Közélet

"Leleplezik" a kommunista emléktáblákat Vásárhelyen

"Leleplezik" a kommunista emléktáblákat Vásárhelyen

2013. március 21., csütörtök
"Leleplezik" a kommunista emléktáblákat Vásárhelyen

Habár a kommunista utcanevek már több, mint két évtizede eltűntek Hódmezővásárhely köztereiről, még mindig akad néhány emléktábla, amely a múlt század diktatórikus rendszerének vagy kétes hírnevű "ikonjainak" állít emléket.

A Teleki és a Rákóczi utca sarkán álló épület falán a mai napig emléktábla hirdeti az ún. Tanácsköztársaság helyi direktóriumának és vésztörvényszékének "dicsőséges" megalakulását és székhelyét. Ma délután, március 21-én 17 órakor magánkezdeményezésre jelképesen eltüntetik a 133 napos kommunista rémuralomra emlékeztető táblát Hódmezővásárhelyen, az egykori HÓDIKÖT művelődési háznál. Az 1919. március 21-én kikiáltott, Tanácsköztársaságnak nevezett proletárdiktatúra gyökerestől forgatta fel a magyar társadalmat; az úgynevezett „Lenin-fiúk” akciói során példátlan terror zúdult az országra. Az egyik leghírhedtebb,

Cserny József

vezette terrorkülönítmény 200 fővel állt fel. A „Lenin-fiúk” hírhedt páncélvonatukon járták az országot. A vörös terroristák amerre megfordultak felakasztott, legyilkolt embereket hagytak maguk után. A vérengzések mellett a háború idején leszegényített parasztságtól gátlás nélkül kobozták el a mindennapi betevőt, ezzel párhuzamosan az ártatlan polgári lakosság körében túszok sokaságát szedték. A vörös terror halálos áldozatainak száma meghaladja a fél ezret.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.