Közélet

Mindenki irigyelheti a mórahalmi járási hivatalt + FOTÓK

Mindenki irigyelheti a mórahalmi járási hivatalt + FOTÓK

2013. március 7., csütörtök
Mindenki irigyelheti a mórahalmi járási hivatalt + FOTÓK

Mórahalmon Csongrád megye, sőt az ország egyik legszebb és legjobban felszerelt járási hivatalába látogatott B. Nagy László kormánymegbízott. Megyejárása során minden járási székhelyen személyesen konzultál a hivatal és a szakigazgatási szervek vezetőivel, hogy első kézből tájékozódjon és megismerje a felmerült problémákat.

Az új közigazgatási, gazdasági, közösségi feladatokat is ellátó városközpontban, amely uniós támogatással 937 millió forintból valósult meg és december közepén adták át rendeltetésének, a kormánymegbízott látogatást tett az okmányirodában, majd megbeszélést folytatott a szakigazgatási szervek vezetőivel.

Kevés a hivatalnok, sok az ügyfél

Bemutatták a vendégeknek a háromszintes, 2500 négyzetméteres alapterületű pazar épületet, ahol helyet kapott a polgármesteri hivatal és a járási hivatal is. Szinte minden szakigazgatási vezető a megnövekedett ügyfélforgalomra és a létszámhiányra panaszkodott. A jelenlegi hivatalnokok megfeszített tempóban dolgoznak, vezetőik pedig már előre rettegnek a nyártól, amikor a szabadságok miatt még inkább megnehezül az ügyfelek kiszolgálása.

B. Nagy László arra kérte a hivatalvezetőket, hogy mindenki a saját szakterületén írja össze a tapasztalt hiányosságokat, gondokat, az esetlegesen rossz rendeletekből fakadó negatívumokat, és juttassa el hozzá, hiszen a rendszer hiányosságai elsősorban itt csapódnak le. Késéssel befutott Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere, aki egyéb elfoglaltságok miatt nem tudott az elejétől ott lenni a megbeszélésen. B. Nagy viccesen figyelmeztette a polgármestert, tudja-e, hogy rengeteg irigye van az országban, hiszen ilyen járási hivatallal még a főváros sem büszkélkedhet. Csak jókor voltunk jó helyen, válaszolta Nógrádi. A polgármester sajnálattal állapította meg, hogy nem nyert a régi városháza épületének átalakítására benyújtott pályázatuk, amellyel egy rehabilitációs központot szerettek volna létesíteni. A fürdőt tavaly 200 ezer vendég kereste fel, közülük biztosan sokan fizetnének hasonló szolgáltatásért, érvelt a projekt mellett Nógrádi. A kormánymegbízott megyejáró programjának részeként mindenütt felkeres egy-egy olyan vállalkozást, amely sikerrel pályázott, és vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzetgazdasági Minisztérium tavalyi munkahelyteremtő előirányzatából. Így esett a választás a Móra-Invest Beruházó, Fejlesztő és Kivitelező Kft.-re, amely a Colosseum szállodában bemutatta tevékenységét. A vállalkozás 3,7 millió forintos vissza nem térítendő támogatással, két új munkahely megteremtésével a szálloda éttermének eszközparkját bővítette. Vásárolt új konyhatechnológiai berendezéseket és a rendezvények lebonyolításához szükséges eszközöket.

Kis- és középvállalkozások esélyei

A 2011 tavaszán átadott négycsillagos hotel 77 szobával, 5 lakosztállyal és külön wellness-, illetve konferenciarészleggel rendelkezik. A szálloda két főbb fejlesztési irányvonalat határozott meg: az éttermi tevékenység bővítését saját cukrászati tevékenység révén, illetve a wellness szolgáltatások mellett a konferenciaprofil megerősítését. Így a fejlesztések egyik célja saját gyártású cukrászati termékek előállítása, másrészt pedig a konferencia/bankett szolgáltatások erősítése volt. A támogatásból az ezekhez szükséges eszközöket vásárolták meg. A céglátogatáson Bíró Mónika ügyvezető asszony mutatta be a kormánymegbízottnak a támogatásból vásárolt berendezéseket. B. Nagy László útja innen az Aranyszöm Rendezvényházba vezetett, ahol Nógrádi Zoltán polgármester, Szántó Mária, a járási hivatal vezetője, Zámbó Anita, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója és Ivanovné Makovits Tünde, kirendeltség-vezető részvételével munkáltatói fórumot tartottak. A kormánymegbízott ismertette a kis-és középvállalkozások támogatását célzó kormányzati törekvéseket. Elmondta, ebben az évben a tavalyihoz hasonlóan 10 milliárd forintos keretösszeget nyitott meg február 14-én a minisztérium, amelyre április 5-ig lehet pályázni. Idén azonban a kedvezőbbek a feltételekkel juthatnak forráshoz a vállalkozások. Ezt követően a kirendeltség munkatársai tájékoztatást adtak a mórahalmi járás munkaadóinak a beruházással együtt járó munkahelyteremtő pályázati lehetőségeiről és további programok keretében elérhető támogatásokról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.