Sport

Kézilabda: a Tatabánya ellen lett "ezredes" a Pick Szeged

Kézilabda: a Tatabánya ellen lett "ezredes" a Pick Szeged

2013. március 12., kedd
Kézilabda: a Tatabánya ellen lett "ezredes" a Pick Szeged

A férfi kézilabda NB I alapszakaszának záró mérkőzésén a Pick Szeged elég simán verte 28-22-re a Tatabánya együttesét, visszavágva ezzel az őszi kellemetlen pontvesztésért (30-30), amely nagyban hozzájárult az alapszakasz-elsőség elvesztéséhez.

A televíziós közvetítés alatt népszerű riporterünk többször is feltette – tényleges adatok híján – önmagának a kérdést: vajon mikor nyerhetett utoljára bajnokit a Tatabánya Szegeden?! Nem tudván rá a feleletet, csak találgathatott, hogy „valószínűleg a ’80-as években”. S ha már senkitől sem kapott pontos választ, rögvest belenéztem a Pick-archívumomba egy kis pontosítás végett. Íme a tények: a Tatabánya 1976-tól napjainkig számítva mindössze három győzelmet tud felmutatni a közel négy évtized alatt a szegedi oroszlánbarlangban. S az első kettőt egymás után, már az NB I-es nyitányon megszerezte, 1976-ban 24-23-ra, 1977-ben 28-26-ra győztek Szegeden, ezután a Pick (még Szegedi Volán, majd Tisza Volán néven) zsinórban 11 hazai győzelemmel válaszolt, ezt követte 1989-90-ben az első szegedi pontosztozkodás (30-30), majd 1990-91-ben a máig is legutolsó tatabányai győzelem Szegeden (21-22). Az eltelt 21 év alatt pedig kizárólag Pick-győzelmeket, nem ritkán elég fölényes hazai győzelmeket jegyezhettünk fel a szebb napokat is látott Tatabánya ellen. Amit viszont még kevesebben tudnak: az 1976-os NB I-es premiertől számítva a Pick Szeged éppen vasárnap délben, a régi rivális Tatabánya elleni összecsapásán játszotta történetének 1000. NB I-es mérkőzését! Bizony nem kevesebb, mint 37(!), az élvonalban folyamatosan eltöltött esztendő kellett ehhez a csodás jubileumhoz – sok száz kézilabdás és tucatnyi edző, szakvezető közreműködésével. Különösen a legutóbbi két évtized NB I-es eredményeire lehetnek büszkék a Tisza-partiak: 1992 óta ugyanis minden esztendőben dobogós helyen végzett a Pick Szeged. Az is tény, hogy eddig éppen 60 aranyérmet osztottak ki a férfi kispályás bajnokságok történetében, s ebből a 20-szoros bajnok Veszprém, valamint a Bp. Honvéd (14), a Bp. Spartacus (5), az Elektromos ill. a Tatabánya (4-4), a Bp. Vörös Meteor ill. a Győri ETO (3-3) után a Pick Szeged együttesének is két aranyérem jutott (1996, 2007). Különösen a veszprémieknek „köszönhetően” az ezüstérmekből már egy „szakajtóval gyűjtöttek” Vadkertiék (1985-től máig éppen egy tucatot), míg a bronzérmek száma 1979-től „csupán” tizenegy. Végezetül még néhány fontos számadat: az ezer NB I-es mérkőzés összesített Pick-mérlege kiválónak mondható 71,3 %-os teljesítményt takar, s a szegediek a közeli jövőben máris készülődhetnek a 700. NB I-es győzelmük, illetve a 28 ezredik(!) szerzett góljuk megünneplésére!

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.