Egyetem

Együttműködés az SZTE és a katasztrófavédelem között

Együttműködés az SZTE és a katasztrófavédelem között

2013. március 14., csütörtök
Együttműködés az SZTE és a katasztrófavédelem között

Egyeztető megbeszélést folytatott kedden a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Benkő Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézetének vezetője Szatmári Imre ezredes, megyei igazgatóval.

Az igazgató a tárgyaláson elmondta: az egészségfejlesztés fontos a megyei igazgatóság számára, amelyet jelez, hogy tavaly itt kezdte meg működését a TEPMEK, azaz a négy megye katasztrófavédelmi állománya számára szolgáltatást nyújtó Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központja is. Március elejétől végzi terepgyakorlatát az igazgatóságon az intézet egyik hallgatója, aki igyekszik feltérképezni az itt dolgozók egészségi állapotát és életmódjuk kialakítását. Már a '80-as években számos orvosi szakterület szakértői vélték úgy, hogy az egészség fejlesztése területén a különböző szakterületek csak összefogva tudnak eredményesek lenni. Az Alkalmazott Egészségtudományi Tanszék 1995 szeptemberében alakult meg a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, amelyet a következő évben az ország számos felsőoktatási intézményében az itt felállított modell alapján újabbak követtek. 1998 óta már nappali tagozaton is folyik egészségtan tanárképzés, valamint pedagógusoknak is rendszeresen szerveznek akkreditált képzéseket a szakterület témáiból. 2002 óta egyetemi szintű képzést is folytatnak.

Az egészség, mint társadalmi alrendszer

A modern társadalmak dinamikáját az alábbi társadalmi alrendszerekkel írhatjuk le: gazdaság, politika, adminisztráció, tudomány, oktatás, vallás, egészségügyi szolgáltatások, család. Hagyományosan az egészségügyi intézményrendszer a betegek ellátását szolgálja. Az egészségnek, mivel intézményes struktúrája, hálózata, önálló társadalmi alrendszere nincs, mindegyik alrendszerben meg kellene jelennie. Tehát az egészség nem egy intézmény, nem egy társadalmi alrendszer, nem egy meghatározott professzionális szakma feladata, felelőssége, hanem a társadalom teljes intézményhálózatát átfogó feladat. Ahhoz, hogy ez az átfogó feladat megvalósuljon, az egyik kulcstényező az, hogy magas színvonalon képzett szakemberek álljanak rendelkezésre. A tanszék ennek a célnak megfelelően kínál fel minél szélesebb körben hozzáférhető oktatási programokat, és kiadványokat.

A megbeszélések folytatódnak

A megbeszélés végén a két vezető egyetértett: mindkét szervezet számára előnyöket jelent, ha megkezdik azoknak a területeknek a felvázolását, ahol konkrét programok mentén folytathatnak együttműködést.

Forrás:

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.