Közélet

Létrejön a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum

Létrejön a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum

2013. március 27., szerda
Létrejön a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum

Több mint két évtized elteltével ma már objektíven lehet megítélni a rendszerváltást, ezért szükségessé vált egy olyan intézet felállítása, amely ezt a korszakot történeti, szociológiai, jogi és gazdasági aspektusokból egyaránt vizsgálva megfelelő módon tárja fel és mutatja be a rendszerváltás máig ható jelentőségű eseményeit a magyar társadalom számára.

A Kormány ezért döntött a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum felállításáról. Az Intézet a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítása alatt álló, önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv. Főigazgatóját a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nevezi ki 5 évre. Az Intézet főbb feladatai közé tartozik többek között, hogy feltárja a rendszerváltás eszmei, politikai és történelmi előzményeit. Emellett bemutatja a rendszerváltás és az azt megelőző korszak társadalmi, politikai állapotát. Átfogó képet ad a szomszédos országokban végbement rendszerváltó folyamatról, az ott élő magyarság helyzetének hatásairól a hazai rendszerváltásra, továbbá elemzéseket készít a rendszerváltás következményeiről. 2010-ben a Kormány hozzákezdett a rendszerváltás folyamatának lezárásához. Annak érdekében, hogy ezt a munkát végérvényesen be lehessen fejezni, elengedhetetlen részletekbe menően feltárni és bemutatni a rendszerváltó évek eseményeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.