Gazdaság

Innovációs elismerés a MOL és az SZTE fejlesztésének

Innovációs elismerés a MOL és az SZTE fejlesztésének

2013. március 22., péntek
Innovációs elismerés a MOL és az SZTE fejlesztésének

A XXI. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága kiemelt elismerésben részesítette a MOL, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Videoton Holding Zrt. és a Hilase Kft. a földgáz kénhidrogén- és vízgőztartalmát mérő lézeres fotoakusztikus műszerről szóló pályázatát.

A földgáz minőségének fontos mutatója annak kénhidrogén-, illetve vízgőztartalma, amit szigorú szabályok határoznak meg az értékesítéskor. A korlátozásoknak számos oka van: például a túl sok kénhidrogén környezetszennyező lehet, vagy a túlzott vízgőzmennyiség a földgázvezetékek elfagyásához vezethet hideg időszakban. A földgázbányászatban viszont még ma is bonyolult, s kevésbé megbízhatóan működő műszerekkel mérik e mutatókat. Nagyon megnehezíti a folyamatot, hogy nem ritkán szélsőséges időjárási és természeti körülmények között folyik a bányászat, ahol sokszor csődöt mondanak a mostanáig használt módszerek. Ennek megoldására a MOL és az SZTE szakemberei 1996-ban forradalmian új ötlettel álltak elő. Az iparban eddig még soha nem használt fotoakusztikus technikával kezdték el mérni a vízgőz- és kénhidrogén-tartalmát. A fény és hangalapú technika lényege, hogy a vizsgált földgázmintán lézersugarat bocsátanak át, amely olyan hanghatást kelt, ami alapján megbízhatóan kiszámolható a különböző összetevők mennyisége. A közel 20 éves fejlesztés eredményeként létrejött alkalmazó műszer nagy előnye, hogy az olaj- és gáziparban használatos eddigi eszközökhöz képest sokkal pontosabban mér, jóval egyszerűbben üzemeltethető, és könnyen alkalmazható az olyan mostoha körülmények között is, mint például egy tengeri fúróplatform. A MOL és az SZTE szabadalmának hasznosítási jogát a Videoton Holding Zrt. vásárolta meg 2004-ben majd a Hilase Kft. megalapításával 2005-től gyártani kezdte a fotoakusztikus módszert használó mérőberendezéseket. A mérőeszköz nagy sikernek örvend a nemzetközi piacon, és a MOL is egyre több ilyen berendezést használ. A XXI. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottságának elismeréseit március 21-én a Parlamentben

Kövér László

házelnök és

Cséfalvay Zoltán

, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára adta át. Forrás: mol.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.