Kultúra

Mesélő orákulum és történelem képregényben – Kasza Magdolna kiállításai + FOTÓK

Mesélő orákulum és történelem képregényben – Kasza Magdolna kiállításai + FOTÓK

2013. március 9., szombat
Mesélő orákulum és történelem képregényben – Kasza Magdolna kiállításai + FOTÓK

Kasza Magdolna grafikus alkotásai két helyen is láthatók most Szegeden, a Somogyi-könyvtár Internet-Terében tarotkártyáit, az Agóra Gyermekkuckóban pedig történelmi témájú képregényrészleteit csodálhatja meg a közönség.

A kiszombori származású művész a szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola grafika szakán tanult, majd az akkori Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajztanár-művelődésszervező/média szakán végzett, jelenleg Budapesten dolgozik hologramtervező grafikusként, illetve saját céget is alapított, ahol elsősorban a képregényekkel és a tervezőgrafikával foglalkozik.

Kasza Magdolna

portálunknak elmondta, évek óta tervezte, hogy tarotkártyát készít, rengeteget olvasott a témában. A Somogyi-könyvtár Internet-Terében misztikus világot idéznek meg a rajzok, a Jung-féle Tarot ihlette a képeket, a kártyák ebben az értelmezésben nem elsősorban jóslásra, hanem személyiségelemzésre szolgálnak, miközben elgondolkodtatnak vagy „elvarázsolnak”. A grafikus elmondta, a téma nehézsége, hogy végig kell vinni egy gondolatot több képen keresztül, egységes stílusban. A másik kiállításról szólva elmondta, középiskolás kora óta érdekli a képregényrajzolás. Főiskolásként is készített egy képregényt, ami akkor nagy sikert aratott. Barátja,

Magyar Sándor

, aki történelem szakos volt az akkori JATE-n, írt egy történelmi forgatókönyvet – ebből készült a képregény. Így kezdődött, immár tíz éve dolgoznak együtt. A műfajt kedvelik a kiadók, ifjúsági lapok is – így például több mint tíz éve folyamatosan rajzol a Glinda című ifjúsági magazinnak, de pályázatokon is sikerrel szerepelt az alkotó. Az Agórában látható képkockák érdekes módon amerikai kiadásban jelentek meg először, ugyanis az Amerikai Magyar Cserkésszövetség adja ki és terjeszti vissza Európába. Kasza Magdolna munkájáért már számos elismerésben részesült, legnagyobb büszkeséggel a Honvédelmi Minisztériumtól kapott különdíjra tekint, amit egy honvédelmi témában rajzolt képregényért kapott. Március 15-ére készülve a kiállítássorozat első darabja aktuálisan az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, ezután kéthavonta változnak majd a képek. Kasza Magdolna főiskolai mestere,

Szekeres Ferenc

grafikusművész, főiskolai adjunktus a megnyitón elmondta, a képregényt gyakorta emlegetik úgy, mint a kilencedik művészeti ágat, és az úgynevezett „nagy művészetnek” is érdemes odafigyelnie erre a területre. A grafikusművész szerint Kasza Magdolna egyfajta missziót is teljesít azzal, hogy a neves magyar történelmi eseményeket juttatja el képregény formájában az ifjúsághoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.