” – részletezte. Ezen felül széleskörű személy-, biztonság-, és otthonvédelmi, valamint vagyonvédelmi tanácsadással várják a hozzájuk fordulókat. „Szívesen segítünk minden biztonságtechnikai kérdésben, vagy ezen eszközök beszerzési lehetőségeiben is, melyeknek rendkívül széles tárháza áll az érdeklődők számára.” A Bűnmegelőzési Információs Pontnál a személyesen jelentkező ügyfelekkel foglalkoznak, ezen túl információs telefonszolgálatot és krízistelefont működtetnek. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Csongrád Megyei Szervezete irodájában, a Felső Tisza-part 31-34. szám L. épület 5/13-ban minden héten, kedden és szerdán van ügyfélfogadás. Keddenként 9 és 13 óra között, míg szerdán 12.30-tól 16.30-ig kereshetik fel személyesen a tanácsadót. Információs vonal 30/45-99-794, e-mail: szeged@szvmszk.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.