Bulvár

Hatályon kívül helyezték a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ügyében hozott ítéletet

Hatályon kívül helyezték a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ügyében hozott ítéletet

2013. március 25., hétfő
Hatályon kívül helyezték a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ügyében hozott ítéletet

Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla hétfőn a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatása érdekében benyújtott ügyészségi keresetet elutasító elsőfokú bírósági döntést. A táblabíróság új eljárás lefolytatására kötelezte a Gyulai Törvényszéket.

Kissné Koch Ágnes

tanácsvezető bíró a végzés indoklása során kifejtette, az elsőfokú ítélet meghozatala óta felmerült tények - többek között az egyesület tagjainak más rendezvényeken végzett tevékenységének – vizsgálata elengedhetetlen a megalapozott döntés meghozatalához. A bíró emlékeztetett: az ügyészség azért indítványozta a civil szervezet feloszlatását, mert az egyesület - a vádhatóság álláspontja szerint - a Gyöngyöspatán és Hajdúhadházán szervezett járőrözése során faji alapú megkülönböztetést tett az emberek között. Az ügyészség álláspontja szerint a közbiztonság helyreállítása érdekében meghirdetett fokozott járőrszolgálat valójában a bűnözőnek kikiáltott cigány kisebbség megfélemlítését célozta, és egyben sértette a roma kisebbséghez tartozók egyenlő emberi méltósághoz való jogát. Kissné Koch Ágnes hangsúlyozta, az egyesülési, a gyülekezési és a véleménynyilvánítás jogának szabadsága ütközhet más alapjogokkal. Ezeket a konfliktusokat az államnak rendeznie kell, úgy, hogy a különböző jogok érvényesülését egymás rovására korlátozza. A bíró közölte, önmagában az, hogy az egyesület tagjai a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájához hasonló formaruhát öltve, menetoszlopban, katonai vezényszóra felvonulva járőröztek, nem indokolja a szervezet feloszlatását. Szintén nem indokolja ezt, hogy a szervezet tagjai a cigánysággal kapcsolatban a Jobbikhoz vagy a feloszlatott Magyar Gárdához hasonló nézeteket vallanak. A bíró elmondta, az új elsőfokú eljárást lefolytató Gyulai Törvényszéknek vizsgálnia kell, hogy az egyesület tagjai Magyarbánhegyesen, Kunhegyesen, Sarkadon, Várpalotán, Tiszaroffon, Devecseren vagy Cegléden, illetve a 2012. augusztus 25-én a Magyar Gárda megalapításának ötödik évfordulója alkalmából a fővárosban rendezett ünnepségen megvalósítottak-e olyan tevékenységet, amely indokolná a feloszlatást. Kissné Koch Ágnes közölte, ez a bizonyítás túlmutat a másodfokú eljárás keretein, amennyiben a táblabíróság ezt megtenné, azzal elvonná a Gyulai Törvényszék hatáskörét. A törvényszék tavaly július 25-én utasította el a Békés Megyei Főügyészségnek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatására irányuló keresetét, mert a felperes nem tudta egyértelműen bizonyítani a tanúvallomások és a bíróság elé tárt bizonyítékok alapján, hogy az egyesület tevékenysége alkotmányba ütköző volt 2011 márciusában és áprilisában Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon, illetve megsértette a Magyarország nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit, továbbá működése nem felelt meg az egyesületi alapszabálynak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.