Szórakozás

Hétfői programajánló: Alvin és a Mókusok a JATE-ban, Karafiáth Orsolya a Reökben

Hétfői programajánló: Alvin és a Mókusok a JATE-ban, Karafiáth Orsolya a Reökben

2013. március 17., vasárnap
Hétfői programajánló: Alvin és a Mókusok a JATE-ban, Karafiáth Orsolya a Reökben

Lenkei Gábor – Betegségnek tűnő állapotok címmel tart előadást au IH-ban, a JATE Klubban fellép az Alvin és a Mókusok, valamint a Pluto, míg a Reök-palotában Karafiáth extravagáns költő-, írónő, publicista és énekesnő tart rendhagyó tárlatvezetést Miró alkotásai között.

Norvég Civilalap tájékoztató lesz Szegeden, a

Millenniumi Kávéházban

10-től 17 óráig. Régen volt? Hol is volt? vetélkedő területi középdöntő a

Somogyi-könyvtárban

13 órától. A Raoul Wallenberg Egyesület, a Holokauszt Emlékközpont, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola 2013 tavaszán ismét meghirdette a korábbi években már nagy sikerrel lebonyolított országos történelmi vetélkedőt Régen volt? Hol is volt? címmel a holokauszt történéseiről, az embermentők tevékenységéről, a zsidó-magyar kultúra együttéléséről, embermentő emlékhelyekről. Szegeden négy városból, hét iskola nyolc csapata méri össze a témával kapcsolatos tudását. 16 órakor a

Somogyi-könyvtárban

Íróarcok, a Közéleti Kávéház rendezvényén

Simai Mihály

bemutatójára várják az érdeklődőket. A házigazda

Majzik István

lesz. A Közéleti Kávéház rendezvényén 17.30-tól a

Király-König Péter Zeneiskolában

Fiatal zenész tehetségek mutatkoznak be, köztük a Zsombói Művészeti Iskola növendékei. Miután a fiatalok játszottak, a művésztanárok is bemutatkoznak, hogy lássa a közönség, kiktől tanulnak ezek az ifjú zenészek.

Lenkei Gábor

– Betegségnek tűnő állapotok 18 órától az

IH Rendezvényközpontban

. „Legkevesebb kétszer annyi embert minősítenek betegnek, mint ahányan ténylegesen betegek, és legalább kétszer annyian szednek gyógyszereket, mint ahány embernek arra valóban szüksége lenne. Ha valaki rákényszerített hamis betegségtudattal él, és számára teljesen szükségtelen gyógyszereket fogyaszt, akkor az, garantáltan tönkre fogja tenni azt az embert.” Ez a témája Lenkei Gábor legújabb előadásának. Az orvos-író a tőle megszokott hévvel, igazságszeretettel, őszinteséggel és humorral mutatja be azonos című legújabb könyvét a szegedi közönségnek. A gyógyszermaffiát leleplező állításai eredményeképpen néhány évvel ezelőtt a hatóságok meghurcolták személyét, de sorra bebizonyosodott, hogy a támadások eleve nélkülöztek minden jogalapot, és ezt mára már a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette. Folyamatosan tartott előadásokat az ország különböző pontjain, és most, hosszú idő óta először a szegedi közönség is találkozhat vele. Az előadó kitűnő humora és játékos előadói stílusa garancia a felhőtlen szórakozásra, de szükség van egy kis bátorságra is, hogy szembe tudjunk nézni a színpadon elhangzó tényekkel… Az előadást azoknak ajánljuk, akik nem szeretik, ha átverik őket.

Karafiáth Orsolya

Miró színpompás alkotásai közt. A népszerű, extravagáns költő-, írónő, publicista és énekesnő tárlatvezetést tart hétfőn a

Reök-palota

Miró-kiállításán. Az irodalmi-lírai Miró világa és a szerethetően különc Karafiáth különösen jól passzolnak egymáshoz. Ismert irodalmárokat, zenészeket, színészeket keresett meg a Reök, hogy a Joan Miró kiállítás anyagát különleges tárlatvezetések keretében mutassák be a közönségnek, ezúttal Karafiáth Orsolyát köszönthetjük a palota termeiben, méghozzá 18 órától.

Alvin és a Mókusok, illetve a Pluto lép fel 21 órától a

JATE Klubban

. Az Alvin és a Mókusok története közel 20 éve kezdődött, 1993-ban alakult Nyíregyházán, egyszerű garázszenekarként. Az évek során kétségtelenül Magyarország legnépszerűbb punk-rock zenekarává küzdötték fel magukat. Az elmúlt 20 évben 17 album és számos videoklip látott napvilágot. A Sajnálom c. klip nézettsége a 2 millióhoz közeledik a legnépszerűbb videómegosztó oldalon. A dalok technikai kidolgozottsága hatalmas fejlődésen ment keresztül. A 2012-ben kiadott Bátorság, nyújtott kéz című album minőségi hangzása az Alvin Records és a SuperSize Recording stúdió profi munkájának köszönhető, így kétségtelenül a legjobb színvonalú Alvin lemezt vehették kézbe a rajongók. A 2005-ben alakul Pluto március 24-én jelenteti meg új nagylemezét. „A magyar dalszerzői hagyományokat, a rockabilly-s lüktetésű beatzenét és a kétezres évek gitárpopos megoldásait vegyítik ösztönösen és lazán” – írják magukról. http://www.youtube.com/watch?v=v2XyT6pQxF8

Folyamatos kiállítások, programok

125 éve született

Fitz József

, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja. Rá emlékezik egy tárlattal a

Somogyi-könyvtár

, amit április 10-éig a könyvtár aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is. Fitz József (1888-1964) a húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

A

Reök-palotába

Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak. A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az

iszeged.hu

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.