Közélet

Földhasználati regisztráció: meghosszabbított nyitva tartás a földhivatalokban

Földhasználati regisztráció: meghosszabbított nyitva tartás a földhivatalokban

2013. március 13., szerda
Földhasználati regisztráció: meghosszabbított nyitva tartás a földhivatalokban

A Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja arra kérte a járási hivatalvezetőket, hogy tegyenek javaslatot a földhivatalok nyitva tartási idejének meghosszabbítására, mert túlterheltek a hivatalok a földhasználati bejelentések miatt - közölte B. Nagy László kedden.

A kormánymegbízott kiemeli, a földhasználati nyilvántartásba 2012. december 31-ig bejegyzett földhasználóknak március 30-ig van adatszolgáltatási kötelezettségük: a magánszemély földhasználóknak személyi azonosítójukat és az állampolgárságukat, gazdálkodó szervezeteknek pedig a statisztikai azonosítójukat kell bejelenteniük az ingatlanügyi hatóságnak. A közlemény szerint a 2013. január 1-je óta kötelező adatszolgáltatás nagy terhet ró a lakosságra és a földhivatalokra is, ezért időlegesen kibővül egyes járási hivatalok ügyfélszolgálati nyitva tartása, amely lehetővé teszi a minél gyorsabb és egyszerűbb földhasználati adatközlést és bejelentést. Az adatközlés kapcsán a kormánybiztos kiemeli: a jogszabályok módosítását megelőzően nem létezett olyan egyedi azonosító, amelynek segítségével egy-egy földhasználó adatai országos szinten lekérdezhetők lettek volna. A visszaélésekre okot adó zsebszerződések zöme éppen úgy keletkezhetett, hogy a földhivatalok által vezetett földhasználati nyilvántartási adatbázisai közötti kapcsolat voltaképpen nem létezik, az adatok is hiányosak.

B. Nagy László

kifejti: az ügyfelek minél gyorsabb kiszolgálása érdekében a munkatársakat már korábban átcsoportosították, növelték a földhivatali ügyfeles kollégák számát. A kormánymegbízott ezért arra kérte a járási hivatalvezetőket, tegyenek javaslatot a földhasználati ügyekkel kapcsolatban az ügyfélfogadás meghosszabbítására, és saját erőforrásaikkal élve lássák el a megnövekedett feladatot.

A földhivatalok nyitva tartása Csongrád megyében

A hivatalvezetők intézkedései alapján a következő változtatások lesznek a megyei földhivatalok nyitva tartásában 2013. április 30-ig: - A Szeged Járási Hivatal földhivatalában 2013. március 13-tól, tehát holnaptól hétfőn, kedden és csütörtökön reggel 8-tól este 6-ig, szerdán pedig reggel 8-tól este 8-ig lesz ügyfélfogadás. Sorszámot kérni hétfőn, kedden és csütörtökön délután 2-ig, szerdáként délután 3-ig lehet. - Csongrádon szintén nő a nyitva tartási idő: hétfőnként délután is lesz földhasználati ügyben ügyfélfogadás 13 órától 18 óráig, illetve kedden és szerdán 13-tól 15 óráig. Hódmezővásárhelyen hétfőtől csütörtökig 13 ás 18 óra között lesz meghosszabbított ügyfélfogadás. - Szentesen, Makón és Mórahalmon a földhivatali kirendeltségek a jelenlegi ügyfélszolgálati időben el tudják látni a bejelentési kötelezettséggel együtt járó feladatokat, de amennyiben szükséges, az ügyfelek igényeinek megfelelően rugalmasan módosítják azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.