Írjon nekünk

Szórakozás

Hétfői programajánló: Alvin és a Mókusok a JATE-ban, Karafiáth Orsolya a Reökben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Lenkei Gábor – Betegségnek tűnő állapotok címmel tart előadást au IH-ban, a JATE Klubban fellép az Alvin és a Mókusok, valamint a Pluto, míg a Reök-palotában Karafiáth extravagáns költő-, írónő, publicista és énekesnő tart rendhagyó tárlatvezetést Miró alkotásai között.

Norvég Civilalap tájékoztató lesz Szegeden, a Millenniumi Kávéházban 10-től 17 óráig.

Régen volt? Hol is volt? vetélkedő területi középdöntő a Somogyi-könyvtárban 13 órától. A Raoul Wallenberg Egyesület, a Holokauszt Emlékközpont, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola 2013 tavaszán ismét meghirdette a korábbi években már nagy sikerrel lebonyolított országos történelmi vetélkedőt Régen volt? Hol is volt? címmel a holokauszt történéseiről, az embermentők tevékenységéről, a zsidó-magyar kultúra együttéléséről, embermentő emlékhelyekről. Szegeden négy városból, hét iskola nyolc csapata méri össze a témával kapcsolatos tudását.

16 órakor a Somogyi-könyvtárban Íróarcok, a Közéleti Kávéház rendezvényén Simai Mihály bemutatójára várják az érdeklődőket. A házigazda Majzik István lesz.

A Közéleti Kávéház rendezvényén 17.30-tól a Király-König Péter Zeneiskolában Fiatal zenész tehetségek mutatkoznak be, köztük a Zsombói Művészeti Iskola növendékei. Miután a fiatalok játszottak, a művésztanárok is bemutatkoznak, hogy lássa a közönség, kiktől tanulnak ezek az ifjú zenészek.

Lenkei Gábor – Betegségnek tűnő állapotok 18 órától az IH Rendezvényközpontban. „Legkevesebb kétszer annyi embert minősítenek betegnek, mint ahányan ténylegesen betegek, és legalább kétszer annyian szednek gyógyszereket, mint ahány embernek arra valóban szüksége lenne. Ha valaki rákényszerített hamis betegségtudattal él, és számára teljesen szükségtelen gyógyszereket fogyaszt, akkor az, garantáltan tönkre fogja tenni azt az embert.” Ez a témája Lenkei Gábor legújabb előadásának. Az orvos-író a tőle megszokott hévvel, igazságszeretettel, őszinteséggel és humorral mutatja be azonos című legújabb könyvét a szegedi közönségnek. A gyógyszermaffiát leleplező állításai eredményeképpen néhány évvel ezelőtt a hatóságok meghurcolták személyét, de sorra bebizonyosodott, hogy a támadások eleve nélkülöztek minden jogalapot, és ezt mára már a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette. Folyamatosan tartott előadásokat az ország különböző pontjain, és most, hosszú idő óta először a szegedi közönség is találkozhat vele. Az előadó kitűnő humora és játékos előadói stílusa garancia a felhőtlen szórakozásra, de szükség van egy kis bátorságra is, hogy szembe tudjunk nézni a színpadon elhangzó tényekkel… Az előadást azoknak ajánljuk, akik nem szeretik, ha átverik őket.

Karafiáth Orsolya Miró színpompás alkotásai közt. A népszerű, extravagáns költő-, írónő, publicista és énekesnő tárlatvezetést tart hétfőn a Reök-palota Miró-kiállításán. Az irodalmi-lírai Miró világa és a szerethetően különc Karafiáth különösen jól passzolnak egymáshoz. Ismert irodalmárokat, zenészeket, színészeket keresett meg a Reök, hogy a Joan Miró kiállítás anyagát különleges tárlatvezetések keretében mutassák be a közönségnek, ezúttal Karafiáth Orsolyát köszönthetjük a palota termeiben, méghozzá 18 órától.

Alvin és a Mókusok, illetve a Pluto lép fel 21 órától a JATE Klubban. Az Alvin és a Mókusok története közel 20 éve kezdődött, 1993-ban alakult Nyíregyházán, egyszerű garázszenekarként. Az évek során kétségtelenül Magyarország legnépszerűbb punk-rock zenekarává küzdötték fel magukat. Az elmúlt 20 évben 17 album és számos videoklip látott napvilágot. A Sajnálom c. klip nézettsége a 2 millióhoz közeledik a legnépszerűbb videómegosztó oldalon. A dalok technikai kidolgozottsága hatalmas fejlődésen ment keresztül. A 2012-ben kiadott Bátorság, nyújtott kéz című album minőségi hangzása az Alvin Records és a SuperSize Recording stúdió profi munkájának köszönhető, így kétségtelenül a legjobb színvonalú Alvin lemezt vehették kézbe a rajongók. A 2005-ben alakul Pluto március 24-én jelenteti meg új nagylemezét. „A magyar dalszerzői hagyományokat, a rockabilly-s lüktetésű beatzenét és a kétezres évek gitárpopos megoldásait vegyítik ösztönösen és lazán” – írják magukról.

Folyamatos kiállítások, programok

125 éve született Fitz József, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja. Rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár, amit április 10-éig a könyvtár aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is. Fitz József (1888-1964) a húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Szórakozás

Tömeg várta Nemesi Pált a családi pikniken

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Több, mint 1500 vendég volt Nemesi Pál piknikén, vasárnap.

Tovább olvasom

Szórakozás

Vasárnap Alsóvárosi Családi Piknik lesz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kasza Tibivel, a Buborék Együttes kölyökkoncertjével és ingyenes ugrálóvárral, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal. Szeged független polgármesterjelöltjének újabb sajátos fóruma ez, ahol lehet vele találkozni, beszélgetni.

Tovább olvasom

Hírzóna

Új játszóteret avattak Algyőn

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Családi napon vehették birtokba a játékokat a gyerekek.

Tovább olvasom

Aktuál