Közélet

Hódmezővásárhely is csatlakozik a "Föld Órája" akcióhoz

Hódmezővásárhely is csatlakozik a "Föld Órája" akcióhoz

2013. március 22., péntek
Hódmezővásárhely is csatlakozik a "Föld Órája" akcióhoz

Hódmezővásárhely, Magyarország első Cittaslow, vagyis "élhető" városa idén is csatlakozik a világ egyik legnagyobb önkéntes környezetvédelmi akciójához, a "Föld Órája" felhíváshoz.

Hódmezővásárhely, mint az Olaszországból induló – magyarra leginkább élhető városként fordítható – Cittaslow mozgalom meghonosítója a város fejlesztésének középpontjába a helyi közösség igényeihez igazodó, a helyi kulturális és természeti értékek védelmén alapuló, és a környezetvédelmet központi kérdésként tekintő fejlesztéspolitikát állította. Az elmúlt évek során az energiahatékonyságot, az energiafelhasználás csökkentését szolgáló fejlesztések keretében Hódmezővásárhely a hazai települések közül elsőként a teljes közvilágítási rendszerét LED technológiát alkalmazó fényforrásokra cserélte, aminek köszönhetően közel harmadával tudta csökkenteni a felhasznált villamos energia mértékét. A város a távfűtési rendszer folyamatos fejlesztésével nagymértékben megnövelte a geotermikus energia felhasználását, így a közel 3.000 távfűtéses lakás, és számos középület fűtésében jelentős mértékben csökkent a gázfelhasználás mértéke. Hódmezővásárhely a beruházások mellett az energiahatékonyságot szolgáló szakmai programok kidolgozásában is vezető szerepet vállal: a GOVERNEE (Good Governance in Energy Efficiency) program keretében az alföldi város vezetésével, öt európai ország részvételével készül a köz-, és műemléki épületek energiafelhasználásának csökkentését szolgáló európai uniós stratégia. A 2010-ben indult, 2,25 millió eurós összköltségvetésű projektben a németországi Quedlinburg városa, és Burgenlandkreis, Csehországból Prága 11. kerülete, Olaszországból Bologna városa, valamint az olasz Elméleti és Alkalmazott Ökológiai Kutatóintézet (CETA) és az osztrák Megújuló energia, Energiahatékonyság és Környezetvédelmi Kutatóintézet (CERE) vesz részt. 2013. március 23-án hetedik alkalommal kerül megrendezésre a "Föld Órája" akció, amelynek keretében 20.30 órakor elsötétülnek a fények, és emberek milliói kapcsolják le a világítást otthonaikban, a települések pedig a díszkivilágítást középületeiken, köztereiken. A "Föld Órája" akció a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet világméretű kezdeményezése, amelynek legfőbb célkitűzése a globális felmelegedés elleni összefogás hangsúlyozása. A felhívás egyetlen város részvételével indult 2007-ben, azóta az ausztrál város, Sydney mellé 5200 település csatlakozott. Hódmezővásárhely Önkormányzata idén is részt vesz a "Föld Órája" akcióban, a város köztereinek és közintézményeinek díszkivilágítását kapcsolja le ebben az időpontban 60 percen át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.