Bulvár

Húsvétkor se vezessen ittasan!

Húsvétkor se vezessen ittasan!

2013. március 26., kedd
Húsvétkor se vezessen ittasan!

A húsvéti ünnepek időszakában, valamint az azt megelőző napokon országos szintű fokozott közúti ellenőrzésekre kerül sor. A cél: az ittas állapotban történő járművezetés visszaszorítása, a forgalom segítése, és a közlekedésbiztonság javítása - olvasható a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleményében.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a húsvéti ünnepek ideje alatt közútjainkon a forgalom növekedésével kell számolni. Erre az időszakra jellemző, hogy az átlagosnál többen hagyják figyelmen kívül az alkoholfogyasztás melletti járművezetés veszélyeit. A közúton közlekedők biztonsága érdekében kiemelten fontos az ittas állapotban közlekedő, valamint az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők kiszűrése. A demonstratív jellegű rendőri jelenlét, és a célellenőrzések a közlekedési balesetek megelőzését, a közlekedők biztonságérzetének növelését és a zavartalan közlekedés biztosítását szolgálják a húsvéti ünnepek alkalmával. Tekintettel arra, hogy az ittasan okozott személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma 2012-ben az előző évi adatokhoz képest kis mértékben nőtt, a korábbi évek gyakorlatától eltérően a kampány nem csak az ünnepi időszakra, hanem a megelőző napokra is kiterjed. A kampány 2013. március 25-től 2013. április 1-ig tart. A közlekedők naponta legalább 4-4 órában számíthatnak fokozott közúti ellenőrzésekre az ország minden részén. Az akció a kampányidőszak első felében, 2013. március 25. és 29. között kerül végrehajtásra, melynek elsődleges célja a gépjárművezetők és a kerékpárosok fokozott ellenőrzése. Ennek keretében az ittasság ellenőrzésén túl az intézkedő rendőrök és ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a járművek műszaki állapotának ellenőrzésére is, különös tekintettel a kerékpárok kötelező és ajánlott felszereltségének meglétére, épségére. Az enyhülő tavaszi időjárással a motorkerékpáros szezon is elkezdődik, ezért fontos a motorkerékpárral közlekedők ellenőrzése is. Ennek oka, hogy Magyarországon a motorkerékpárosok közlekedésbiztonsági helyzete az elmúlt időszakban az általános trendhez képest kedvezőtlenebbül alakult. A kampányidőszak második felében, 2013. március 30. és 2013. április 1. között, a húsvéti ünnepek alatt a rendőri ellenőrzések az alábbiakra irányulnak: - ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrése, - agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonása, - passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése. Egyéb közúti szabályszegés észlelése esetén a rendőri intézkedések természetesen azokra is kiterjednek. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladat végrehajtásában polgárőrség is részt vesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.