Közélet

Huszonnegyedik alkalommal osztott díjakat a Szegedért Alapítvány + FOTÓK

Huszonnegyedik alkalommal osztott díjakat a Szegedért Alapítvány + FOTÓK

2013. március 9., szombat
Huszonnegyedik alkalommal osztott díjakat a Szegedért Alapítvány + FOTÓK

Idén is impozáns gálaműsor keretében adták át a Szegedért Alapítvány elismeréseit szombaton este. A szervezet fődíját 2013-ban Csernay László radiológus professzor nyerte el.

Immár 24. alkalommal adták át az 1879-es szegedi nagy árvíz évfordulójához közeledve a Szegedi Nemzeti Színházban az elismeréseket. Az alapítvány fődíját - a

Lapis András

szobrászművész által készített Szeged Múzsája című kisplasztikát -

Csernay László

radiológus professzornak ítélték oda. A társadalmi-állampolgári kuratórium

Debreczeni Pálról

elnevezett elismerését

Lednitzky András

, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját

Penke Botond

orvosi kémikus, gyógyszerkutató professzor, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig

Fritz Mihály

szobrász-éremművész vehette át.

A radiológus és az éremművész

A városi tanács és hét gazdálkodó szervezet Debreczeni Pál, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának kezdeményezésére 1989. július 4-én írta alá a Szegedért Alapítvány létesítő okiratát. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy "az alapítványi díjak révén elismerésben részesülhessék azok tevékenysége, akik élenjártak a város szellemiségének alakításában, tudományos, kulturális, művészeti és társadalmi életének gazdagításában, a haladó hagyományok megőrzésében, a város hírnevének ápolásában, értékei megóvásában, akik kimagaslottak állampolgári helytállásukkal, kiknek alkotásai fémjelzik Szeged városának az országban elfogadott kiemelkedő helyét."

Csernay László professzort mint a hazai nukleáris medicina megteremtőjét ismerték el a fődíjjal. A székesfehérvári születésű professzor 1950-től él Szegeden, pályafutása alatt többek között a SZOTE Központi Izotópdiagnosztikai Laboratóriumát és a Radiológiai Klinikát vezette, 1976-ban csoportjával létrehozta az úgynevezett Segams programot, azaz a szegedi gammakamera-rendszert, melyet később például akadémiai díjjal is elismertek. Fritz Mihály szobrász- és éremművész Marosvásárhelyről származik, a Tömörkény-gimnázium tanulója, később tanára volt. Köztéri alkotásai Ópusztaszertől Szentesen át Pécsig láthatók az országban, Szegeden a Nemzeti Pantheonban több alkotása is látható, valamint a múzeum előtti Reizner-szobor is az ő keze munkája. Több mint 900 érmet készített eddig, főleg a tudomány és más művészeti ágak jeles képviselőit örökíti meg, tavaly a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas konferencia emlékérmét és -plakettjét is ő készítette.

Közösségszervező és orvosi kémikus

Lednitzky András szegedi születésű, itt szerzett jogi diplomát az egyetemen. Több mint húsz éve az Általános Orvostudományi Kar Dékáni Hivatalának és Tanulmányi Osztályának vezetője, valamint több mint másfél évtizede áll a helyi zsidó hitközség élén, többek között az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál szervezője, 2006 óta Izrael állam tiszteletbeli konzulja - az alapítvány közösségszervező tevékenységét ismerte el díjával. Penke Botond Beregszászon született, 1965 óta kötődik a szegedi egyetemhez. Korábban főleg az aminosavakat és peptideket kutatta, és ezen a területen ért el kiemelkedő eredményeket. Jelenleg főleg az MTA és az SZTE közös fehérjekémiai kutatócsoport tagjaként az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatásokkal foglalkozik. Ennek keretében sikerült olyan újszerű vegyületeket kialakítania, amelyek megakadályozzák az idegi degenerációt.

Nem a kórház és nem a villamos

Hiezl József, a Szegedért Alapítvány soros elnöke ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, a nukleáris medicina magyarországi megteremtőjeként tisztelt orvosprofesszort, az Alzheimer-kórral sikerrel foglalkozó világhírű gyógyszerkutatót, az egyik legismertebb és legtermékenyebb magyar éremművészt, valamint a zsidóság kultúráját, hagyományait ápoló szervezőt, nemzetközileg is számon tartott hitközségi vezetőt, rotaristát köszönthetik az esten. Az idei díjazottakkal együtt immár 96 kitüntetettje van a Szegedért Alapítványnak 1990 óta, az elismerések helyességét a város közvéleménye is visszajelezte - mondta az elnök. Debreczeni Pál szavait idézve kiemelte: nem a kórház vagy a villamos teszi várossá a várost, hanem a szellemiség. Szeged szellemiségét pedig a sokszínű polgárság adja. "Elődeink egykor akáccal kötötték meg az alföldi futóhomokot, Szeged nyitottságával és megbecsüléssel marasztalja a tehetségeket" - fogalmazott Hiezl József. Végül leszögezte, az alapítvány továbbra is abban a hitben végzi tevékenységét, hogy minden forint befektetés a jövőbe. A közönség a gálán az EMeRTon-díjas Molnár Dixieland Band, Illényi Katica, Liszt-, EMeRTon- és Artisjus-díjas hegedűművész és a többszörös Artisjus- és EMeRTon-díjas színésznő, énekesnő, Malek Andrea műsorát hallhatta. Csernay Lászlóval készült interjúnkat hamarosan olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.