Közélet

Klinghammer István: Bőven van kapacitás a felsőoktatásban

Klinghammer István: Bőven van kapacitás a felsőoktatásban

2013. március 25., hétfő
Klinghammer István: Bőven van kapacitás a felsőoktatásban

A jelenlegi tárgyalások kimenetelétől függően módosítani fogják a szeptemberben aláírt hallgatói szerződéseket – jelentette ki Klinghammer István. A felsőoktatásért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a „tücsökszak” egy gonosz kifejezés, nem szakok ellen van kifogása.

A hallgatókkal kidolgozott koncepció az állami ösztöndíj koncepció nevet viseli, erről még a kormánynak döntenie kell – nyilatkozta

Klinghammer István

. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára a 31. Országos Tudományos Diákköri Konferencia megnyitója előtti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK)

pénteki közgyűlésén

döntött a kérdésben. „Gyakorlatilag félúton álltunk meg, hiszen a korábbi elképzelés a hallgatók teljes elutasításába ütközött. Most a kettő elképzelés között félúton találkoztunk. Ez a munka azonban folytatódik, 27-én ülünk le újra tárgyalni ebben a munkabizottságban, s addigra a kormány véleménye is ismert lesz” – ismertette az államtitkár az egyeztetések további menetét. Emlékeztetett, vannak még megoldásra váró feladatok, például azt is ki kell dolgozni, hogy azok, akik nem vállalják, hogy Magyarországon dolgoznak, mekkora összeget kell majd visszatörleszteniük. Portálunknak Klinghammer elmondta, a szeptemberben aláírt hallgatói szerződéseket is módosítani fogják a tárgyalások eredményének függvényében. Az új szabályozás a most szeptemberben tanulmányaikat megkezdőkre is érvényes lehet, ha a kormánydöntés megszületik a kérdésben.

A keretszámokkal kapcsolatban megjegyezte, reméli, hogy a most érettségizők elérik a 240 pontot. A felsőoktatásban jelen állás szerint nagyobb a kapacitás, mint ahány diák érettségizni fog. „Abból nem lehet gond, hogy nincs elég hely a felsőoktatásban, a rátermett, motivált hallgatók miatt van aggodalom bennem” – közölte, hozzátéve, hogy az érettségizők közül 11 ezren esti iskolában tanulnak, s a felük jár gimnáziumba. Tavalyelőtt 141 ezren, míg 2012-ben 110 ezren adtak be felvételi kérelmet. A

demográfiai adatokból

is kitűnik, hogy kevesebb a fiatal, hiszen míg 1993-ban 190 ezer volt a 18 éves korcsoport létszáma, addig tavaly és tavalyelőtt 110 ezer. Klinghammer István elmondta, vannak olyan szakok, ahol a társadalom nem igazolja vissza a magas hallgatói létszámot. Hangsúlyozta, nem szakok ellen van kifogása, hanem egyes képzések esetében alacsonyabb létszámot tartana megfelelőnek, ő ezeket nevezte tücsökszakoknak. „A tücsökszak az egy gonosz megjegyzés volt a laboratóriumi, nagy elfoglaltságot jelentő szakok mellett” – tette hozzá a felsőoktatás felelős államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.