Sport

Július elsején indulhat a kiemelt sportágak fejlesztési támogatása

Július elsején indulhat a kiemelt sportágak fejlesztési támogatása

2013. március 12., kedd
Július elsején indulhat a kiemelt sportágak fejlesztési támogatása

Július 1-jén kezdődhet meg a 16 kiemelt sportág fejlesztési támogatása, melyhez az érintett sportági szövetségeknek három héten belül kell leadniuk 2020-ig szóló átfogó koncepciójukat a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) és a sportért felelős államtitkárságnak. Ezen sportágak 480 millió forintos tartozását a kormány átvállalja.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportért felelős államtitkársága hétfőn egyeztetett a sportágak vezetőivel, s mint azt

Simicskó István

sportállamtitkár a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elmondta, segítséget, "egyfajta vonalvezetőt" adtak nekik ahhoz, hogy minden szempontból precíz tervet készítsenek és adjanak le. A koncepciókban kiemelt hangsúllyal kell megjelennie a versenysport, az utánpótlássport, a létesítményfejlesztés és az edzői bázis jelenlegi helyzetének, s az azokhoz kapcsolódó terveknek. A leadandó anyagoknak átfogó pénzügyi tervet is kell tartalmazniuk, s ehhez szintén kapnak segítséget a szövetségek, melyek pénzügyi helyzetét a MOB megbízásából a Price Waterhouse könyvvizsgáló cég elemezte. A 16 kiemelt szövetségnél összesen 480 millió forintos tartozást - de nem köztartozást - állapított meg, melyet a kormány átvállal.

Simicskó István

jelezte, mostantól három hét áll a szövetségek rendelkezésére. Ezt követően a leadott koncepciókat az államtitkárság a MOB-bal közösen kiértékeli, majd április 30-ig elküldi a kormánynak a támogatásokra vonatkozó előterjesztését. Konkrét összeget az államtitkár nem említett, mert mint mondta, nem egy előre meghatározott keretet akarnak szétosztani, hanem a fejlesztési tervekhez igazodnak majd, így a végösszeg lehet akár 15 milliárd forint, de több és kevesebb is. Azt szintén hangsúlyozta, hogy a támogatás felhasználását felügyelni fogják, s ehhez ellenőrzési rendszert dolgoznak majd ki.

Fábián László

, a MOB sportszakmai igazgatója azt emelte ki, hogy a hétfői megbeszéléssel "dördült el tulajdonképpen a startpisztoly" a kiemelt sportágak támogatásának rendszerében. Jelezte, a jövőben félévente-évente mérni fogják a szövetségek eredményeit egy előre meghatározott szempontrendszer szerint. A korábbi öttusázó olimpiai és világbajnok elmondta azt is, hogy a szövetségek a Price Waterhouse-tól egy pénzügyi segítséget jelentő kézikönyvet is kaptak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.