Egyetem

Katasztrófavédelmi előadások a Szegedi Tudományegyetemen

Katasztrófavédelmi előadások a Szegedi Tudományegyetemen

2013. március 21., csütörtök
Katasztrófavédelmi előadások a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem és a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttműködésének keretében a katasztrófavédelem területeit bemutató előadásokat tartottak az igazgatóság szakemberei a Jate Klubban az egyetem tűzvédelmi feladatokkal megbízott munkatársai számára.

Hallai Zsolt

őrnagy, a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka a tűzoltási és mentési tervekről tartott tájékoztatójában elmondta: a terveknek tartalmazniuk kell az épületekben fellelhető veszélyes anyagokat, a közművek elzárási helyeit és azoknak az elérhetőségét, akik a beavatkozás során segítséget adhatnak. A tervet a tűzoltó-parancsnokság készíti el az intézmény által szolgáltatott adatok alapján, és azt az igazgatóság hagyja jóvá. Az őrnagy felhívta a figyelmet, hogy a bekövetkező változásokról is tájékoztatást kell adnia az egyetemnek, hogy a tervek pontosításra kerülhessenek.

Gáti Ádám

százados, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője tájékoztatást adott a veszélyes anyagok alapján küszöbérték alatti, feletti és felső küszöbértékes üzemek besorolásának rendszeréről, illetve a veszélyes anyagok tárolásának és szállításának szabályairól, felhívva a jelen lévő figyelmét, hogy az igazgatóság ellenőrzéseken fog meggyőződni a szabályok betartásáról. Csak szabványos és engedélyezett edényekben szabad tárolni a veszélyes anyagokat – mutatott rá

Környi Béla

alezredes, az igazgatóság kiemelt hatósági főreferense, hozzátéve, hogy azokat a hőtágulás miatt csak 97 százalékig szabad csak megtölteni, és nyílással felfelé, légmentesen lezárva szabad csak tárolni. A gyűjtőcsomagolás mechanikai védelmet is biztosít – tette hozzá, kiemelve, hogy azon pontosan fel kell tüntetni a tárolt anyagnevét, valamint tűzveszélyességi osztályba és fokozatba sorolását is. Az alezredes a laborokra vonatkozó szabályok közül kiemelte, hogy az ajtóknak könnyen nyithatónak kell lenniük, és a menekülés irányába kell nyílniuk, és a laborban kell hogy legyen műszálmentes tűzelfojtó takaró és elsősegély láda is.

Forrás:

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.