Írjon nekünk

Közélet

Huszonnegyedik alkalommal osztott díjakat a Szegedért Alapítvány + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Idén is impozáns gálaműsor keretében adták át a Szegedért Alapítvány elismeréseit szombaton este. A szervezet fődíját 2013-ban Csernay László radiológus professzor nyerte el.

Immár 24. alkalommal adták át az 1879-es szegedi nagy árvíz évfordulójához közeledve a Szegedi Nemzeti Színházban az elismeréseket.

Az alapítvány fődíját – a Lapis András szobrászművész által készített Szeged Múzsája című kisplasztikát – Csernay László radiológus professzornak ítélték oda. A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Penke Botond orvosi kémikus, gyógyszerkutató professzor, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Fritz Mihály szobrász-éremművész vehette át.

A radiológus és az éremművész

A városi tanács és hét gazdálkodó szervezet Debreczeni Pál, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának kezdeményezésére 1989. július 4-én írta alá a Szegedért Alapítvány létesítő okiratát. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy “az alapítványi díjak révén elismerésben részesülhessék azok tevékenysége, akik élenjártak a város szellemiségének alakításában, tudományos, kulturális, művészeti és társadalmi életének gazdagításában, a haladó hagyományok megőrzésében, a város hírnevének ápolásában, értékei megóvásában, akik kimagaslottak állampolgári helytállásukkal, kiknek alkotásai fémjelzik Szeged városának az országban elfogadott kiemelkedő helyét.”

Csernay László professzort mint a hazai nukleáris medicina megteremtőjét ismerték el a fődíjjal. A székesfehérvári születésű professzor 1950-től él Szegeden, pályafutása alatt többek között a SZOTE Központi Izotópdiagnosztikai Laboratóriumát és a Radiológiai Klinikát vezette, 1976-ban csoportjával létrehozta az úgynevezett Segams programot, azaz a szegedi gammakamera-rendszert, melyet később például akadémiai díjjal is elismertek.

Fritz Mihály szobrász- és éremművész Marosvásárhelyről származik, a Tömörkény-gimnázium tanulója, később tanára volt. Köztéri alkotásai Ópusztaszertől Szentesen át Pécsig láthatók az országban, Szegeden a Nemzeti Pantheonban több alkotása is látható, valamint a múzeum előtti Reizner-szobor is az ő keze munkája. Több mint 900 érmet készített eddig, főleg a tudomány és más művészeti ágak jeles képviselőit örökíti meg, tavaly a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas konferencia emlékérmét és -plakettjét is ő készítette.

Közösségszervező és orvosi kémikus

Lednitzky András szegedi születésű, itt szerzett jogi diplomát az egyetemen. Több mint húsz éve az Általános Orvostudományi Kar Dékáni Hivatalának és Tanulmányi Osztályának vezetője, valamint több mint másfél évtizede áll a helyi zsidó hitközség élén, többek között az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál szervezője, 2006 óta Izrael állam tiszteletbeli konzulja – az alapítvány közösségszervező tevékenységét ismerte el díjával.

Penke Botond Beregszászon született, 1965 óta kötődik a szegedi egyetemhez. Korábban főleg az aminosavakat és peptideket kutatta, és ezen a területen ért el kiemelkedő eredményeket. Jelenleg főleg az MTA és az SZTE közös fehérjekémiai kutatócsoport tagjaként az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatásokkal foglalkozik. Ennek keretében sikerült olyan újszerű vegyületeket kialakítania, amelyek megakadályozzák az idegi degenerációt.

Nem a kórház és nem a villamos

Hiezl József, a Szegedért Alapítvány soros elnöke ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, a nukleáris medicina magyarországi megteremtőjeként tisztelt orvosprofesszort, az Alzheimer-kórral sikerrel foglalkozó világhírű gyógyszerkutatót, az egyik legismertebb és legtermékenyebb magyar éremművészt, valamint a zsidóság kultúráját, hagyományait ápoló szervezőt, nemzetközileg is számon tartott hitközségi vezetőt, rotaristát köszönthetik az esten.

Az idei díjazottakkal együtt immár 96 kitüntetettje van a Szegedért Alapítványnak 1990 óta, az elismerések helyességét a város közvéleménye is visszajelezte – mondta az elnök. Debreczeni Pál szavait idézve kiemelte: nem a kórház vagy a villamos teszi várossá a várost, hanem a szellemiség. Szeged szellemiségét pedig a sokszínű polgárság adja. “Elődeink egykor akáccal kötötték meg az alföldi futóhomokot, Szeged nyitottságával és megbecsüléssel marasztalja a tehetségeket” – fogalmazott Hiezl József. Végül leszögezte, az alapítvány továbbra is abban a hitben végzi tevékenységét, hogy minden forint befektetés a jövőbe.

A közönség a gálán az EMeRTon-díjas Molnár Dixieland Band, Illényi Katica, Liszt-, EMeRTon- és Artisjus-díjas hegedűművész és a többszörös Artisjus- és EMeRTon-díjas színésznő, énekesnő, Malek Andrea műsorát hallhatta.

Csernay Lászlóval készült interjúnkat hamarosan olvashatják.

Illegális bevándorlás

Kormánypártok: nem megnyitni, hanem megvédeni kell Európa határait

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Minden migrációs útvonalon újra emelkedik az Európába igyekvők száma.

Tovább olvasom

Hírzóna

Sikeres a joghallgatók gyakorlati képzése a Szegedi Ítélőtáblán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ebben a félévben hét egyetemista kezdte meg a három hónapos gyakornoki programot.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szőlészeti tárlat is lesz a Bortéren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

És folytatódnak az ajándék tárlatvezetések is.

Tovább olvasom

Aktuál