Közélet

Egy kromoszómával több - Down-nap az Agórában + FOTÓK

Egy kromoszómával több - Down-nap az Agórában + FOTÓK

2013. március 21., csütörtök
Egy kromoszómával több - Down-nap az Agórában + FOTÓK

Az Agórában egész délután különböző programok várták a Down-szindrómás gyerekeket. A Down-nap alkalmából, pontban 15.21-kor, rendhagyó flash mobra került sor, 21 galambot reptettek ugyanannyi színes lufi társaságában a felemás zokniban hancúrozó, tapsoló gyerekek – a Down-szervezet ötlete –, az Agorában pedig különböző színes foglalkozásokkal (bábjáték, torta tombola, kalandjáték, játszóház, kutyaterápia, filmvetítés, arcfestés, kézműveskedés) kedveskedtek a kíváncsiskodóknak.

Amit erről a betegségről tudni kell: a Down-kór (21-es triszómia) olyan kromoszóma rendellenesség, melyet a 21-es kromoszóma többlete okoz (kettő helyett három 21-es kromoszóma van a sejtekben). Megelőző vizsgálatok nélkül megközelítően minden 6-700 csecsemőből 1 születne ezzel a betegséggel. Mivel ez a rendellenesség általában nem öröklött, a magzat családi előzmény nélkül is hordozhatja ezt a kromoszómahibát. A Down-kór gyakorisága az anyai életkor előrehaladtával növekszik. Magyarországon a 35 év feletti várandósoknál felajánlják a magzat kromoszóma-vizsgálatát, mely beavatkozás azonban körülbelül 1%-kal növeli a vetélés kockázatát. Mivel a 35 év alatti korosztály számára ezt a vizsgálatot rutinszerűen nem végzik el, a Down-kóros gyerekek döntő többségét a fiatalabb kismamák szülik. Évi 100 ezer születéssel számolva mintegy 150 Down-szindrómás gyermek jön a világra Magyarországon.

Patyik Gabriellától

, a Szivárvány Szülő Alapítvány elnökétől megtudtuk, Szegeden második alkalommal ünneplik a Down-szindróma világnapját. „A rendezvény célja, hogy bulizzunk egy jót, érezzük jól magunkat, s aki esetleg kívülállóként betéved hozzánk, az láthassa, nem állt meg attól a világ, hogy született egy Down-szindrómás gyerek a családba, sőt, azt gondolom, ugyanolyan életet élünk mi is, mint bárki más” – hangsúlyozta Gabriella. Jövőre egy egészen más, különleges dologgal készülnek: igazi, rendes Down-divatbemutatót fognak rendezni sminkesekkel, fodrászokkal, ruhákkal, hiszen ezek a gyerekek imádják a színpadot, a szerepelést, biztos mindenki élvezni fogja. A szervezők a mai rendezvénnyel is üzenni szeretnék, a Down-gyereket nevelő családok is normális életet élnek, ugyanolyanok, mint a többiek, mindössze egy kromoszómával többjük van, és kész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.