Kultúra

Kinevetik a gondokat – Nádas György hisz az optimizmusban

Kinevetik a gondokat – Nádas György hisz az optimizmusban

2013. március 8., péntek
Kinevetik a gondokat – Nádas György hisz az optimizmusban

Nádas György, Gesztesi Károly és Fésűs Nelly Az őrület határán cím „közérzeti kabaréval” érkezik Szegedre március 8-án 18 órától és 9-én 19 órától a Belvárosi moziban. Nádas portálunkank elmondta, az ügyes humorista titka, hogy képes „érezni” a közönséget.

Megtudtuk, a darab ötlete másfél évvel ezelőtt született, mikor

Nádas György

fél évre átvette a Mikroszkóp Színpadot a gazdasági igazgatóval. Az előző évadból nem volt olyan darab, amit a repertoárra át tudtak volna vinni, így muszáj volt előrukkolni valami „programadó” produkcióval, ami jelezte mit szeretnének csinálni Új Mikroszkóp Színpad néven.

Se nem kabaré, se nem vígjáték

Karcsival

már harminc éve voltunk barátok akkor, de még soha nem dolgoztunk együtt” – mesélte a humorista. Három-négy hónap alatt állították össze a produkciót

Szurmai János

dramaturggal,

Heilig Gábor

és

Verebes István

pedig dalokat adtak az előadásnak, és egy-két Nádas Gábor-féle melódiát is belecsempésztek. „Se nem kabaré, se nem vígjáték, de nem is dráma. Kvarterkázós, beszélgetős, röhögős-sírós darab” – jellemezte Nádas, aki sűrűn váltakozó jeleneteket ígér. Arra, hogy jól fogják érezni magukat a nézők, az eddigi húsz, teltházas előadás is garancia.

Érezni a közönséget

Nádas úgy véli, a vígjáték, kabaré, komédia nagyon nehéz műfaj. Míg egy drámánál a veretesen megírt szöveget jól elő lehet adni, a közönség pedig a részek végén tapsol, a kabarénál a közönség reakciója a legfontosabb – ritmikailag is. „Nagy iskola volt nekem a Mikroszkóp, majd a rádió- és más kabarék” – vallja a humorista. Megtanulta: a közönséget nagyon „érezni” kell. „Ez egy gyilkos műfaj, ha a közönség nem reagál, meghal az egész. Ehhez tapasztalat kell, ezért nem hiszek a fiatal ’kölyökkomédiásokban’ – magamról sem tudom, hogy kerültem be húszévesen a mélyvízbe – csodaként éltem meg” – emlékezett vissza.

A máról szól

Nádas szerint a hazai közönség azért szereti a közéleti kabarét, mert szinte már nincs is. Két-három mondat után az embernek olyan érzése van, mintha róla, az ő gondolatairól, érzéséről beszélnének. Nádas György hiszi: ha az ember ki tudja nevetni a gondjait, talán nem lesz pesszimista. Az előadást folyamatosan aktualizálják, Nádas szavaival, mindig a máról kell szólnia, akár az aznapi újságból vett hírről. A darab azonban vigyázz arra, hogy ne sértsen érzelmeket, nem akar ütni. „Szórakoztatni szeretnénk, de úgy, hogy a magunk gondolatai is benne vannak” – összegzett a humorista. Ha Az őrület határán sikeresnek bizonyul, többször is elő fognak fordulni Szegeden, és az ország más városaiba is tervezik elvinni a produkciót, hiszen könnyen szállítható: három szereplő és a fény- és hangtechnika elfér egy kisautóban. Nádas György egyébként most egy nagy, zenés, keserédes mosolygással teli játékfilmen dolgozik, amely a legendás Markos-Nádas-páros édesapjairól, valamint a hatvanas-hetvenes évek Magyarországjáról szól. A poén: a két papát a két fiú játssza el…

Gesztesi Károllyal készített cikkünk ITT olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.