Közélet

Embereket kellett kimenteni és utakat lezárni az áradások miatt

Embereket kellett kimenteni és utakat lezárni az áradások miatt

2013. március 31., vasárnap
Embereket kellett kimenteni és utakat lezárni az áradások miatt

Az esőzések miatt az ország valamennyi folyóján kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, és jelentősen nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is. Az ország területén utak váltak járhatatlanná, és Zala megyében embereket is ki kellett menteni házaikból az áradás miatt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint az ország folyószakaszain összesen 1206 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből 1076 kilométeren, a Kraszna, a Lónyay-csatorna, a Zagyva, a Tarna, a Tisza középső szakaszán, a Fekete-Körösön és a Hármas-Körösön, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak, elsőfokú, míg a Takta, és a Hortobágy-Berettyó 130 kilométernyi szakaszán másodfokú készültség van érvényben. A Tisza felső szakaszán vasárnap délelőtt újabb áradás kezdődött, és elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Murán és a Berettyó teljes magyarországi szakaszán is. Áradnak a folyók és patakok Vas megyében is, ezért több alsórendű utat teljesen le kellett zárni már Zala megyében is. A zalai Kerkafalván két lakóépületet is körbezárt a víz, ahonnan három embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak. Vas, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megyében már több ezer homokzsákot kellett lerakni a védekezéshez, a tűzoltók ezeken a területeken is folyamatosan szivattyúznak. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap kora délutáni tájékoztatása szerint Kerkakutason a Cupi-patak nagyon erős sodrású vize délre teljesen körbevett egy lakóházat, az ott élő idős embert a lenti hivatásos tűzoltók mentették ki és helyezték el ideiglenesen a település művelődési házában. Tornyiszentmiklósnál az Európa-tónál 15-20 embert vett körbe a víz, ezért a tűzoltók leválasztották az elektromos hálózatról a vízben álló épületeket és átkutatták a területet, hogy mások nincsenek-e veszélyben. A zalai Szilvágyon tizenöt lakóház udvarát öntötte el a víz, melléképületekbe is beszivárgott, ezért homokzsákokkal védekeznek a helyi önkéntesek. Salomváron a Novák utcát öntötte el a víz, egy-két órán belül négy lakóházat is veszélyeztethet, ezért homokot és homokzsákokat biztosítottak a védekezéshez. Vízátfolyás miatt átmenetileg le kellett zárni Zalában a Páka és Ortaháza közötti utat, s bár ezt már feloldották, 40 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be. Keszthely, Szilvágy, Csesztreg, Lovászi és Letenye térségében ugyancsak korlátozták a járművek sebességét, sárelöntés miatt pedig lezárták a Tófej és Söjtör közötti utat. Vas megyében az áradások és a belvizek miatt már 18 alsórendű utat kellett teljes szélességében lezárni. Ugyancsak vízátfolyás miatt rendeltek el útzárat a Győr-Moson-Sopron megyei Fertőszentmiklós és Csapod közötti nyolc kilométeres szakaszon. Országosan már 121 300 hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 56 ezer hektár a vetés, szántó. Jelenleg 12 vízügyi igazgatóság területén 63 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 17 szakaszon elsőfokú és 41 szakaszon másodfokú és 5 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.