Gazdaság

Erősödött a magyar mezőgazdaság az elmúlt három évben

Erősödött a magyar mezőgazdaság az elmúlt három évben

2013. március 5., kedd
Erősödött a magyar mezőgazdaság az elmúlt három évben

Erősödött a magyar mezőgazdaság az elmúlt három évben az előző időszak kudarcai után - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten.

A szaktárca irányítója a minisztériumban több szakmai szervezet, intézmény és vállalkozás vezető képviselőinek adta át a hivatalos partnerségi, valamint stratégiai együttműködésről szóló dokumentumot. A miniszter üdvözlő beszédében kitért arra, hogy felértékelődött a magyar mezőgazdaság által előállított áru, egyben nagyobb respektje lett az egészséges élelmiszernek, továbbá becsülete lett a magyar mezőgazdaság által nyújtott tisztes megélhetésnek is. Kiemelte: ezeket az eredményeket támasztja alá, hogy az elmúlt években növekedett a magyar mezőgazdaság exportja, egyes területeken 20-30 százalékos emelkedés is tapasztalható volt. Erősödött Magyarország agrárdiplomáciai tevékenysége is, példaként említette, hogy kedden brazil minisztertársával folytatott megbeszéléseket Budapesten. A miniszter szerint Magyarország az EU egyik, mások által is elismerten erős mezőgazdaságú országává vált, ezt azzal is alátámasztotta, hogy a belföldi piacon egy év alatt 70-ről 75 százalékra növekedett a magyar áruk aránya, és a folyamat még nem állt meg. A mezőgazdaságba vetett bizalom erősödését felmérések is kimutatják, az egyik alapján a magyar mezőgazdasági termelők 80 százaléka tervezi gazdasága korszerűsítését.

Fazekas Sándor

reményét fejezte ki, hogy a megkötött megállapodások intézményes keretet biztosítanak az ágazat további fejlődéséhez. A vidékfejlesztési miniszter 17 együttműködési, illetve stratégiai partnerségi megállapodásról szóló okiratot adott át, közöttük a Budapesti Corvinus Egyetem, az Agárdi Pálinkafőzde Kft., a Gyulahús Kft., a Hungerit Zrt., a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége képviselőinek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.