Közélet

Határon átnyúló környezetvédelem – Algyőn és Újvidéken vizsgálódnak + FOTÓK

Határon átnyúló környezetvédelem – Algyőn és Újvidéken vizsgálódnak + FOTÓK

2013. március 20., szerda
Határon átnyúló környezetvédelem – Algyőn és Újvidéken vizsgálódnak + FOTÓK

Algyőn, illetve az újvidéki kőolajfinomító térségében vizsgálják egy most indult projekt keretében a vízben, levegőben, talajban és emberi szervezetben lévő káros anyagokat. A „Környezetvédelem a határon átnyúló területeken” című programban résztvevők ajánlásokat is megfogalmaznak az egészséges környezet kialakítására.

„A projekt keretében Magyarországon azt vizsgáljuk, hogy egy kőolaj-kitermelő terület környezetében a lakosságot éri-e valamilyen expozíció. Hazánkban a technológia megfelel az európai uniós szabványoknak és zárt rendszerű, míg Novi Sadban egy 2009-es felmérésből kiderült, hogy az ottani kőolaj-finomító közelében élők egészségére káros anyagok vannak a levegőben, a vízben és az emberi szervezetben egyaránt” – tájékoztatta portálunkat

Tombácz Zsuzsanna

megyei tisztifőorvos. A magyar fél feladata ennek értelmében egy kontroll mintavételezés, a lakosságnál vizeletvizsgálatokat fognak végezni, mivel bizonyos lebomlási termékek a vizeletben megjelennek. Mindkét országban százötven főt vonnak be a programba. A tisztifőorvos portálunknak elmondta, a kőolaj kitermelése és finomítása során a levegőbe, s ezáltal az emberi szervezetbe kerülő légszennyező anyagok hosszú távon rákkeltő hatásúak. Májusban és a tervek szerint novemberben is végeznek majd méréseket, így azt is vizsgálni tudják, hogy a külső hőmérséklet miként befolyásolja a szennyező anyagok koncentrációját.

Mirko Sipovac

, az Újvidéki Munkavállalók Egészségvédelmi Intézményének ügyvezetőjétől megtudtuk, 1999-ben és a kétezres évek elején egyaránt végeztek méréseket a kőolaj-finomító közelében, s a lakosok szervezetében káros anyagokat találtak. „Feltételezzük, hogy a kőolaj-finomító közelsége okozta ezeket az elváltozásokat. Az ólommentes benzint csak négy évvel ezelőtt vezettük be, szeretnénk, ha a vizsgálati eredményeket alátámasztanák, hogy azóta javult a helyzet. A rossz eredmények után természetesen történtek technológiai változtatások, így abban bízunk, hogy a mostani mérési eredmények jók lesznek” – hangsúlyozta Mirko Sipovac. Hozzátette, amennyiben mégsem az elvárásoknak megfelelő eredményeket kapnak, további lépéseket tesznek. A projektet a kormányhivatal és a DEAK Kooperációs Kutatási Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság valósítja meg együttműködve az újvidéki Zavod za zdravstvenu zastitu radnika Novi Sad intézettel.

Polner Eörs

, a kormányhivatal főigazgatója a projektnyitón hangsúlyozta, a hivatalnak 14 megyei szakigazgatási szerv van, hét járást foglal magába, és van köztük olyan, amelyik érintett a kérdésben. „Ezek közé tartozik a népegészségügyi és a növény- és talajvédelmi szakigazgatási szervünk, de mondhatnám, hogy kapcsolatba kerül a fogyasztóvédelemmel vagy az állat-egészségügyi- és élelmiszerbiztonsági szakigazgatási szervünkkel is” – jegyezte meg. A vizsgálatok kiértékelése után a projektben résztvevők ajánlásokat fogalmaznak meg az egészséges környezet kialakítása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.