Közélet

Mézből is inkább az olcsóbbat veszik a szegediek + FOTÓK

Mézből is inkább az olcsóbbat veszik a szegediek + FOTÓK

2013. március 26., kedd
Mézből is inkább az olcsóbbat veszik a szegediek + FOTÓK

Az utóbbi években inkább az olcsóbb mézfajtákra nőtt a kereslet a szegedi termelők szerint, tévhit azonban, hogy a legközismertebbnek is számító akácméz finomabb és egészségesebb a többinél. Teába, süteménybe, kenyérre, vagy csak úgy magán: a méz édes csábítás, tele tápanyaggal!

Évszázadok óta népi orvosság a méz: köhögést, hörghurutot, légzőszervi megbetegedéseket gyógyítottak vele, megfázás kezelésére is alkalmazzák a mai napig. A virágok nektárját szorgosan összegyűjtő háziméhek tápanyagban rendkívül gazdag, egészséges táplálékot őriznek kaptáraikban - mi pedig a kamráinkban, hiszen egy langyos mézes tea segíthet megőrizni egészségünket a csalóka tavaszi időben is. Nem csak a méhek, de a méhészek kitartó munkája is kell ahhoz, hogy a mézédes eledel az asztalunkra kerülhessen. A növények virágzási idejét követve tavasztól őszig járják az országot a kaptárakkal, hogy a szorgos kis rovarok megfelelő minőségű és mennyiségű nektárhoz juthassanak. "Először a repcemézet gyűjtjük be, hiszen a növény már április elejétől virágzik. Akáchoz az Alföldre, felső akáchoz pedig a Mátrába visszük a méhlakásokat, de készítünk még selyemfűből, hársból, vaddohányból és napraforgóból is mézet" - magyarázta

Takács Antal

. Az algyői termelő tíz éve foglalkozik méhészkedéssel: mint mondta az utóbbi években egyre nagyobb gondot okoz, hogy megnőtt a konkurencia és egyre túlterheltebbek a legelők. Az árak is befagytak emiatt, aki emel annak könnyen a nyakán maradhat a portéka. "Az akác és a vegyes méz a sláger, de szerencsére egyre többen ismerik már a selyemfüvet is, amely ugyanúgy ízletes és egészséges, mint a többi" - magyarázta. A repce és a napraforgó ízletes nektárját már 1300 forintos kilóáron megvehetjük, a legerősebb gyulladásgátló hatással rendelkező hársmézért kicsit mélyebbre kell nyúlni a zsebünkben, kilóját 1800 forintért vehetjük meg.

Nem éri már meg kijárni a Dóm térre

A dóm téri vásáron tíz évig állította fel standját Maróti József méhész, idén azonban már nem ment ki, úgy gondolja nem éri meg. Évente átlagosan 20-30 mázsa körül termel, melyet többnyire el is tud adni, bár a kereslet a termelő szerint érezhetően visszaesett az utóbbi években. "Az akácmézet ismerik a legtöbben, de inkább az olcsóbbat keresik, főként vegyes virágmézet vennének. Ez utóbbi egyébként 4-5 féle virág nektárjából készül, a rengeteg ásványi anyag miatt még hatásosabbnak mondható az akácnál" - mondta a méhész. Az akácot idén a fagy, a repcét pedig az aszály tizedelte meg, ami jócskán felverte az árakat, a Maróti méhészetnél azért 1300 forintért kapunk már repce-, napraforgó és vegyes virágmézet. A legdrágább termékük a gesztenyeméz, melynek kilóját 2200 forintért vehetjük meg. Tévhit, hogy a kikristályosodott méz "megromlott" volna és kevésbé hatásos, Maróti József szerint vannak külföldiek, akik kimondottan ezt keresik. A kora tavaszi, betegeskedő időszakban immunrendszerünk megerősítésére szolgálhat egy kiskanál méz is. Magas szénhidráttartalma révén a legjobb természetes energiaforrás, a legfontosabb cukorforrás a szervezet számára. Vértisztító hatása jótékonyan hat szervezetünkre, jó hatással van emésztésünkre, javítja a vér hemoglobinszintjét, torokfájás esetén pedig fertőtleníti is nyelőcsövünket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.