Közélet

KDNP: helyesen döntött a kormány, amikor kitartott az önálló megoldások mellett

KDNP: helyesen döntött a kormány, amikor kitartott az önálló megoldások mellett

2013. március 23., szombat
KDNP: helyesen döntött a kormány, amikor kitartott az önálló megoldások mellett

A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke szerint helyesen döntött a magyar kormány, amikor kitartott az önálló megoldások keresése és a hazai érdekek védelme mellett a nemzetközi pénzügyi intézményekkel folytatott tárgyalásokon, és nem lépett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az unió által Ciprusnak kijelölt útra.

Rétvári Bence

az MTI-nek nyilatkozva elmondta: korábban elképzelhetetlennek tartott javaslatokkal álltak elő a ciprusi kormánynak a nemzetközi szervezetek. A bankzár és a bankbetétek egyszeri jelentős megadóztatása általános döbbenetet keltett, ismét a bankbetétesek, tehát a társadalom legszélesebb rétegei kerültek veszélybe - fejtette ki, megjegyezve, egy ilyen esetben az adó leginkább a kisebb betétesek számára húsbavágó, a gazdagabbaknak viszont nem veszélyezteti a megélhetését, tartalékait. A KDNP alelnöke szerint alapos ok van feltételezni, hogy az EU és az IMF hasonlókat akart volna tenni Magyarországgal, mint most Ciprussal. Rámutatott, jól látható, hogy egy nemzet valódi érdekeit csak nemzeti kormány tudja képviselni. Ha a nemzeti kormány nem látja el ezt a feladatát, az ország és a polgárai kiszolgáltatottá válnak - állapította meg. Mint mondta, a

Gyurcsány-Bajnai

korszak egyik mélypontján, 2008-ban ellenvetés nélkül elfogadták a nemzetközi feltételeket, így például a 13. havi nyugdíj megszüntetését, a közszféra bércsökkentését. Rétvári Bence hozzátette: az előző évtized legnagyobb, külföldről diktált megszorításának végrehajtását csak Bajnai Gordon vállalta. Az IMF-EU pénzügyi megállapodás olyan súlyos mértékű volt, hogy se Gyurcsány Ferenc, se az MSZP nem merte nevével vállalni. Ezért váltottak miniszterelnököt, hogy a megszorítások ne az ő nevükhöz kötődjenek - mondta Rétvári Bence.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.